Σιπιόνι ο 28ος, οι Αργεντίνοι που φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού - www.ertsports.gr

Σιπιόνι ο 28ος, οι Αργεντίνοι που φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού

Παίκτης του Ολυμπιακού με κάθε επισημότητα είναι ο Λορέντσο Σιπιόνι, ο οποίος ανακοινώθηκε χθες από τους "ερυθρόλευκους" και έγινε ο 28ος Αργεντινός στην ιστορία του συλλόγου. Το ertsports σας θυμίζει τους συμπατριώτες του Σιπιόνι που έχουν φορέσει τη φανέλα των Πειραιωτών.

“Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την απόκτηση του Λορέντσο Σιπιόνι”, ανέφερε στην αρχή της η χθεσινή ανακοίνωση των νταμπλούχων Ελλάδας, με την οποία ενημέρωναν για την απόκτηση του 21 ετών μέσου. Με αυτόν τον τρόπο ο Αργεντινός άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του, προσθέτοντάς τον εαυτό του σε μία λίστα που (πλέον, μαζί με το δικό του) περιλαμβάνει 28 ονόματα. Τους ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί φορώντας την ερυθρόλευκη ριγωτή εμφάνιση.

Το ertsports καταγράφει ανά θέση, τους Αργεντινούς που έχουν αγωνιστεί με τον Ολυμπιακό, από τον τερματοφύλακα Αλμπέρτο Πολέτι το 1972, μέχρι τις τελευταίες (πριν του Σιπιόνι) μεταγραφές των Σαντιάγκο Έσε (μέσος) και Φρανσίσκο Ορτέγκα (αριστερός μπακ).

Τερματοφύλακες

Δύο όλοι κι όλοι οι τερματοφύλακες από την Αργεντινή στην ιστορία του Ολυμπιακού, ωστόσο ο ένας ήταν αυτός που άνοιξε το χορό των αφίξεων για παίκτες από τη χώρα του τάνγκο. Ο Αλμπέρτο Χοσέ Πολέτι ήρθε στους Πειραιώτες τον Απρίλιο του 1972 σε ηλικία 26 ετών. Ένα περίπου χρόνο μετά, το καλοκαίρι του ’73, αποτέλεσε παρελθόν ανακοινώνοντας το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας λόγω προβλημάτων υγείας.

Το βιογραφικό του πλούσιο. Αυτό ήταν που έκανε τον – τότε – πρόεδρο Νίκο Γουλανδρή να το φέρει στην ομάδα. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, ο (τότε) προπονητής Λάκης Πετρόπουλος, διαπίστωσε πως ο Πολέτι δεν μπορούσε να πέσει καλά από τη μία πλευρά, λόγω μίας εγχείρησης στην οποία είχε υποβληθεί στο παρελθόν στο πόδι. Όπως έγινε γνωστό αργότερα, λόγω συμμετοχής στα επεισόδια του τελικού του Διηπειρωτικού Κυπέλλου με την Μίλαν, ο Πολέτι είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης ενός μήνα, ενώ του είχε απαγορευτεί να παίξει ξανά ποδόσφαιρο στη χώρα του.

Σιπιόνι ο 28ος, οι Αργεντίνοι που φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού
INTIME

Ούτε η δεύτερη επιλογή Αργεντινού για την υπεράσπιση της εστίας αποδείχθηκε επιτυχημένη. Ο Φράνκο Κοστάντσο αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2011, χωρίς να μπορέσει να προσφέρει ουσιαστικά. Συνέπεια η λύση της συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές τον Ιανουάριο του 2012. Όσον αφορά τις εγχώριες διοργανώσεις πρόλαβε να αγωνιστεί σε έξι ματς πρωταθλήματος και 1 Κυπέλλου.

Αμυντικοί

Το πρώτο απόκτημα του Ολυμπιακού από την Αργεντινή για το χώρο της άμυνας, ήταν το καλοκαίρι του 1972 ο Μιγκέλ Νικολάου, ο οποίος έπιασε λιμάνι σε ηλικία 26 ετών. Είχε όλες τις προϋποθέσεις να γίνει ηγέτης στα μετόπισθεν, ωστόσο στις 30 Ιουλίου, σε φιλικό προετοιμασίας με την αυστριακή Μπρέγκενς, υφίσταται πολλαπλό συντριπτικό κάταγμα. Επέστρεψε στη δράση μετά από 16 μήνες, με την πορεία του στην ομάδα να τερματίζεται το καλοκαίρι του ’73.

Σιπιόνι ο 28ος, οι Αργεντίνοι που φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού
INTIME

Το 1988 έρχεται στη χώρα μας (ως δανεικός από τη Ρίβερ) ο δεξιός μπακ Φερνάντο Κουγιουμτζόγλου, ο οποίος είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στο Μπουένος Άιρες από Έλληνες γονείς. Έμεινε στον Ολυμπιακό μέχρι το τέλος της χρονιάς. Πέρασαν 16 χρόνια για τον επόμενο Αργεντινό αμυντικό. Το όνομά του Γκάμπριελ Σούρερ, η καριέρα του οποίου στην ομάδα είχε διάρκεια δύο χρόνια , με το πρόσημο να κρίνεται θετικό. 57 συνολικά οι συμμετοχές του σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Τσάμπιονς Λιγκ.

Έξι μήνες ήταν η διάρκεια παραμονής του Νίκολας Φρέιρε (καταγράφοντας 4 συμμετοχές), με τον αριστεροπόδαρο στόπερ να εντάσσεται στο ρόστερ το καλοκαίρι του 2023. Την ίδια χρονική περίοδο, αποκτήθηκε και ο συμπατριώτης του Φρανσίσκο Ορτέγκα, ο οποίος στα δύο χρόνια παρουσίας του στην ομάδα καλύπτει με επιτυχία το αριστερό άκρο της άμυνας.

Μέσοι

Ο χορός των χαφ από την Αργεντινή άνοιξε τη σεζόν 1974-75, με τον 26χρονο τότε Ινιάσιο Πένια να προσγειώνεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, το Σεπτέμβριο του 1974. Έμεινε στην Ελλάδα μόλις ένα χρόνο, ωστόσο πρόλαβε να αφήσει το στίγμα του, μιας και ήταν σκόρερ στο 1-1 με τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο της Λεωφόρου, στις 29 Μαρτίου 1975. Από δική του μπαλιά επίσης προήλθε το τέρμα που σημείωσε ο Κώστας Δαβουρλής στον τελικό του Κυπέλλου, πάλι με αντίπαλο τους “πράσινους”.

Το 2007 ο Ολυμπιακός αποκτά τον Κρίστιαν Λεντέσμα, ο οποίος έμεινε (τυπικά) στον Ολυμπιακό για τρεις αγωνιστικές περιόδους. Το ίδιο καλοκαίρι (του ’07) τα ερυθρόλευκα θα φορέσει επίσης ο αριστερός χαφ Ροντρίγκο Αρτσούμπι, που αποχώρησε έξι μήνες μετά, αλλά και ο σπουδαίος Λουτσιάνο Γκαλέτι, ένας από τους κορυφαίους ξένους στην ιστορία του συλλόγου, με τεράστια προσφορά.

Σιπιόνι ο 28ος, οι Αργεντίνοι που φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού
INTIME

Ένα χρόνο αργότερα έρχεται η ώρα των Φερναντο Μπελούσι (36 συμμετοχές, 6 γκολ και 5 ασίστ στο πρωτάθλημα της σεζόν 2008-09) και Σεμπάστιαν Λέτο (31/1/6). Τον Ιανουάριο του 2010 και για έξι μήνες, οι Πειραιώτες αποκτούν τον Χεσούς Ντάτολο. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους πραγματοποιείται μία από τις πιο επιτυχημένες μεταγραφές – όχι μόνο Αργεντινών – παικτών, αυτή του Αριέλ Ιμπαγάσα, που αποτέλεσε μέλος του ρόστερ για τέσσερις σεζόν.

Το 2011 παίκτης του Ολυμπιακού γίνεται ο Βιθέντε Μόνγιε, για να αποχωρήσει ένα χρόνο μετά. Το 2013 κάτοικος Πειραιά θα γίνει ο αγαπημένος των οπαδών Τσόρι Ντομίνγκες, ο οποίος μόνο στη Superleague κατέγραψε 82 συμμετοχές με 28 γκολ και 26 ασίστ. Μαζί του – χωρίς όμως να “πιάσει” – ήρθε και ο Τόμας Ντε Βιτσέντι, από τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Το 2015 ανακοινώθηκε η απόκτηση των Εστεμπάν Καμπιάσο (αποχώρησε το καλοκαίρι του 2017) – του οποίου η συνεισφορά κρίνεται κάτι παραπάνω από σημαντική – όπως και εκείνη του Νικολάς Μαρτίνες από τον Παναιτωλικό. Τελευταία προσθήκη στο νευραλγικό χώρο της μεσαίας γραμμής, ο Σαντιάγκο Έσε, το 2023, που αποδείχθηκε “λίρα εκατό”.

Επιθετικοί

Ο πρώτος επιθετικός στην ιστορία του Ολυμπιακού ήταν Χουάν Ζιλμπέρτο Φούνες. Ο πρόεδρος Γιώργος Κοσκωτάς τον φέρνει στους “ερυθρόλευκους” το καλοκαίρι του 1987 και αποτελεί τον έναν από τους δύο ξένους που τότε επιτρεπόταν να έχει η ομάδα. Ποδοσφαιριστής ο οποίος ήταν εν ενεργεία διεθνής με την εθνική Αργεντινής, γεγονός που αρκούσε για να δημιουργηθεί πάταγος. Αγωνίστηκε δύο χρόνια και αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο. Συνέχισε την καριέρα του αρχικά στη Γαλλία και έπειτα στην πατρίδα του. Έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 1992 προδομένος από την καρδιά του.

Σιπιόνι ο 28ος, οι Αργεντίνοι που φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού
ΙΝΤΙΜΕ

Για την επόμενη άφιξη Αργεντινού επιθετικού χρειάστηκε να περάσουν 30 χρόνια! Ο Λέονελ Νούνιεζ αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2007 και στον ένα χρόνο που έμεινε στην ομάδα σημείωσε 7 γκολ σε 34 συνολικά παρουσίες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Έξι χρόνια αργότερα είναι η στιγμή του Χαβιέ Σαβιόλα (35/13/4) και τον Ιανουάριο του 2015 αυτή του Φράνκο Γιάρα, ο οποίος αποχώρησε στο τέλος του ίδιου έτους.

Ίδια διάρκεια είχε και η παρουσία του Φράνκο Σολντάνο, ο οποίος ήρθε το τον Ιανουάριο του 2019 και αποχώρησε το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, αφήνοντας χώρο για τον Μαξιμιλιάνο Λοβέρα που αποκτήθηκε λίγες ημέρες αργότερα. Αποτέλεσε κομμάτι της ομάδας (τυπικά) για τρία χρόνια, δίχως να καταφέρει να προσφέρει ουσιαστικά.

Επιμέλεια: Δημήτρης Λιαργκόβας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ