Τσιάρας: «Η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το όνειρο όλων των Ελλήνων»

Ο Team Manager της Εθνικής Ανδρών, Γιώργος Τσιάρας, «φιλοξενήθηκε» στην εκπομπή «Άμεσο Ριπλέι» του EOK WebRadio.

Ο Λαρισαίος, ο οποίος βρίσκεται στο τεχνικό επιτελείο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, μίλησε για όλα.

Για τις πρώτες εικόνες απ’ την Εθνική: «Θεωρώ ότι το πρώτο που μπορούμε να πούμε είναι ότι όλοι είμαστε στην ίδια “σελίδα”. Από το προπονητικό staff, τους παίκτες, από όλους τους ανθρώπους που απαρτίζουν την ομάδα, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Σίγουρα δεν έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας για να δουλέψει ο κόουτς αυτά που θέλει και να βάλει όσα θέλει, αλλά οι παίκτες είναι πολύ υψηλού επιπέδου, έχουν πολύ υψηλό μπασκετικό IQ. Θεωρώ ότι ανταποκρίνονται στο 100%».

Για το αν υπάρχει ενθουσιασμός στους παίκτες: «Σίγουρα η εμπειρία του κόουτς και όλων των ανθρώπων που είναι μέσα στην Ομοσπονδία, του Νίκου Ζήση, του Δήμου Ντικούδη, όλων των ανθρώπων αυτών, είναι αδιαμφησβήτητη και αφήνει το αποτύπωμά της σε κάθε πτυχή όλης αυτής της καθημερινότητας που περνάμε. Από τα πρώτα πράγματα που είπε ο κόουτς και προσπαθεί να βάλει στα παιδιά είναι ότι πρέπει να το ευχαριστηθούν, να το χαρούν. Είναι κάποιες μέρες που έρχονται εδώ μέσα στο καλοκαίρι, χάνουν από τις διακοπές τους, χάνουν από την ξεκούραση τους, χάνουν από πολύτιμες στιγμές με τις οικογένειες τους, οπότε το πρώτο και το βασικό είναι να ευχαριστηθούν, να περάσουν ωραίες στιγμές. Παίζουν μπάσκετ, είναι ένα άθλημα. Θεωρώ ότι όλοι το ευχαριστιούνται. Το βλέπουμε και στις προπονήσεις εμείς αυτό το πράγμα».

Για τον στόχο της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Εμείς πρέπει να εξασφαλίσουμε όλες οι συνθήκες να είναι όπως πρέπει για τα παιδιά. Αγωνιζόμαστε για να πετύχουμε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι ο πόθος όλων, το όνειρο όλων των Ελλήνων. Πιο πολύ των παιδιών των ίδιων, όσοι είναι εδώ και υποστηρίζουν αυτήν τη προσπάθεια το πρώτο πράγμα που θέλουν είναι να περάσουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο στόχος είναι κοινός για όλους και είναι ξεκάθαρος».

Για το Προολυμπιακό στο ΣΕΦ: «Είναι δεδομένο ότι το τουρνουά μας έχει πολύ δυνατές ομάδες με πολύ σημαντικούς παίκτες. Δεν είναι εύκολο, το ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο. Ξέρουμε ότι θα έρθουν παιχνίδια με πίεση και θα πρέπει κάποια στιγμή να βάλουμε τα μεγάλα σουτ, να βγει κάποιο παιδί μπροστά, αλλά υπάρχει τόσο μεγάλη πίστη σε αυτό το πλάνο και στην προσπάθεια που γίνεται που θεωρώ ότι όλα θα πάνε καλά και θα είμαστε όπως πρέπει».

Για την «ταμπέλα» που θα έβαζε στην Εθνική: «Η “ταμπέλα” που θα έμπαινε είναι το χαρακτηριστικό που έχει και ο προπονητής μας και που προσπαθεί όλο αυτό το διάστημα να βάλει και μέσα στην ομάδα. Είναι ότι θα είναι μια ομάδα η οποία θα παλέψει για να νικήσει, ό,τι κι αν είναι αυτό. Να νικήσει βάζοντας 100 πόντους, να νικήσει παίζοντας κακό μπάσκετ με 60 πόντους. Όπως κάθε φορά η Εθνική όταν έκανε επιτυχία πετύχαινε μέσα από τις προσωπικότητες, από το χαρακτήρα που έβγαζαν τα παιδιά. Θεωρώ ότι η “ταμπέλα” είναι ότι θα παλέψει να το κερδίσει όπως και να είναι αυτό, σίγουρα ξεκινώντας από την άμυνα».

Για τον ενθουσιασμό του κόσμου: «Ευχαριστούμε παρά πολύ τον κόσμο και όλο τον κόσμο που έρχεται στα παιχνίδια. Ξέρουμε ότι ο κόσμος αγαπάει πάρα πολύ την εθνική ομάδα. Είναι πολύ σημαντικό που παίζουμε στην έδρα μας και ξέρουμε ότι το γήπεδο θα είναι γεμάτο. Ξέρουμε ότι ο κόσμος “διψάει” για νίκες, για επιτυχίες, ευχαριστιέται. Χαιρόμαστε που βλέπουμε εικόνες όμορφες στο παιχνίδι, με ωραία ατμόσφαιρα, με οικογένειες, με παιδάκια, με μπασκετικούς ανθρώπους. Βλέπουμε στις πρώτες σειρές μεγάλους αθλητές που έχουν περάσει απ’ το παρελθόν. Είναι πολύ ωραία».

Για τις προσωπικότητες στην εθνική ομάδα: «Είναι πολύ σημαντικό πηγαίνοντάς στα γραφεία ή στο γραφείο προπονητών, να βλέπεις προσωπικότητες όπως είναι ο Νίκος Ζήσης, ο Βασίλης Σπανούλης, ο Θοδωρής Παπαλουκάς, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Δήμος Ντικούδης, ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης στην κερκίδα. Είναι κάτι τρομερό, έχουν μεγαλώσει γενιές αυτές οι προσωπικότητες και θεωρώ ότι πρέπει να μνημονεύεται».

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Ο Γιάννης είναι ένας επαγγελματίας στο 100%. Το ήξερα, όλοι το έλεγαν πως όταν ξεκινήσει η Εθνική θα είναι εκεί. Για ‘μας είναι πολύ σημαντικό να τον έχουμε δίπλα μας, μαθαίνουμε κι εμείς από αυτόν. Είναι ένας παίκτης που είναι στο 100%, προσπαθεί, όλη του η καθημερινότητα είναι το πώς θα βελτιώνεται, αλλά είναι και ένα μέλος της ομάδας που απλά μπήκε στην ομάδα σαν ένας παίκτης αυτής. Δεν έχει βάλει κάποιο στυλ… ντίβας. Ακολουθεί το πρόγραμμα στο 100% και είναι ο πρώτος που δίνει το παράδειγμα σε όλους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ