Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον… από την Καρδίτσα

 

Ο ΑΣ Καρδίτσας, εξαργύρωσε μία εξαιρετική χρονιά στην Α2 και τη νέα αγωνιστική περίοδο θ’ αγωνίζεται στην Μπάσκετ Λιγκ. Η εκπλήρωση της υπόσχεσης του Γιάννη Μπουρούση, το νέο μπασκετικό «παλάτι» του νομού, τα δάκρυα του προέδρου, αλλά και η προσήλωση του αρχηγού. Το ertsports.gr, αναλύει το φετινό επίτευγμα των Καρδιτσιωτών, μέσα από τα… μάτια των πρωταγωνιστών. 

Η σεζόν στην Καρδίτσα, ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Η ημέρα, που ο εμβληματικός, Γιάννης Μπουρούσης, «θορύβησε» το μπασκετικό κόσμο με την απόφαση του να αγωνιστεί στην Α2, και την ομάδα της πόλης του, τον ΑΣ Καρδίτσας, έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας. «The decision» που λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι. Η αρχή, ενός παραμυθιού. Γιατί αυτά, συνήθως, έχουν όμορφο τέλος. Όπως, είχε και η σεζόν για τους Θεσσαλούς.

Η έλευση του Μπουρούση, έχρισε αυτόματα τους Καρδιτσιώτες μέσα στα πρώτα δύο φαβορί για την άνοδο, μαζί με τον Τρίτωνα. Ωστόσο το βάθος της ομάδας του coach Λιόγα, έκριναν από… νωρίς τον πρωταθλητή. Η Καρδίτσα, τερμάτισε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, με ρεκόρ 24 νίκες και 4 ήττες (τις περισσότερες, όταν είχαν κριθεί τα πάντα). Έτσι, κέρδισε πανάξια μία θέση για τα σαλόνια της Α1. Μία ομάδα που διψάει για μπάσκετ. Μία πόλη που την ακολουθεί παντού και ένα… γήπεδο κόσμημα για τα ελληνικά δεδομένα.

Το ertsports.gr, μέσα από τα μάτια και τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών, αναλύει και σας παρουσιάζει τον ΑΣΚ, μία ομάδα που ήρθε για να μείνει στα υψηλά στρώματα του ελληνικού μπάσκετ.

To «στολίδι» της Πόλης

Το Νέο Κλειστό Γυμναστήριο Καρδίτσας, ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2019, μετά από συνολικά 15 χρόνια που χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί. Το έργο δημοπρατήθηκε το 2004 από τον τότε Δήμαρχο Καρδίτσας Χρήστο Τέγο, όμως χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2008 για να υπογραφεί η σύμβαση ανάθεσης και να ξεκινήσουν οι εργασίες, οι οποίες όμως κράτησαν για μόλις δυο χρόνια, λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης. Το έργο μπήκε ουσιαστικά σε τροχιά υλοποίησης μόλις το 2015, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για να ολοκληρωθεί το 2019.

(ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ / EUROKINISSI)

Το 2020, ο τυφώνας «Ιανός» που έπληξε την περιοχή της Καρδίτσας, χτύπησε στο πέρασμά του και το Νέο Κλειστό Γυμναστήριο, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στις μηχανολογικές του εγκαταστάσεις. Όλες οι ζημιές έχουν αποκατασταθεί από το Δήμο Καρδίτσας που είναι ο φορέας λειτουργίας και το γυμναστήριο λειτουργεί πλέον κανονικά.
Πρόκειται, για το τελευταίο μεγάλο κλειστό γυμναστήριο που κατασκευάσθηκε στη χώρα μας. Με τις αναβαθμίσεις του εξοπλισμού που πρόκειται να ολοκληρωθούν έως το φθινόπωρο, θα είναι κατηγορίας FIBA Level 1, ικανό δηλαδή να φιλοξενήσει διεθνείς διοργανώσεις υψηλού επιπέδου.

Η χωρητικότητά του φτάνει στις 3.000 θέσεις, ενώ στο πάρκινγκ μπορούν να φιλοξενηθούν 120 μικρά και μεγάλα οχήματα. Οι προσβάσεις ΑΜΕΑ το καθιστούν απόλυτα φιλικό προς τα άτομα με αναπηρία, ενώ οι βοηθητικοί χώροι περιλαμβάνουν κλειστό προπονητήριο μπάσκετ, αίθουσα συνεδριάσεων χωρητικότητας 115 ατόμων, αποδυτήρια, φυσικοθεραπευτήρια, ιατρείο, κυλικείο, χώρο VIP, αίθουσα Τύπου, καθώς και γραφεία διοίκησης. Η κατασκευή του τιμήθηκε μάλιστα από διεθνή οργανισμό με χρυσό βραβείο.

Από το 2019 μέχρι σήμερα, το Νέο Κλειστό Γυμναστήριο είναι η έδρα της ανδρικής ομάδας μπάσκετ του Α.Σ .Καρδίτσας, που από την επόμενη σεζόν θα αγωνίζεται στη Μπάσκετ Λιγκ.

 

Δεληγιάννης: «Θα είναι μαζί μας ο Γιάννης. Θέλουμε να παρουσιάσουμε κάτι υγιές και να φέρουμε τον κόσμο της πόλης στο γήπεδο»

(ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ / EUROKINISSI)

Ο πρόεδρος της Καρδίτσας, Χρήστος Δεληγιάννης, άνοιξε την… καρδιά του στο ertsports.gr, μιλώντας για το πως έφτασε ο ΑΣΚ στην Α1, για το πως ένιωσε όταν ο Γιάννης Μπουρούσης του αποκάλυψε πως θα ενταχθεί στην ομάδα, την επόμενη μέρα, αλλά και το μπασκετικό κοινό που θέλει να «χτίσει» η ομάδα.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

Κάνε μας έναν απολογισμό του ΑΣΚ! Από την στιγμή που σταμάτησες το μπάσκετ, μπήκες στην διοίκηση και η ομάδα έφτασε στην Α1. Πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα;

«Tο απότομο τέλος της καριέρας μου μετά το θέμα υγείας που μου προέκυψε ήταν κάτι που με δυσκόλεψε πάρα πολύ ψυχολογικά και με οδήγησε σε μια αρκετά δύσκολη κατάσταση τον πρώτο καιρό. Το εγχείρημα του ΑΣΚ προσωπικά για εμένα ήταν κάτι που με βοήθησε να επανέλθω στον χώρο που είχα λατρέψει από παιδί και πραγματικά σε εκείνη την δύσκολη φάση της ζωής μου με βοήθησε να συνεχίσω και να αφήσω πίσω την ατυχία εκείνη! Όλοι όσοι ασχοληθήκαμε με την διοίκηση αυτής της ομάδας δώσαμε ψυχή και σώμα τα πρώτα χρόνια, έτσι ώστε να χτιστεί αυτή η προσπάθεια σε υγιείς βάσεις. Ο κόσμος το εισέπραξε αυτό και πολύ γρήγορα αγκάλιασε τον σύλλογο δίνοντας του μεγάλη δυναμική αλλά και  βοήθεια! Όλο αυτό ήταν για εμάς δημιουργικό και βλέποντας αυτήν την ανταπόκριση συνεχώς παίρναμε κουράγιο να προχωράμε προς τα επάνω φτάνοντας στο σήμερα και μιλώντας για μια τεράστια και ιστορική επιτυχία»!

Πώς ένιωσες όταν ο Γιάννης Μπουρούσης σου αποκάλυψε πως θα είναι στην ομάδα; Εκείνη την στιγμή πίστεψες στην άνοδο;

«Ξαφνικά ένα βράδυ δια τηλεφώνου και ενώ είχε ξεκινήσει ο σχεδιασμός της ομάδας, ο Γιάννης μου ανακοίνωσε ότι πήρε απόφαση να παίξει. Σε πρώτη φάση η αλήθεια είναι ότι δυσκολευόμουν να πιστέψω αν το εννοούσε πραγματικά! Φυσικά όταν συνειδητοποίησα ότι μίλαγε σοβαρά ο ενθουσιασμός μου ήταν τεράστιος! Ήμουν αισιόδοξος για την άνοδο από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε τον προγραμματισμό, ειδικά απ’ όταν ήξερα πως θα συμμετάσχει ο Γιάννης».

Η πορεία του ΑΣΚ θεωρείς ότι άλλαξε ή μπορεί να αλλάξει την πόλη και να αρχίζουν να ασχολούνται περισσότεροι άνθρωποι και νέα παιδιά με το μπάσκετ;

«Ο κόσμος της πόλης ήταν και είναι αυτός που μας έφερε εδώ. Από την πρώτη στιγμή όπως ανέφερα η στήριξη του κόσμου και η παρουσία του στο γήπεδο ήταν πολύ μεγάλη! Ελπίζω και το πιστεύω ότι στο κορυφαίο αυτό επίπεδο το κοινό της ομάδας θ’ ανταποκριθεί και θα δώσει τεράστια βοήθεια και ώθηση! Αν δεν συμβεί θα είναι κρίμα ,είναι ένα επίπεδο τεράστιο και ένα αθλητικό γεγονός που θα συμβαίνει για πρώτη φορά στην πόλη μας! Θέλω να πιστεύω ότι του χρόνου θα είμαστε πρωταθλητές όσον αφορά την πληρότητα των γηπέδων».

Ο Γιάννης Μπουρούσης θα σας βοηθήσει και τη νέα χρόνια; Έχετε κάνει συζητήσεις; 

«Ο Γιάννης θα ενσωματωθεί μέσα στον πυρήνα της διοίκησης όπως έχει πει και ο ίδιος. Είναι πολύ πιθανόν να αναλάβει και σημαντικό ρόλο και θέση στην όλη προσπάθεια! Είναι κάτι που μας χαροποιεί πολύ καθώς όλα αυτά τα χροιά ήταν ένας από τους ανθρώπους που βοηθούσε αθόρυβα. Βοήθησε τα μέγιστα και τώρα ήρθε η ώρα επίσημα να συμμετέχει ενεργά».

Ποια είναι η επόμενη μέρα; Ποιος ο στόχος στην Α1;

«Η επόμενη μέρα βρίσκει την ομάδα σε ένα εντελώς πρωτόγνωρο επίπεδο σε σχέση με τα δεδομένα των όσων έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα. Θα χρειαστεί σίγουρα χρόνος για να χτίσουμε της βάσεις που απαιτούνται έτσι ώστε η ομάδα να παγιωθεί στην Μπάσκετ Λιγκ. Αγωνιστικά ο στόχος του χρόνου δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο εκτός από την παραμονή της ομάδας στην κατηγορία. Είτε εύκολα είτε δύσκολα. Μαζί με αυτό όμως, ακόμα πιο σημαντικό είναι η ομάδα να παραμείνει και να καταφέρει να διατηρήσει το καλό και υγιές της πρόσωπο στο τέλος της σεζόν».

«Αρχηγού παρόντος, πάσα αρχή παυσάτω»

(ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ / EUROKINISSI)

Ο αρχηγός της ομάδας, Νίκος Κακλαμάνος, μίλησε στο ertsports.gr για τα συναισθήματα που ένιωσε καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς, τον Γιάννη Μπουρούση, την πόλη του, αλλά και το μέλλον του στον ΑΣ Καρδίτσας.

«Τα συναισθήματα που με διακατέχουν είναι πάρα πολλά. Αρχικά νιώθω μεγάλη ικανοποίηση για την επίτευξη της ανόδου και χαρά μεγάλη για όλη τη πόλη, τους φιλάθλους, αλλά και τους ανθρώπους που απαρτίζουν τον οργανισμό»

Πως ένιωσες με τον Γιάννη Μπουρούση συμπαίκτη; Ήταν καταλυτικός θεωρείς σε όλη την προσπάθεια;

«Ο Γιάννης για μας είναι το… Α κ το Ω σε όλη την προσπάθεια. Ενώ ήρθε στο τέλος του καλοκαιριού, που σχεδόν είχε διαμορφωθεί το ρόστερ, ήξερε ακριβώς τι πρέπει να κάνει εντός και εκτός γηπέδου για να έρθει αυτή η επιτυχία! Είμαι ευγνώμων που τον είχα συμπαίκτη. Κάποιοι άνθρωποι έχουν γεννηθεί για να είναι ΝΙΚΗΤΕΣ»

Ποιά ήταν η στιγμή που σε σημάδεψε φέτος;

«Οι στιγμές και οι χαρές φέτος ήταν παρά πολλές μιας και είχαμε μια άκρως επιτυχημένη χρόνια από την αρχή μέχρι το τέλος της! Σίγουρα, δεν θα ξεχάσω τα δάκρυα χαράς του φίλου μου και προέδρου της ομάδας, Χρήστου Δεληγιάννη μετά από μια νίκη μας εντός έδρας που σηματοδοτούσε και την άνοδο άνοδο μας στην Α1. Ήταν ένα όνειρο που είχε από τη στιγμή που ανέλαβε πριν χρόνια την ομάδα και το υλοποίησε παρέα με μια υπέροχη διοίκηση που την απαρτίζουν παιδικοί του φίλοι».

Όσον αφορά το μέλλον σου, έχεις σκεφτεί κάτι; Θα συνεχίσεις στην ομάδα και στην Μπάσκετ Λιγκ;

«Κάτι μου λέει μέσα μου ότι αντέχω και θέλω να συνεχίσω. Θα συζητήσω όταν έρθει η στιγμή με την ομάδα και θεωρώ ότι υπάρχει το έδαφος να είμαστε μαζί και την επόμενη χρονιά στην Α1».

*Ευχαριστούμε τον Γενικό Γραμματέα του ΑΣ Καρδίτσας, Γιώργο Χριστούλα για το υλικό που μας έδωσε, αλλά και την πολύτιμη βοήθειά του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΜΑΔΕΣ

ΟΜΑΔΕΣ