Χουχουλής: «Τα βήματα εξέλιξης της Elite League έγιναν σε τρομερούς ρυθμούς»

Ο τεχνικός του Πανερυθραϊκού μίλησε σε εκπομπή του ΕΟΚ WebRadio για τους στόχους της ομάδας του τη φετινή σεζόν, ενώ αναφέρθηκε και στον Σαμοντούροβ.

Ο προπονητής του Πανερυθραϊκού, Δημήτρης Χουχουλής, “φιλοξενήθηκε” σε εκπομπή του ΕΟΚ WebRadio και αναφέρθηκε στην εξέλιξη του Αλέξανδρου Σαμοντούροφ, ενώ μίλησε και για το επίπεδο που έχει πλέον το πρωτάθλημα της Elite League.

Αναλυτικά όσα είπε ο Δημήτρης Χουχουλής:

Για τη μέχρι στιγμής πορεία του Πανερυθραϊκού: «Παραμείναμε πιστοί σ’ αυτό που τα τελευταία χρόνια θέλει να κάνει ο Πανερυθραϊκός και ο πρόεδρός του. Εμείς το υποστηρίζουμε και το υπηρετούμε. Όσον αφορά τον ρυθμό μας, μπορούσαν να ήταν λίγο καλύτερα τα πράγματα από πλευράς συγκομιδής νικών. Με το ότι αλλάξαμε 12 παιδιά, και όχι από επιλογή δική μας, αλλά των παιδιών, που μέσα απ’ την περσινή πολύ καλή πορεία αναβάθμισαν στον χώρο το όνομά τους και έφυγαν, είχαμε να διαχειριστούμε ένα πολύ δύσκολο κομμάτι».

Για την αλλαγή του Νεμάνια Μανοΐλοβιτς με τον Γιάννη Αθηναίου: «Κάναμε μια πολύ σημαντική αλλαγή. Ενώ πέρυσι πήγαμε όλη τη χρονιά χωρίς ξένο, φέτος κάναμε μια κίνηση φέρνοντας τον Νεμάνια Μανοΐλοβιτς στην αρχή της χρονιάς, ο οποίος για κάποιους λόγους, στους οποίους μπορεί να έχω ευθύνη κι εγώ, δηλαδή να μην κατάφερα να τον ενσωματώσω στον τρόπο παιχνιδιού και φιλοσοφίας της ομάδας, δεν απέδωσε το αναμενόμενο. Όχι το αναμενόμενο να βάλει 30 πόντους, αλλά τον ρόλο τού να βγει μπροστά και να οδηγήσει μέσα στις τέσσερις γραμμές τους άπειρους και νέους ηλικιακά παίκτες. Έγινε η αλλαγή και στη θέση του πήραμε τον Γιάννη Αθηναίου, ο οποίος, εκτός απ’ το αγωνιστικό κομμάτι, είναι ένας αθλητής με τεράστιες εμπειρίες που στηρίζει τα νέα παιδιά και τα κατευθύνει μέσα στο γήπεδο».

Για το αν σκέφτονται να πάρουν νέο ξένο: «Είναι στις σκέψεις μας η απόκτηση ξένου. Πρέπει να ενισχυθεί η ομάδα. Στην… ενίσχυση που κάναμε είχαμε και αποχωρήσεις, τον Τσιτσιγιάννη και τον Ζαρμακούπης. Έχουν φύγει οι δύο αυτοί παίκτες. Όσον αφορά τον Τσρνιτς που είναι στα σχέδιά μας, είναι στην ηλικία του Τσιτσιγιάννη, στα 26-27 χρόνια. Απλώς είναι κοινοτικός, δεν είναι ότι παίρνουμε έναν πολύ έμπειρο παίκτη. Αυτό έγινε με τον Αθηναίου».

Για την εξέλιξη του Αλέξανδρου Σαμοντούροφ: «Ο Αλέξανδρος είναι ένα μεγάλο πρότζεκτ στο κομμάτι του μπάσκετ. Ο Αλέξανδρος, κι αυτό που έχουμε συζητήσει μαζί όσον καιρό δουλεύουμε, όσο πιο γρήγορα καταφέρει να βγάλει απ’ το μυαλό του τα προηγούμενα χρόνια στους παίδες και τους εφήβους, όπου μόνο το ταλέντο έφτανε για να ξεχωρίζει, και καταλάβει ότι πέρασε στο κανονικό μπάσκετ, τόσο πιο γρήγορα θα εξελιχθεί. Νομίζω ότι η εικόνα του στο παιχνίδι του Σαββάτου (16/12) ήταν αυτό το πράγμα. Σ’ αυτά τα 20 λεπτά που έπαιξε ήταν η πρώτη φορά απ’ την αρχή της περιόδου που ήταν… κανονικός. Μπήκε σε όλες τις φάσεις, έσπρωξε, έπεσε κάτω, πήγε να διεκδικήσει, «βούτηξε» για τη μπάλα, δεν περίμενε να έρθει η μπάλα πάνω του επειδή είναι πιο ψηλός. Και βέβαια πρέπει να αντέξει και την πίεση, γιατί εδώ του φερόμαστε κανονικά όπως φερόμαστε και στους άλλους νεαρούς αθλητές. Υπάρχει πίεση, υπάρχει… αυστηρότητα απέναντί του, που στα παιδικο-εφηβικά δεν υπάρχει. Οι εξελίξιμοι παίκτες, πρέπει απ’ την ηλικία εκείνη να αντιμετωπίζονται πιο πιεστικά, σαν… επαγγελματίες».

Για την αναβάθμιση της Elite League: «Σίγουρα έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα. Λίγο… μπερδευτήκαμε όλοι που ασχολούμαστε με τον χώρο, γιατί αυτά τα βήματα έγιναν σε τρομερούς ρυθμούς και τώρα αρχίζουμε και ισορροπούμε λίγο. Χρειαζόταν ένα “ηλεκτροσόκ”, το οποίο μόλις το δεχθήκαμε όλοι “ζαλιστήκαμε”, αλλά τώρα αρχίζουμε και καταλαβαίνουμε. Αρέσει σε πολλούς, αρέσει στον κόσμο. Παίζει μεγάλο ρόλο η φετινή χρονιά που η Elite League μπήκε μέσω του ACTION24 στο ευρύ κοινό, σε ένα ελεύθερο κανάλι. Σίγουρα είναι επιπέδου Α1 όλα αυτά».

Για τη «συνταγή» που πρέπει να ακολουθούν οι ομάδες σε αυτήν την κατηγορία: «Αν δεν έχεις αυτοσκοπό να επιστρέψεις ή να ανέβεις στην Α1, η πιο καλή “συνταγή” είναι να υπάρχουν 2-3 έμπειρα παιδιά, τα οποία να μην έρθουν με δεύτερες σκέψεις στο μυαλό τους, αλλά για να βοηθήσουν την ομάδα να πετύχει τους στόχους της και, ταυτόχρονα, με τις εμπειρίες τους να βελτιώσουν και τα νέα παιδιά. Αν δεν έχεις αυτοσκοπό την άνοδο, νομίζω ότι η Elite League πρέπει να δίνει τον χώρο και τη δυνατότητα σε ταλαντούχους να δουν τι μπορεί να κάνουν. Να παίξουν σε ένα βάθος διετίας-τριετίας με πρωταγωνιστικό ρόλο και αν μπορούν μετά να κάνουν το επόμενο βήμα και να δούμε περισσότερα παιδιά με παραπάνω ρόλο στην Α1».

Για τον ξένο και τον Έλληνα παίκτη που ξεχωρίζουν στην κατηγορία και τον νεαρό με μεγάλο μέλλον: «Ο ξένος είναι ο Μπράιαντ, ο νεαρός είναι ο Κουρουπάκης, χωρίς να παίζει ρόλο το ότι είναι στην ομάδα μου. Νομίζω ότι θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια. Όσον αφορά τον καλύτερο Έλληνα, επειδή έχουν κατέβει αρκετά έμπειρα παιδιά, αυτός που είναι πολύ διαδραστικός στο παιχνίδι της ομάδας του είναι ο Γκίκας».

Για τον Περικλή Κουρουπάκη: «Ο τρόπος που έχουμε αποφασίσει να παίξουμε σαν ομάδα είναι να του δώσουμε χώρο να δείξει τι μπορεί να κάνει. Είναι ένα παιδί που δουλεύει στα κόκκινα, που θέλει πάρα πολύ να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο, είναι ταπεινός, κάτι που έχει μεγάλη σημασία για ‘μένα. Αυτό το παιδί θα μάς απασχολήσει τα επόμενα χρόνια και σε επίπεδο Basket League, αλλά και λίγο μακροπρόθεσμα σε εθνική ομάδα. Δεν υπάρχουν μεγάλα μεγέθη παικτών και ο Κουρουπάκης έχει όλο το πακέτο».

Για τον Γιάννη Ιωαννίδη και τον Απόστολο Νικολαΐδη: «Ο Ιωαννίδης είναι ένα παιδί που το έχω πιστέψει απ’ την εποχή που έπαιζε στα Γλυκά Νερά και νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα μας απασχολήσει γενικώς για τα επίπεδα αυτών των κατηγοριών. Δεν ξέρω μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Ο Νικολαΐδης είναι ένα παιδί που παίζει σε μια πολύ νευραλγική θέση για το σύγχρονο μπάσκετ. Είναι πιο ώριμος απ’ την ηλικία του, έχει μεγάλη πίστη στον εαυτό του και αυτό κάποια στιγμή του βγάζει παρορμητισμό, σε ακραίες καταστάσεις, και πρέπει να δουλέψουμε πάνω σ’ αυτό. Θέλει βήμα-βήμα. Σε κάθε παιχνίδι που τον βάζω και είναι καλός, μετά έχουμε… ιδιαίτερα για το πώς πρέπει να είναι η επόμενη μέρα. Να μην ασχολείται με το κινητό του, να μη στέλνει ή δέχεται μηνύματα του στυλ ότι είναι παικταράς. Μου είπε ότι θα τα κάνει, αλλά αν δεν τα κάνει θα τον… παρκάρω πάλι».//Γ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ