Λίβανος: «Κάναμε το πρώτο βήμα προς την επιτυχία»

Ο προπονητής του Αίαντα Ευόσμου, φιλοξενήθηκε στο Web Radio της ΕΟΚ και κλήθηκε να μιλήσει για τη σημαντική νίκη επί της ΦΕΑ, που της εξασφάλισε το τελευταίο εισιτήριο των playout, σχολίασε το φετινό πρωτάθλημα της Elite League και αναφέρθηκε στη σειρά με τον Χαρίλαο Τρικούπη.

Αναλυτικά όσα είπε ο Γιάννης Λίβανος:

Για τη νίκη επί της ΦΕΑ: «Καταρχάς, ήταν ένα παιχνίδι που για 32-33’ η ΦΕΑ ήταν εξόχως ανταγωνιστική. Περιμέναμε να εξελιχθεί έτσι το παιχνίδι, γιατί το άγχος και το βάρος για το παιχνίδι υπήρχε και στις δύο μεριές. Νομίζω ότι «κλειδί» για ‘μας ήταν η θέληση για τη νίκη, ότι συνειδητοποιήσαμε όλοι όσοι βρισκόμαστε στην ομάδα ότι αν χάσουμε δεν υπάρχει γυρισμός. Έτσι λειτούργησε το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και δώσαμε ό,τι είχαμε και δεν είχαμε για να καταφέρουμε αυτήν τη νίκη».

Για το αν πέτυχαν το στόχο τους: «Σίγουρα ο στόχος που τέθηκε απ’ την αρχή της χρονιάς στην ομάδα δεν ήταν να φτάσει τελευταία αγωνιστική να διεκδικεί την είσοδό της στα play-out, αλλά έτσι όπως εξελίχθηκε η χρονιά και τηρουμένων των δυσκολιών που προέκυψαν, σίγουρα αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την επιτυχία».

Για τη σειρά των play-out με τον Χαρίλαο Τρικούπη (1-1): «Ο Χαρίλαος Τρικούπης είναι ένας οργανισμός που ακόμη και μετά τη χρονιά που πέρασε στην Α1 συνεχίζει να λειτουργεί σαν ομάδα Α1. Είναι μια πάρα πολύ οργανωμένη ομάδα, με ανθρώπους σε θέσεις που ξέρουν όλοι τούς ρόλους τους και βοηθούν την ομάδα και φυσικά με κόσμο που αποτελεί πάντα τον 6ο παίκτη της. Μην ξεχνάμε ότι για 2 νίκες δε μπήκε στα play-offs. Σχετικά με το αγωνιστικό, κάθε μέρα που περνάει κοιτάμε το ιατρικό δελτίο. Είμαστε μια ομάδα που το τελευταίο διάστημα έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από τραυματισμούς, μέχρι και πριν τον αγώνα με τη ΦΕΑ χάσαμε τον Τίμο Πετράκη με διάστρεμμα και έχουμε τέσσερις παίκτες εκτός. Οπότε κοιτάμε το ιατρικό δελτίο και να εντάσσουμε σιγά-σιγά στην ομάδα όποιον μπορεί να επιστρέψει. Επίσης, δίνουμε πάρα πολύ βάρος στο scouting και τη μελέτη του αντιπάλου μας».

Για το τι άλλαξε στην ομάδα: «Εγώ δε θα χρησιμοποιήσω σε καμία περίπτωση τη δικαιολογία του χρόνου ή των απανωτών παιχνιδιών, όταν ανέλαβα την αποστολή αυτή το ήξερα και αν δε μου άρεσε δε θα το έκανα. Φυσικά δεν είχαμε το χρόνο να δουλέψουμε σε πάρα πολλά κομμάτια του παιχνιδιού. Δουλέψαμε σε συγκεκριμένα κομμάτια, επιμείναμε σ’ αυτό, οργανώθηκε ένα προπονητικό staff λίγο καλύτερο απ’ ό,τι ήταν πριν, όπου μοιράσαμε τους ρόλους μας όσον αφορά το scouting και την προπόνηση. Αυτό μάς έκανε πολύ αποδοτικούς και έχει αρχίσει και φαίνεται αυτό και στο παιχνίδι της ομάδας. Πήραμε παιδιά έμπειρα και που είχαν το μπασκετικό IQ να αφομοιώσουν κάποια πράγματα και βοήθησαν κι εμάς να τούς βάλουμε κάτι έξτρα παραπάνω. Αυτά που θέλαμε να κάνουμε και που ξέραμε απ’ την αρχή ότι προλαβαίνουμε να κάνουμε, τα κάναμε».

Για το φετινό πρωτάθλημα της Elite League: «Έχοντας συμμετάσχει στην Α2 και πριν 4 χρόνια με τον Ερμή Αγιάς, το φετινό πρωτάθλημα απέχει παρασάγγας, προς το καλύτερο φυσικά, με τα πρωταθλήματα των προηγούμενων ετών. Αυτό αποτυπώνεται και στη βαθμολογία, με τις νίκες-ήττες που είχαν οι πρωτοπόροι, το ότι φτάσαμε τελευταία αγωνιστική στα play-out, το ότι μέχρι και τελευταία αγωνιστική υπήρχε η αγωνία για το πού θα τερματίσει κάποιος. Δε χρειάζεται να πω εγώ το πόσο ανταγωνιστικό ήταν και το πόσο καλύτερο ήταν φέτος. Σίγουρα έχουν γίνει βήματα μπροστά, η προσθήκη των 2 ξένων ήταν ευεργετική για τις ομάδες και το επίπεδο του πρωταθλήματος. Το μόνο σχόλιο που θα ήθελα να κάνω είναι ότι θα έπρεπε να κοιταχτεί και να προσεχτεί λίγο ο περιορισμός με το χρόνο των ξένων, σε άλλα πρωταθλήματα δεν υπάρχει αυτό και νομίζω ότι ούτε εμείς το χρειαζόμαστε».

Για τα ζευγάρια των play-offs και play-outs: «Μόνο ένας αφελής άνθρωπος θα μπορούσε να πει ποιος έχει προβάδισμα ή ποιος είναι το φαβορί στις σειρές ή ποιος είναι φαβορί για την άνοδο. Μιλάμε για 6 ζευγάρια εξόχως ανταγωνιστικά. Δε θα δώσω «ταμπέλα» φαβορί μετά από αυτό που είδαμε φέτος, ούτε σ’ αυτές που είναι στο 2-0, γιατί οι αντίπαλοί τους είναι ομάδες που μπορούν να κάνουν την έκπληξη και να προσφέρουν ενδιαφέρον».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ