Ρεβάνς ή επιβεβαίωση

Στην τέταρτη αναμέτρησή τους σε αγώνα Μουντιάλ (για πρώτη φορά σε τελικό), η Αργεντινή θέλει τη ρεβάνς για τον αποκλεισμό στην προηγούμενη διοργάνωση και η Γαλλία την επιβεβαίωση της κυριαρχίας της στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο (ως κάτοχος του τροπαίου).

Ρεβάνς ή επιβεβαίωση

Στις 15 Ιουλίου 1930 τέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωπες οι εθνικές ομάδες της Αργεντινής και της Γαλλίας. Στο πρώτο παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου. Στο “Pargue central” του Μοντεβιδέο, η Αργεντινή επικράτησε 1-0 με γκολ του Λούις Μόντι στο 81΄, εξασφαλίζοντας την πρόκριση στην ημιτελική φάση του τουρνουά.

Η Γαλλία ήταν μία από τις τέσσερις χώρες της Ευρώπης που συμμετείχαν στο πρώτο Μουντιάλ (Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία και Βέλγιο οι άλλες τρεις) έχασε και από τη Χιλή, αλλά νίκησε το Μεξικό. Μεγάλα αστέρια της ήταν οι Αντρέ Μασινό, Λουσιέν Λορέν, Μαρσέλ Λανγκλέρ και Έρνεστ Λιμπερατί…

Η Αργεντινή εντυπωσίασε στον όμιλο (τρεις νίκες), σάρωσε με 6-1 τις ΗΠΑ στον ημιτελικό, αλλά ηττήθηκε στον τελικό από τη διοργανώτρια Ουρουγουάη με 4-2 στο “Centenario”. Η ομάδα του Φρανσίσκο Ολάζαρ ήταν εξαιρετική. Με πρωταγωνιστές τους Γκιγιέρμο Σταμπίλιε (με 8 γκολ πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης), Λουίς Μόντι, Χοσέ Ντελατόρε, Χουάν Εβαρίστο, Κάρλος Πεουσέλε και Φρανσίσκο Βαράλο…

Ρεβάνς ή επιβεβαίωση

Πέρασαν 48 χρόνια για να αναμετρηθούν ξανά Γάλλοι και Αργεντινοί σε αγώνα Μουντιάλ. Στις 6 Ιουνίου 1978 στο Μπουένος Άιρες, 70.000 φίλοι των γηπεδούχων πανηγύρισαν τη νίκη που έστειλε την Αργεντινή στην επόμενη φάση (παρά την ήττα από την Ιταλία στο τελευταίο ματς του ομίλου).

Η Γαλλία εμφάνισε ισχυρή ομάδα με τον Μισέλ Πλατινί να βρίσκεται στο ξεκίνημα της τεράστιας καριέρας του, όμως η Αργεντινή ήταν ποιοτική και αποφασισμένη να κάνει την υπέρβαση παίζοντας εντός έδρας και να κατακτήσει για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Κάτι που εντέλει κατάφερε, προκαλώντας τη… γκρίνια των Βραζιλιάνων, για όσα έγιναν στο ματς με το Περού, που έκρινε την πρόκριση στον τελικό με την Ολλανδία (3-1 η Αργεντινή).

Στο ματς με τη Γαλλία το σκορ άνοιξε με πέναλτι ο Ντανιέλ Πασαρέλα στο 41΄, ισοφάρισε ο Πλατινί στο 61΄ και το τελικό 2-1 διαμόρφωσε ο Λεοπόλντο Λούκε στο 72΄.

Η Αργεντινή είχε στις τάξεις της τους Πασαρέλα, Λούκε, Μάριο Κέμπες (πρώτος σκόρερ με 6 γκολ), Ουμπάλδο Φιλιόλ, Λουίς Γκαλβάν, Οσβάλντο Αρντίλες, Όσκαρ Ορτίθ, Χόρχε Ολγκίν, Αλμπέρτο Ταραντίνι, Ρενέ Χούσεμαν, Αμέρικο Γκαγιέγκο, Ντάνιελ Μπερτόνι, Ρικάρντο Βίγια…

Για τη Γαλλία εκτός του Πλατινί έπαιξαν στο Μουντιάλ 1978 οι Μπερνάρ Λακόμπ, Μαξίμ Μποσίς, Μαριούς Τρεζόρ, Ντιντιέ Σιξ, Ντομινίκ Ροστό, Κριστιάν Λοπέζ, Ζεράρ Ζαμβιόν, Ανρί Μισέλ…

Ακολούθησαν μία νίκη της Γαλλίας σε φιλικό ματς που έγινε στις 26 Μαρτίου 1986 (2-0) και δύο νίκες της Αργεντινής, επίσης σε φιλικούς αγώνες. Με 1-0 στις 7 Φεβρουαρίου 2007 και με 2-0 στις 11 Φεβρουαρίου 2009.

Ρεβάνς ή επιβεβαίωση

Στις 30 Ιουνίου 2018 στο Καζάν της Ρωσίας, Γαλλία και Αργεντινή έδωσαν την τρίτη «μάχη» τους σε ματς Μουντιάλ.

Συναρπαστικός αγώνας, από τους καλύτερους της τελευταίας εικοσαετίας, με ρεσιτάλ από του Γάλλους απέναντι στην ομάδα του Λίονελ Μέσι, που ήταν το πρώτο φαβορί για να κατακτήσει το τρόπαιο…

Απογευματινός και εκείνος ο μεγάλος αγώνας. Στις 17.00 όπως και ο σημερινός τελικός. Ο νικητής θα προκρινόταν στην τελική οκτάδα και ο ηττημένος θα αποχωρούσε πρόωρα από τη διοργάνωση. Τελικά τα εισιτήρια που βγήκαν την επόμενη ημέρα ήταν για το… Μπουένος Άιρες.

Η Γαλλία νίκησε με 4-3 ανοίγοντας τον δρόμο για την κυριαρχία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 (το δεύτερο που κατέκτησε μετά το 1998).

Ο Αντουάν Γκρισμάν στο 13΄ άνοιξε το σκορ. Στο 41΄ ισοφάρισε ο Άνχελ Ντι Μαρία και στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου η Αργεντινή πήρε προβάδισμα με τον Γκάμπριελ Μερκάδο.

Οι Γάλλοι όμως απάντησαν με εντυπωσιακό τρόπο βάζοντας τρία γκολ σε 11΄. Με τον Μπενζαμέν Παβάρ στο 57΄ και τον Κιλιάν Εμπαπέ στο 64΄ και στο 68΄. Το μόνο που κατάφερε η Αργεντινή, ήταν να μειώσει με τον Σέρχιο Αγκουέρο στο 93΄…//

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ