Η αίγλη των «αιωνίων» και η «δίψα» της περιφέρειας

Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Προμηθέας και Λάρισα πέρασαν στην τετράδα έπειτα από μια ενδιαφέρουσα προημιτελική φάση στα πλέι-οφ της Μπάσκετ Λιγκ και τώρα θα αναμετρηθούν με φόντο τους τελικούς.

Η επιστροφή των «ερυθρόλευκων» έχει αυξήσει το ενδιαφέρον σε μια σεζόν, όπου οι συγκινήσεις και οι ευχάριστες εκπλήξεις ήταν αρκετές. Μια από αυτές και οι Θεσσαλοί που σήμερα (29/5) ανοίγουν το… χορό στα ημιτελικά απέναντι στο ανεβασμένο «τριφύλλι». Αναλυτικά:

Κυριακή 29/5: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΛΑΡΙΣΑ (19:45, ΕΡΤ3, ΟΑΚΑ)
Δευτέρα 30/5: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (20:00, ΕΡΤ3, ΣΕΦ)

Τρίτη 31/5: ΛΑΡΙΣΑ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (19:30, ΕΡΤ3, ΚΓ Νεάπολης)
Τετάρτη 1/6: ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (19:30, ΕΡΤ3, «Δ.Τόφαλος»)

Παρασκευή 3/6: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΛΑΡΙΣΑ (19:30, ΕΡΤ3, ΟΑΚΑ)
Σάββατο 4/6: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (20:00, ΕΡΤ3, ΣΕΦ)

*Κυριακή 5/6: ΛΑΡΙΣΑ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (20:00, ΕΡΤ3, ΚΓ Νεάπολης)
*Δευτέρα 6/6: ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (20:00, ΕΡΤ3, «Δ.Τόφαλος)

*Τετάρτη 8/6: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΛΑΡΙΣΑ (19:30, ΕΡΤ3, ΟΑΚΑ)
*Πέμπτη 9/6: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (19:30, ΕΡΤ3, ΣΕΦ)

Οι σειρές θα κριθούν στις τρεις νίκες, ένα φορμάτ που παραμένει ίδιο τα τελευταία χρόνια. Οι ομάδες μπορούν να δώσουν έως και πέντε παιχνίδια, όμως αυτό φαντάζει δύσκολο στα… χαρτιά εξαιτίας της δυναμικής των δυο «αιωνίων». Με αστερίσκο σημειώνονται οι ημερομηνίες των έξτρα αγώνων σε περίπτωση που χρειαστούν.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΩΝ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (92.6 πόντοι, 34.4 ριμπάουντ, 23 ασίστ κατά μ.ό.)

Η αίγλη των «αιωνίων» και η «δίψα» της περιφέρειας
(EUROKINISSI)

Φαντάζει ως το φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος βάσει της σταθερότητας, της ποιότητας και των πεπραγμένων του εντός και εκτός συνόρων, αλλά και του πλεονεκτήματος έδρας που διατηρεί έως τους τελικούς. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έφτιαξε μια «καλοκουρδισμένη μηχανή» με επίθεση… φωτιά (92.6 πόντους, 1η) και σκληρή άμυνα παρ’ ότι δεν το δικαιολογεί ο μέσος όρος (72.6 πόντους, 2η). Πήρε την πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια με ρεκόρ 23-1, επτά «100άρες» και όντας αήττητος μακριά από το ΣΕΦ, από το οποίο πέρασε ο Παναθηναϊκός με 81-76 (22/11). Πολυτιμότερος, φυσικά, ο Βεζένκοβ (14.9π) που ηγείται της αξιολόγησης (427π κ.δ. – 62π πλέι οφς) και στις δυο φάσεις του πρωταθλήματος, ενώ ακολουθούν οι Σλούκας και Φαλ σε ένα σύνολο με πολλούς πρωταγωνιστές και σημαντικό βάθος στον πάγκο. Το Φάιναλ-4 της Ευρωλίγκας άφησε μεγάλη πικρία στο Λιμάνι και τα «καμπανάκια» χτύπησαν στο 1-0 (79-67) απέναντι στο Περιστέρι. Όμως στη ρεβάνς για τα προημιτελικά (92-57, 2-0) φάνηκε ότι ο διακόπτης… επέστρεψε στο σημείο που θέλουν, ώστε να καθίσουν στον «θρόνο» μετά το 2016 και να σημειώσουν ένα νταμπλ που έχει να συμβεί από το Triple Crown της σεζόν 1996-97. Βέβαια, για να φθάσει ο Ολυμπιακός μέχρι εκεί θα πρέπει, αρχικά, να αποκλείσει τον υγιή και ενισχυμένο Προμηθέα (17/10, ΣΕΦ: 108-75 – 14/4, «Δ.Τόφαλος»: 85-66 – 2-0), ο οποίος αναμένεται να έχει άλλη εικόνα σε σχέση με τα ματς που προηγήθηκαν φέτος. Καμιά απουσία στα χαρτιά του «Coach B» που μέσα στη σεζόν προχώρησε σε μόνο μια προσθήκη (όχι αλλαγή), αυτή του Κουίνσι Έισι, αλλά η παρουσία του είναι, κυρίως, βοηθητική.

ΤΟ «ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟ» ΡΟΣΤΕΡ

PG: Κώστας Σλούκας, Τόμας Γουόκαπ, Μιχάλης Λούντζης
SG: Τάιλερ Ντόρσεϊ, Γιαννούλης Λαρεντζάκης
SF: Κώστας Παπανικολάου, Σακίλ ΜακΚίσικ
PF: Σάσα Βεζένκοβ, Γιώργος Πρίντεζης ©, Κουίνσι Έισι
C: Μουσταφά Φαλ, Χασάν Μάρτιν, Λιβιό Ζαν-Σαρλ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (83.5 πόντοι, 35.7 ριμπάουντ, 18.7 ασίστ κατά μ.ό.)

Η αίγλη των «αιωνίων» και η «δίψα» της περιφέρειας
(EUROKINISSI)

Η φετινή χρονιά είναι από τις πιο δύσκολες που είχε να διαχειριστεί το «τριφύλλι» στη σύγχρονη και λαμπρή ιστορία του. Η αστοχία στη θέση του πόιντ γκαρντ κόστισε στην Ευρωλίγκα, ενώ η ήττα με 62-68 από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ (11/4) έφερε σαρωτικές αλλαγές σε αγωνιστικό και διοικητικό επίπεδο. Ο Δημήτρης Πρίφτης απολύθηκε και ο Γιώργος Βόβορας επέστρεψε με τον Χρήστο Σερέλη στο πλευρό του. Κλειδί, επίσης, η «επιστράτευση» του Αργύρη Πεδουλάκη, κινήσεις που δυνάμωσαν τα αποδυτήρια και την ψυχολογία των «πρασίνων». Στο τακτικό κομμάτι, ο Παναθηναϊκός άρχιζε να παίζει πιο γρήγορα, ενώ η καλή διάθεση μεταφράζεται με υψηλά ποσοστά ευστοχίας και στην καλύτερη άμυνα την κανονικής περιόδου (68.5π.), όπου τερμάτισε δεύτερος με ρεκόρ 22-2 (πρώτη ήττα στην πρεμιέρα από τον Άρη). Η υγεία έλλειψε πολύ στη φετινή προσπάθεια και δεν ήταν υπερβολή όταν ο Ιωάννης Παπαπέτρου είπε στη Media Day του ΕΣΑΚΕ ότι σε κάποιο σημείο έκαναν προπόνηση 7-8 παίκτες. Ο Γιόβιτς δεν «βγήκε» λόγων των συνεχόμενων τραυματισμών του και έτσι ήλθε πίσω στην Ευρώπη ο Σίβα που και εκείνος δεν πατάει ακόμα καλά, αναζητώντας το χέρι (3/16 τρίποντα σε 4 ματς) και το ρόλο του. Ο βελτιωμένος Γουάιτ είναι σημαντικός παράγοντας, εγγύηση παραμένουν οι δυο «Παπ» και οι εξαιρετικοί σκόρερ Νέντοβιτς (16π.)-Μέικον (12.7π.), ενώ καλό χρόνο διεκδικούν και οι ανερχόμενοι Χουγκάζ-Μαντζούκας. Στην πρεμιέρα με τη Λάρισα δεν θα είναι παρών ο Καββαδάς. Το «τριφύλλι» δεν έχει ηττηθεί ποτέ σε 6 αγώνες με τους Θεσσαλούς, ενώ στη φετινή κανονική διάρκεια επέστρεψαν από το -19 με 38 πόντους του Νέντοβιτς για το 86-90 (6/2) και στο ΟΑΚΑ πιέστηκαν μόνο για ένα ημίχρονο (98-67, 20/4). Στον πρώτο γύρο των πλέι οφ ήταν ασταμάτητοι κόντρα στον Άρη και προκρίθηκαν εύκολα όπως αναμενόταν (109-79, 1-0 / 65-85, 2-0).

ΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ» ΡΟΣΤΕΡ

PG: Πέιτον Σίβα, Λευτέρης Μποχωρίδης, Νεοκλής Αβδάλας
SG: Νεμάνια Νέντοβιτς, Ντάριλ Μέικον
SF: Ιωάννης Παπαπέτρου ©, Χάουαρντ Σαντ-Ρος, Λεωνίδας Κασελάκης
PF: Οκάρο Γουάιτ, Τζέρεμι Έβανς, Νίκος Χουγκάζ, Λευτέρης Μαντζούκας
C: Γιώργος Παπαγιάννης, Βασίλης Καββαδάς

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (77.4 πόντοι, 33.1 ριμπάουντ, 18,2 ασίστ κατά μ.ό.)

Η αίγλη των «αιωνίων» και η «δίψα» της περιφέρειας
(ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Από… 40 κύματα πέρασε και η σεζόν για τους Πατρινούς που πήραν σπουδαία πρόκριση απέναντι στην ΑΕΚ (82-95, 1-0 / 77-75 παρ, 2-0) και μάλιστα με μειονέκτημα έδρας, ερχόμενοι από κακά αποτελέσματα. Οι τραυματισμοί σε βασικότατα «γρανάζια» (Αγραβάνης Δ., Ρέι, Γκίκας), ο κορωνοϊός επίσης, οι δυο αλλαγές προπονητών (Κασιμίρο, Ζούρος αποχώρησαν για διαφορετικούς λόγους), οι προσθαφαιρέσεις ξένων και ο «γάμος» με τον Κόνερ Φράνκαμπ που έληξε άδοξα, ήταν οι λόγοι της αγωνιστικής κρίσης. Μάλιστα, έκαναν και αρνητικό ρεκόρ με 6 σερί ήττες και 4-8 στο δεύτερο γύρο, μένοντας εκτός τετράδας, ενώ την τελευταία αγωνιστική, ο συμπολίτης Απόλλωνας νίκησε τον Άρη και απέφυγαν την 7η θέση Τερμάτισαν πέμπτοι, τελικά, με 12 νίκες και 12 ήττες. Η έλευση του Μάκη Γιατρά φαίνεται να έχει αποκαταστήσει την τάξη, ενώ η απόκτηση του πρωταθλητή στη G-League και πρώην «πράσινου», Μάρκους Φόστερ «δένει» καλά με το υπόλοιπο υλικό. Ο Δημήτρης Αγραβάνης διαγράφει εξαιρετική σεζόν, κάνοντας τα πάντα (13.7π., 6.9 ριμπ.) και συνθέτοντας ένα δυναμικό δίδυμο με τον Γκραντ. Οι Ρέι και Γκίκας είναι πλέον έτοιμοι, ενώ πάντα υπάρχουν και οι «μικροί» που ο Προμηθέας προσδοκά να παίρνουν λεπτά και εμπειρίες, όπως ο Τανούλης που θέλει να συμμετάσχει στο NBA ντραφτ. Απέναντι στον Ολυμπιακό θα έχουν δύσκολη αποστολή και το γνωρίζουν καλά, όμως υπάρχει και η αίγλη της τρίτης θέσης και θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν πρώτα σε υψηλούς ρυθμούς μέσω και της μαχητικότητας που υπάρχει στο DNA του συλλόγου, ειδικά με τον Γιατρά στον πάγκο.

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΝΩΝ

PG: Νίκος Γκίκας ©, Θανάσης Μπαζίνας, Νίκος Βασιλείου
SG: Κέντρικ Ρέι, Μάρκους Φόστερ, Τρέβις Σίμπσον,
SF: Μιχάιλο Άντριτς, Γιάννης Αγραβάνης, Άγγελος Λάγιος
PF: Δημήτρης Αγραβάνης, Ντάριο Χαντ
C: Τζεράι Γκραντ, Γιώργος Τανούλης.

ΛΑΡΙΣΑ (77.3 πόντοι, 34.3 ριμπάουντ, 15.4 ασίστ κατά μ.ό.)

Η αίγλη των «αιωνίων» και η «δίψα» της περιφέρειας
(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI)

«Αυλαία» στην παρουσίαση των τεσσάρων μονομάχων με την ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς και των τελευταίων ετών. Στις 14 Νοεμβρίου το Περιστέρι περνάει από τη Νεάπολη με 78-63 και ο Νίκος Παπανικολόπουλος οδηγείται στην έξοδο, έχοντας σώσει την ομάδα την περσινή περίοδο. Οι επιλογές των ξένων δεν του βγήκαν, το ρεκόρ ήταν το 1-5 και ο ιδιοκτήτης, Θεόδωρος Ριζούλης κάλεσε τον Φώτη Τακιανό για να αναλάβει και να σώσει την… κατηγορία! Εκείνος όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά οδήγησε τους «κυανόλευκους» στην 6η θέση με 12-12, ένα βήμα και από την τετράδα. Από τους ξένους κράτησε τον πολύπειρο Κρουμπάλι (9.8π., 8.8ρ., 378 αξιολ., 1ος) και το «πολυεργαλείο» Χάντσον που δένει την άμυνα με την επίθεση, όμως ένα πρόβλημα τραυματισμού τον έχει απενεργοποιήσει τα τελευταία τρία παιχνίδια. Οι αφίξεις των Μούντι (34-61τρ., 16π., 277αξιολ., 16 ματς) και Μάριτς (15.1π., 7ρ., 222αξιολ. 13 ματς) απογείωσαν τη Λάρισα. Πολύτιμα λεπτά δίνουν, επιπλέον, οι Μπέρζινς και Γκριν (όταν είναι υγιής), ενώ από τον ελληνικό κορμό ξεχωρίζουν οι Καράμπελας-Ζάρας, ο… ανεβασμένος Τσαϊρέλης, ενώ λύσεις φέρνει και ο Παπαντωνίου. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι μια νέα παρέα που κατάφερε να φέρει τον κόσμο της πόλης, ξανά, σε αγώνα μπάσκετ ύστερα από δυο δεκαετίες και του χρόνου να ακουστεί το όνομά της στο Basketball Champions League. Μοιάζει με «παραμύθι» και αυτό είναι, διότι από το 1-7 «πέταξαν» στο 12-12 με 11-5, σπάζοντας το ρεκόρ συγκομιδής νικών και σερί επιτυχιών. Τώρα, θα δείξει τις διαθέσεις κόντρα στον Παναθηναϊκό. Δίχως άγχος και με το αμερικανικό στυλ που διαθέτει, απέναντι στην κορυφαία άμυνα του πρωταθλήματος και στο πίσω μέρος του μυαλού τους μικρούς τελικούς. Ύστερα από την ιστορική πρόκριση στην τετράδα με το 2-0 ενάντια στον τρίτο Κολοσσό (63-71 / 83-82 παρ.) μπορούν να πάρουν και το χάλκινο μετάλλιο που θα σφραγίσει με ένα αναμνηστικό τα όσα ζουν φέτος.

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ

PG: Στέφαν Μούντι, Ζώης Καράμπελας, Νώντας Παπαντωνίου ©
SG: Θοδωρής Ζάρας, Ντεβόντε Γκριν, Αστέριος Αστεριάδης,
SF: Τζέιλεν Χάντσον, Γιάνις Μπέρζινς.
PF: Ουσμάν Κρουμπάλι, Τηλέμαχος Βησσαρίου, 
C: Μαρίν Μάριτς, Μιχάλης Τσαϊρέλης, Τάσος Σπυρόπουλος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ