Μήπως τελικά τα Μουντιάλ τον χειμώνα είναι καλή ιδέα;

 

Η FIFA δέχθηκε δριμεία κριτική για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου μέσα σε Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Ωστόσο το αποτέλεσμα, εντός των τεσσάρων γραμμών, μοιάζει να την… δικαιώνει!

Πέρα απ’ όλα τα εξωαγωνιστικά που αφορούν την ανάθεση της διοργάνωσης στο Κατάρ και μας απασχόλησαν τον προηγούμενο καιρό, υπήρξε άλλο ένα θέμα που κυριάρχησε στην επικαιρότητα. Ο λόγος για το χρονικό πλαίσιο της διεξαγωγής του τουρνουά. Άλλωστε, ποτέ άλλοτε δεν έχει γίνει Μουντιάλ μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου των συλλόγων. Οι καιρικές συνθήκες στη Μέση Ανατολή, όπου το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 40 βαθμούς κελσίου σε μόνιμη βάση, ανάγκασαν τη FIFA να μετακινήσει το φετινό τουρνουά… στον χειμώνα.

Φυσικά υπήρξε γκρίνια σε μεγάλο βαθμό. Όπως σχεδόν σε κάθε σημαντική απόφαση της παγκόσμιας ομοσπονδίας, είτε σωστή είτε λάθος. Από τη μια οι σύλλογοι που δεν ήθελαν να διακοπούν τα εθνικά πρωταθλήματα Νοέμβρη μήνα. Από την άλλη οι παίκτες που θα είχαν σίγουρα μια υπερφορτωμένη σεζόν (αλλά και ένα πιο… ελεύθερο καλοκαίρι). Φυσικά και οι φίλαθλοι, οι οποίοι έχουν συνηθίσει την σπουδαιότερη διοργάνωση του παγκόσμιου αθλητισμού να διεξάγεται τον Ιούνιο. Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν άλλαξαν απολύτως τίποτα. Η σέντρα έγινε στο τελευταίο “τρίτο” του Νοεμβρίου και η αυλαία θα πέσει στις 18 Δεκεμβρίου.

Το κατάμεστο “Lusail Stadium” λίγα λεπτά πριν τη σέντρα του αγώνα ανάμεσα σε Αργεντινή και Σαουδική Αραβία για την πρώτη αγωνιστική των ομίλων του Μουντιάλ. Πρόκειται για το γήπεδο που θα διεξαχθεί και ο τελικός της διοργάνωσης. (AP Photo)

Εν τέλει, το αποτέλεσμα μάλλον δικαιώνει τη FIFA. Το θέαμα που βλέπουμε είναι κορυφαίου επιπέδου. Οι αγώνες είναι συγκλονιστικοί, με αποκορύφωμα τους προημιτελικούς. Όλα αυτά έρχονται και αντικαθιστούν τα κουρασμένα πόδια και τις ελάχιστες δυνάμεις που βλέπαμε στους ποδοσφαιριστές στις προηγούμενες διοργανώσεις. Τα στατιστικά επαληθεύουν το συγκεκριμένο συμπέρασμα μιας και ούτε τα γκολ είναι λιγότερα (2.66 κατά μέσο όρο ανά ματς, έναντι 2.64 το 2018). Παράλληλα και η προσέλευση στα γήπεδα είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τη Ρωσία, μιας και τα εισιτήρια που έχουν κοπεί στο Κατάρ είναι κατά 80 χιλιάδες περισσότερα, τέσσερις αγώνες πριν το τέλος. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, βρίσκονται σχεδόν όλοι οι αθλητές στην κορυφαία κατάσταση που θα βρεθούν στη σεζόν. Για αυτό και μας χαρίζουν σπουδαίους αγώνες αλλά και μοναδικές στιγμές, προσελκύοντας και περισσότερους φιλάθλους.

Σίγουρα η εν λόγω συγκυρία ευνοεί τις ομάδες που βασίζονται σε μεγαλύτερους ηλικιακά παίκτες. Η Κροατία του Λούκα Μόντριτς και η Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι είναι τα μεγαλύτερα παραδείγματα αυτού. Ωστόσο η συγκεκριμένη κατάσταση δίνει σε άπαντες τη δυνατότητα να δώσουν το κάτι παραπάνω. Από τη στιγμή που δεν έχουν στις πλάτες τους μια εξαντλητική σεζόν 60-70 αγώνων, οι δυνάμεις υπάρχουν ακόμα. Έως τώρα, είναι πάρα πολλά τα σχόλια παικτών, δημοσιογράφων αλλά και φιλάθλων που λένε ότι πρόκειται για το κορυφαίο Μουντιάλ των τελευταίων ετών. Βέβαια, έχουμε ακόμα έξι αγώνες μπροστά μας.

Όλα τα παραπάνω εικάζω πως θα βάλουν σε σκέψεις τη FIFA. Το φορμάτ αλλά και οι ημερομηνίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026 σε Αμερική, Καναδά και Μεξικό δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να υπάρξουν μερικές αλλαγές. Το ίδιο ισχύει και για το 2030. Αν και στην συγκεκριμένη περίπτωση, εφόσον ισχύσει (και υπερισχύσει) η φημολογούμενη πρόταση Σαουδικής Αραβίας, Ελλάδας και Αιγύπτου ο χειμώνας θα είναι… μονόδρομος. Δε χρειάζεται να αναλύσουμε το γιατί, εξάλλου στην ίδια χώρα ζούμε, ενώ η ζέστη είναι πολύ εντονότερη στις άλλες δύο δυνητικά υποψήφιες συνδιοργανώτριες.

Αντί επιλόγου, θα κλείσω με το ερώτημα του τίτλου. Μήπως τελικά τα Μουντιάλ τον χειμώνα είναι καλή ιδέα;//


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΜΑΔΕΣ

ΟΜΑΔΕΣ