Μοιρασιά βαθμών και… μονομαχιών

ΗΠΑ και Ουαλία ήρθαν ισόπαλες με σκορ 1:1, με το πρώτο μέρος να ανήκει δικαιωματικά στους Αμερικανούς και το δεύτερο στους Βρετανούς, στη δική τους πρεμιέρα, στον θεσμό που αποτελεί τη γιορτή του ποδοσφαίρου! 

Ο αγώνας

Η πρεμιέρα των δύο θύμιζε περισσότερο με τελικό, παρά με ενακτήριο παιχνίδι για τη φάση των ομίλων, μιας που η Αγγλία μοιάζει ως το ακλόνητο φαβορί για την πρώτη θέση και τις υπόλοιπες να… παλεύουν για τη δεύτερη θέση. Το πρώτο μέρος της αναμέτρησης ξεκίνησε με τις ΗΠΑ να απειλούν πρώτα στο παιχνίδι, στο 9′ με τον Ράντον παραλίγο να βάλει αυτογκόλ και τον Χένεσι να σώζει την κατάσταση. Στην εξέλιξη της φάσης οι Αμερικανοί είχαν ακόμα μεγαλύτερη ευκαιρία για γκολ, με την κεφαλιά του Σάρτζεντ να στέλνει τη μπάλα στο δεξί δοκάρι της ουαλικής εστίας. Η Ουαλία παρέμεινε πιστή στο πλάνο της, το οποίο ήταν να μείνει πίσω από τη μπάλα αμυνόμενη και να ψάξει την κόντρα με τον Μπέιλ, το δυνατό της χαρτί. Οι Αμερικανοί συνέχισαν να έχουν τη μπάλα στα πόδια τους, με τους Βρετανούς να αμύνονταν πολυπρόσωπα και να καταφέρνουν να θωρακίσουν αποτελεσματικά την εστία του Χένεσι. Στο 36′ λύθηκε ο γόρδιος δεσμός, με μία απίθανη κάθετη πάσα του Πούλισικ να βγάζει φάτσα με το τέρμα τον Γουεά και να τελειώνει τη φάση όπως ο… πατέρας του γράφοντας το 1:0 στον πίνακα του σκορ. Αυτή ήταν η τελευταία αξιοσημείωτη στιγμή στο πρώτο ημίχρονο, στο οποίο ήταν λίγες οι τελικές προσπάθειες όμως το προβάδισμα των ΗΠΑ είναι απολύτως δίκαιο. Ήταν η ομάδα που είχε τη μπάλα, που την κυκλοφορούσε σωστά, που είχε επιθετική διάθεση και εκείνη που είχε περιορίσει τους Ουαλούς σε παθητικό ρόλο.

Στο δεύτερο μέρος της αναμέτρησης, η αλλαγή του Μουρ ο οποίος πέρασε στη θέση του Τζέιμς, έδωσε μία επιθετική φρασκάδα στην ομάδα του Πέιτζ, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να μετουσιώσει σε κλασικές ευκαιρίες την κατοχή και τον έλεγχο της μπάλας, που ήταν στα πόδια της στο δεύτερο ημίχρονο. Στο 64′ η Ουαλία έχασε τη σημαντικότερη ευκαιρία της στο παιχνίδι, με την κεφαλιά του Ντέιβις να αναγκάζει για πρώτη φορά τον Τέρνερ να επέμβει στο παιχνίδι και να πετάει τη μπάλα σε κόρνερ. Στην επόμενη φάση και την εκτέλεση κόρνερ, ο Μουρ έπιασε την κεφαλιά μπροστά από την εστία με τη μπάλα να περνάει ελάχιστα άουτ. Η Ουαλία επέμεινε επιθετικά και στο 82′ ο Ζίμερμαν ανέτρεψε τον Μπέιλ μέσα στην περιοχή και ο διαιτητής έδειξε σωστά την άσπρη βούλα. Ο Μπέιλ εκτέλεσε εύστοχα τον Τέρνερ στην αριστερή γωνία της εστίας του και έγραψε το 1:1. Αυτή ήταν και η τελευταία αξιοσημείωτη στιγμή στην αναμέτρηση, σε ένα παιχνίδι που οι Αμερικανοί ήταν καλύτεροι στο πρώτο ημίχρονο και οι Βρετανοί στο δεύτερο.

ΓΚΟΛ: 36′ Γουεά / 82′ Μπέιλ
ΔΟΚΑΡΙ: 9′ Σάρτζεντ
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 11′ Ντεστ, 13′ ΜακΚένι, 51′ Ριμ, 90+11′ Ακόστα / 40′ Μπέιλ, 45+3′ Μέφαμ
ΚΟΚΚΙΝΗ: –
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Η Ουαλία συμμετέχει για δεύτερη φορά στην ιστορία της σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου / Στις δύο προηγούμενες φορές που συναντήθηκαν οι δύο ομάδες, οι ΗΠΑ μετρούσαν μία νίκη ενώ ένα παιχνίδι έληξε ισόπαλο / Πρώτη φορά μετά από το 1966 (27 παιχνίδια Μουντιάλ) που οι ΗΠΑ δεν δέχτηκαν σουτ προς την εστία τους στο πρώτο ημίχρονο ενός αγώνα, με την Ουαλία να έχει μόλις δύο τελικές εκτός εστίας στο πρώτο μέρος / Η Ουαλία σκόραρε ξανά σε Μουντιάλ 23.533 ημέρες έπειτα από το προηγούμενο γκολ της, στη διοργάνωση του 1958.

ΗΠΑ (Γκρεγκ Μπεράλτερ): Τέρνερ, Ντεστ (74′ Γεντλίν), Ζίμερμαν, Άνταμς, Ρόμπινσον, Μούσα (74′ Ακόστα), ΜακΚένι (66′ Άαρονσον), Πούλισικ, Ριμ, Γουεά (88′ Μόρις), Σάρτζεντ (75′ Ραίτ).

Ουαλία (Ρόμπερτ Πέιτζ): Χένεσι, Ν. Γουίλιαμς (79′ Τζόνσον), Ντέιβις, Μέφαμ, Ροντόν, Γουίλσον (90+3′ Τόμας), Ράμσεϊ, Μπέιλ, Ρόμπερτς, Αμπαντού (90+5′ Μορέλ), Τζέιμς (46′ Μουρ).

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1. Αγγλία 3β. 1αγ. (6:2)
2. ΗΠΑ 1β. 1αγ. (1:1)
3. Ουαλία 1β. 1αγ. (1:1)
4. Ιράν 0β. 1αγ. (2:6)

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

25 Νοεμβρίου
12:00 Ουαλία-Ιράν
21:00 Αγγλία-ΗΠΑ

29 Νοεμβρίου
21:00 Ιράν-ΗΠΑ
21:00 Ουαλία-Αγγλία

Μοιρασιά βαθμών και… μονομαχιών
Οι δυνατές μονομαχίες και τα σκληρά μαρκαρίσματα, ήταν βασικά συστατικά της αναμέτρησης καθώς έγιναν συνολικά 25 φάουλ ενώ μοιράστηκαν και έξι κίτρινες κάρτες.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ