Όταν η εθνική γίνεται οικογενειακή υπόθεση - www.ertsports.gr

Όταν η εθνική γίνεται οικογενειακή υπόθεση

Ο Ντάνιελ Μαλντίνι πραγματοποίησε το ντεμπούτο με τα χρώματα της "Σκουάντρα Ατζούρα" στην αναμέτρηση κόντρα στο Ισραήλ, τιμώντας το όνομα του, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου που η εθνική ομάδα γίνεται οικογενειακή υπόθεση.

Στο χώρο του αθλητισμού είθισται αρκετές φορές τα παιδιά των ποδοσφαιριστών να ακολουθούν τα χνάρια των πατεράδων τους, ωστόσο τυχαίνει ο γιος να μην μπορεί να χωρέσει στα παπούτσια των προκατόχων του, με περιπτώσεις όπως του Μπέκαμ να επιβεβαιώνουν την εν λόγω θεωρία.

Δεν ισχύει όμως όλες τις φορές το ίδιο. Το ertsports ξεσκονίζει τα αρχεία του και παραθέτει μερικούς ακόμα παίκτες, που έκαναν την εθνική της χώρας τους οικογενειακή υπόθεση.

Ήταν ασήκωτη η κληρονομιά

Όταν η εθνική γίνεται οικογενειακή υπόθεση
(AP Photo)

Ένα όνομα σταθμός για τους “οράνιε”. Ο Πάτρικ Κλάιφερτ αποτέλεσε ορόσημο στο ποδόσφαιρο, Άγιαξ, Μίλαν, Μπαρτσελόνα είναι μόνο μερικές από τις ομάδες που ο 48χρονος έχει αφήσει το στίγμα του, ενώ με τη φανέλα του “Αίαντα” έχει κατακτήσει ένα Champions League, σημειώνοντας το νικητήριο τέρμα στο τελικό του 1995 εναντίον της Μίλαν. Με το εθνόσημο αγωνίστηκε από το 1994 έως το 2004, μετρώντας 40 γκολ σε 79 εμφανίσεις. Έπαιξε σε 3 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, ενώ στο EURO 2000 ήταν ο πρώτος σκόρερ με πέντε τέρματα. Ο γιος η αλήθεια είναι πως δεν έχει πλησιάσει ούτε στο ελάχιστο τον πατέρα του, ωστόσο αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο με τη φανέλα της Μπόρνμουθ, ενώ έχει φορέσει και τα χρώματα της εθνικής ομάδας κάνοντας υπερήφανο τον πατέρα του. Με τους “οράνιε” ο Τζάστιν έχει κάνει δύο συμμετοχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο παππούς Κλάιφερτ ήταν ποδοσφαιριστής, ωστόσο ο Κένεθ επέλεξε να μην αγωνιστεί με τα χρώματα των “οράνιε” αλλά να διαλέξει τη γενέτειρα του το Σουρινάμ, όπου μάλιστα υπήρξε και ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στην ιστορία της χώρας.

Σταθερά ένας Βάις στην Εθνική

Όταν η εθνική γίνεται οικογενειακή υπόθεση
(AP Photo)

Μια από τις οικογένειες που έχουν μόνιμα το όνομα τους στη φανέλα στην εθνική της χώρας τους είναι οι Βάις στη Σλοβακία. Ο παππούς του άλλοτε παίκτη του Ολυμπιακού ήταν ποδοσφαιριστής και φόρεσε το εθνόσημο το διάστημα 1964-65, αγωνιζόμενος ως κεντρικός αμυντικός. Ο πατέρας του συνέχισε την παράδοση, καθώς είχε πραγματοποιήσει 31 συμμετοχές με το εθνόσημο (19 με την πρώην Τσεχοσλοβακία και 12 με τη Σλοβακία), με τον νεότερο να μην μένει πίσω. Ο γνωστός στο ελληνικό ποδόσφαιρο Βλάντιμιρ Βάις, έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική Σλοβακίας στις 12 Αυγούστου του 2009 και έκτοτε έχει πραγματοποιήσει 77 συμμετοχές με το εθνόσημο, πετυχαίνοντας οκτώ τέρματα.

Τα αδέρφια Λάουντρουπ

Όταν η εθνική γίνεται οικογενειακή υπόθεση
(AP Photo)

Τα αδέλφια Λάουντρουπ έχουν κρατήσει ψηλά τη σημαία της οικογένειας αποτελώντας μόνιμα στελέχη της εθνικής Δανίας. Ο πιο γνωστός Μίκαελ έχει αγωνιστεί στη Γιουβέντους στην Μπαρτσελόνα, στη Ρεάλ και έχει 104 συμμετοχές με την εθνική ομάδα της Δανίας πετυχαίνοντας μάλιστα και 37 τέρματα. Λιγότερο διαφημισμένος ο αδερφός του, Μπράιν έχει στο παλμαρέ του 86 εμφανίσεις με το εθνόσημο, ενώ συμμετείχε και στο θαύμα που είχαν κάνει οι Δανοί στο EURO 1992 όταν από τις παραλίες κατέκτησαν το στέμμα των πρωταθλητών Ευρώπης. Ο πατέρας όμως των δύο χαρισματικών αδερφών ήταν αυτός που άνοιξε τον δρόμο, ο Φιν αγωνίστηκε με τη φανέλα της εθνικής Δανίας σε 19 παιχνίδια, κάνοντας την αρχή, προς την αλλαγή του δανέζικου ποδοσφαίρου.

Η μακρά πορεία της οικογένειας Αλόνσο στην Φούρια Ρόχα

Όταν η εθνική γίνεται οικογενειακή υπόθεση
(AP Photo)

Ο Μάρκος Αλόνσο συνεχίζει την κολόνια που ξεκίνησε πριν από 74 χρόνια. Την αρχή της οικογενειοκρατίας στην “Φούρια Ρόχα” έκανε Μάρκος Αλόνσο Ιμαζ (φορώντας τη φανέλα της Εθνικής την δεκαετία του 1950, την σκυτάλη πήρε ο πατέρας του άλλοτε παίκτη της Τσέλσι, Μάρκος Αλόνσο Πένια, ο οποίος έπαιξε με τα χρώματα της Ισπανίας την περίοδο του 1980. Από αυτή την ακολουθία δεν θα μπορούσε να λείπει ο Μάρκος Αλόνσο κάνοντας πράξη το ρητό “το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει”. Ο αμυντικός της Θέλτα φόρεσε για πρώτη φορά τα χρώματα της Εθνικής ομάδας τον Μάρτιο του 2018 και από εκείνη τη στιγμή έχει πραγματοποιήσει εννέα εμφανίσεις.

Τα αδέρφια Αγιού που συνέχισαν την κληρονομιά ενός θρύλου της Γκάνας

Όταν η εθνική γίνεται οικογενειακή υπόθεση
(AP Photo)

Ο Αμπεντί και οι Αγιού. Με τα χρώματα της Γκάνας οι Αντρέ και Τζόρνταν Αγιού έχουν συνδέσει το όνομα τους με την εθνική. ο Τζόρνταν έκανε την παρθενική του συμμετοχή με το εθνόσημο στις 5 Σεπτεμβρίου του 2010 και από τότε έχει αγωνιστεί σε 104 παιχνίδια πετυχαίνοντας 24 τέρματα. Ο αδερφός του Αντρέ κλήθηκε τρία χρόνια νωρίτερα να εκπροσωπήσει την χώρα του, σημειώνοντας στην διεθνή του καριέρα 24 τέρματα σε 120 εμφανίσεις. Και οι δύο αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για την Γκάνα, ωστόσο αυτός που έχει χαράξει το όνομα του με χρυσά γράμματα στο γκανέζικο ποδόσφαιρο ήταν ο πατέρας τους Αμπεντί Πελέ, με το εθνόσημο ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής έχει να θυμάται την κατάκτηση του Κυπελλου Εθνών Αφρικής το 1982, κάτι που οι γιοι του δεν το κατάφεραν αν και έφτασαν μια ανάσα χάνοντας στον τελικό από την Ακτή Ελεφαντοστού στα πέναλτι.

Το μαύρο πρόβατο

Όταν η εθνική γίνεται οικογενειακή υπόθεση
(AP Photo)

Μια ιδιάζουσα περίπτωση συναντάμε σε αυτή τη θέση της σχετικής λίστας καθώς εδώ έχουμε τρεις ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν σε εθνικές ομάδες με τον έναν να επιλέγει άλλα χρώματα. Ο λόγος για την οικογένεια του Λομάρ Ντο Νασιμέντο ή αλλιώς Μαζίνιο. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός αγωνίστηκε σε παιχνίδια με την Σελεσάο κατακτώντας μάλιστα την κορυφή του κόσμου το 1982. Τα χνάρια του πατέρα του ακολούθησε ο Ραφίνια, ο 31χρονος ξεκίνησε να αγωνίζεται στις μικρές εθνικές της Ισπανίας, ωστόσο ακολούθησε τον δρόμο του Μαζίνιο και επέλεξε την Βραζιλία πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του στις 5 Σεπτεμβρίου του 2015. Η αλήθεια είναι ότι δεν καθιερώθηκε στις κλήσεις της “Σελεσάο”, καθώς συνολικά έχει αγωνιστεί σε δύο παιχνίδια πετυχαίνοντας ωστόσο ένα γκολ. Το “μαύρο πρόβατο” της οικογένειας ο Τιάγκο ακολούθησε διαφορετικά βήματα από την οικογένεια του, καθώς επέλεξε να αγωνίζεται με την “Φούρια Ρόχα”. Με τους Ίβηρες ο πρώην ποδοσφαιριστής πραγματοποίησε 46 εμφανίσεις πετυχαίνοντας δύο τέρματα.

Τα γάντια από τον πατέρα στον γιο

Όταν η εθνική γίνεται οικογενειακή υπόθεση
(AP Photo)

Στην φανέλα του πορτιέρε της Εθνικής Δανίας δεν αλλάζει τίποτα ανά τα χρόνια. Ο Πίτερ Σμάιχελ δεν χρειάζεται συστάσεις. Ένας από τους τερματοφύλακες που ήταν απλά πολύ μπροστά από την εποχή του συνήθιζε να παίζει αρκετά με τα πόδια, κάτι που την τότε περίοδο δεν ήταν και το πιο σύνηθες. Αποτελούσε το είδωλο του Μπράιν Λάουντρουπ όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος, ενώ αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην τρελή κατάκτηση του EURO 1992. Με την φανέλα της Εθνικής της χώρας του πραγματοποίησε 129 εμφανίσεις πετυχαίνοντας μάλιστα και ένα γκολ. Ένας τέτοιος θρύλος δεν θα μπορούσε να μην μάθαινε τα μυστικά της θέσης στον γιο του Κάσπερ. Ο Κάσπερ Σμάιχελ πήρε την σκυτάλη από τον πατέρα του και πλέον υπερασπίζεται τα καρέ της Εθνικής Δανίας. Μπορεί ο γιος να μην κατάφερε να κάνει την καριέρα που έκανε ο πατέρας του, ωστόσο δεν τα έχει πάει και άσχημα. Έχει αγωνιστεί με όλες τις μικρές ομάδες της Δανίας, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2013 υπερασπίζεται τα καρέ της Δανίας έχοντας πραγματοποιήσει 109 συμμετοχές.

Το πολυβόλο που ξεχώρισε

Όταν η εθνική γίνεται οικογενειακή υπόθεση
(AP Photo)

Φτάνοντας σε αυτό το σημείο της λίστας ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το παιδί φαινόμενο για τον άνθρωπο που με τα τέρματα του έδωσε στην Σίτι το πολυπόθητο τρόπαιο του Champions League. Ο Έρλινγκ Χάαλαντ έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική Νορβηγίας 5 Σεπτεμβρίου του 2019, ενώ πιο πριν φυσικά είχε συμμετάσχει σε όλες τις μικρές εθνικές της χώρας του. Με την φανέλα της Εθνικής του ο αστέρας των “πολιτών” έχει πραγματοποιήσει 37 συμμετοχές έχοντας βρει δίχτυα 34 φορές. Κάτι όμως που αρκετοί δεν γνωρίζουν για τον Χάαλαντ είναι ότι και ο πατέρας του ήταν ποδοσφαιριστής. Αλφ-Ιντζ Χάαλαντ δεν έφτασε ποτέ στα επίπεδα του Έρλινγκ, ωστόσο ήταν και αυτός διεθνής με την φανέλα της Εθνικής Νορβηγίας πραγματοποιώντας 34 συμμετοχές.

Επιμέλεια: Νίκος Καραγιάννης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ