Η ιστορία των αριθμών που… «κυβέρνησαν» τον ποδοσφαιρικό και όχι μόνο κόσμο!

Η ιστορία των αριθμών που… «κυβέρνησαν» τον ποδοσφαιρικό και όχι μόνο κόσμο!

Ένας αγώνας στην Αγγλία τη δεκαετία του ‘20 και ένας προπονητής με όραμα και στόχους, ήταν αρκετά, για την είσοδο μιας από τις πιο σημαντικές προσθήκες στην ιστορία του αθλήματος.

Αύγουστος 1928. Ένας προπονητής και ένας ποδοσφαιρικός αγώνας που γράφουν ιστορία. Σέφιλντ Γουένσντεϊ εναντίον Άρσεναλ. Ο τότε προπονητής των κανονιέρηδων, ο σπουδαίος Χέρμπερτ Τσάπμαν, ήταν αυτός που αιτήθηκε την ένταξη των αριθμών στις φανέλες των ποδοσφαιριστών. Κι έτσι έγινε! Σε πολύ διαφορετική μορφή από τη σημερινή, καθώς οι εμφανίσεις των παικτών των γηπεδούχων είχαν αρίθμηση από το 1 στο 11, ενώ αυτές των Λονδρέζων, από το 12 στο 22. Αυτή ήταν και η αφετηρία, για μια νέα σελίδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με εμπνευστή της ιδέας τον Χέρμπερτ Τσάπμαν, τον άνθρωπο που έβαλε τη «σφραγίδα» του μια για πάντα στο άθλημα.

Υπάρχουν όμως αποκλίσεις σχετικά με την πρώτη εμφάνιση των αριθμών στις φανέλες των ποδοσφαιριστών. Επίσημα, η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν νούμερα, ήταν στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, μεταξύ της Έβερτον και της Μάντσεστερ Σίτι το 1933. Όσο περνούσαν τα χρόνια, αυτή η τάση άρχισε να εξαπλώνεται. Ολοένα και περισσότερες ομάδες την υιοθέτησαν, μέχρι που το 1939, η Αγγλική ομοσπονδία κατέστησε υποχρεωτική την αρίθμηση των παικτών. Το να φοράει ο ποδοσφαιριστής τον αριθμό του στη φανέλα, ήταν μια έξυπνη κίνηση. Όχι μόνο για τον διαιτητή ή τον άνθρωπο που περιέγραφε το παιχνίδι, αλλά και για το κοινό που παρακολουθούσε. Κατ’ αρχήν, οι αριθμοί έδειχναν μια τοποθεσία στον αγωνιστικό χώρο, υποδηλώνοντας τη θέση που έπαιζε ο κάθε παίκτης. Έτσι, και οι ποδοσφαιριστές μπορούσαν να προσδιορίσουν που ακριβώς βρίσκονταν οι συμπαίκτες τους μέσα στο γήπεδο. Για παράδειγμα, ο τερματοφύλακας πάντα φορούσε το νούμερο 1, ο δεξιός μπακ το 2, ενώ ο επιθετικός το 10.

Αριθμός Φανέλας – Θέση Ποδοσφαιριστή

1 – Τερματοφύλακας

2 – Δεξιός Ακραίος Αμυντικός (Δεξιός Μπακ)

3 – Αριστερός Ακραίος Αμυντικός (Αριστερός Μπακ)

4 – Αριστερός Κεντρικός Αμυντικός/ (Αριστερός Κεντρικός Μπακ ή Στόπερ)

5 – Δεξιός Κεντρικός Αμυντικός / (Δεξιός Κεντρικός Μπακ ή Στόπερ)

6 – Αμυντικός Μέσος

7 – Δεξιός Μέσος (Δεξιός Χαφ – Εξτρέμ)

8 – Κεντρικός Μέσος

9 – Επιθετικός/ Σέντερ Φορ

10 – Κεντρικός Επιτελικός Μέσος

11 – Αριστερός Μέσος (Αριστερός Χαφ – Εξτρέμ)

Ο Χέρμπερτ Τσάπμαν, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε αυτή τη μεγάλη αλλαγή, που με τις ιδέες και τις καινοτομίες του έφτασε το ποδόσφαιρο πιο κοντά στο άθλημα που βλέπουμε και αγαπάμε σήμερα, είχε πολύ συγκεκριμένο στόχο και σκοπό. Από τότε βέβαια, έχουν αλλάξει πολλά. Κανείς δεν περίμενε πως μία απόφαση που πάρθηκε για πρακτικούς λόγους, στις μέρες μας θα γινόταν σύμβολο, τρόπος παραγωγής χρημάτων, αλλά και σύνθημα στα χείλη των οπαδών.

Η ιστορία των αριθμών που… «κυβέρνησαν» τον ποδοσφαιρικό και όχι μόνο κόσμο!
(AP Photo/Nick Ut)

«Οι αριθμοί κυβερνούν το σύμπαν» είπε ο Πυθαγόρας και αυτή η φράση σήμερα, μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ. Παίκτες που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τον αριθμό στη φανέλα, φίλαθλοι που θα πλήρωναν ακόμη και έναν ολόκληρο μισθό για να αποκτήσουν την εμφάνιση με το Νο10, γήπεδα που υποκλίνονται στο Νο7. Κι όμως, μεγάλο κομμάτι αυτής της ιστορίας προέκυψε κατά… λάθος. Ο αριθμός 10 ανέκαθεν ανήκε στον καλύτερο ποδοσφαιριστή της ομάδας και κατ’ επέκταση, στον αγαπημένο παίκτη της κερκίδας. Ένας τέτοιος παίκτης ήταν ο Πελέ, ο οποίος φόρεσε το πολυπόθητο «10» για πρώτη φορά το 1958 στο Μουντιάλ της Ελβετίας με την Εθνική από… λάθος, κι από τότε δεν εμφανίστηκε με άλλο νούμερο στην καριέρα του. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βραζιλίας είχε ξεχάσει να στείλει τους αριθμούς στην FIFΑ και η διοργανώτρια αρχή τους μοίρασε τυχαία στους παίκτες της «σελεσάο». Το 10 δόθηκε στον Πελέ, το 3 στον τερματοφύλακα Ζιλμάρ, το 7 στον Γκαρίντσα και το 11 στον Ζαγκάλο, που αγωνίζονταν στα πλάγια του γηπέδου. Κι έτσι γράφτηκε ιστορία…

Η ιστορία των αριθμών που… «κυβέρνησαν» τον ποδοσφαιρικό και όχι μόνο κόσμο!
(AP Photo/Alessandra Tarantino)

«Το νούμερο 10 θα είναι διαθέσιμο όταν θα φύγει ο Μέσι από τη Μπαρτσελόνα, αλλά κανένας δεν θα έπρεπε να το αγγίξει ξανά» είπε ο Ροναλντίνιο για τον Αργεντίνο άσο. Οι «χρυσές σελίδες» που έγραψε στον σύλλογο αλλά και στην ιστορία του ποδοσφαίρου τον καθιστούν έναν θρύλο και άξιο παράδειγμα λατρείας του συγκεκριμένου αριθμού. Η μετακόμισή του το 2021 στο Παρίσι για λογαριασμό της Παρί Σεν Ζερμέν, ξεσήκωσε τους οπαδούς της ομάδας. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι πωλήσεις της φανέλας με το Νο10 ξεπέρασαν τις 150 χιλιάδες σε μόλις επτά λεπτά «ρίχνοντας» το σάιτ της ομάδας, ενώ ο συνολικός αριθμός των εμφανίσεων που αγοράστηκαν, άγγιξε τα 1,2 εκατομμύρια, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Η ιστορία των αριθμών που… «κυβέρνησαν» τον ποδοσφαιρικό και όχι μόνο κόσμο!
(AP Photo/Dave Thompson)

Το ίδιο καλοκαίρι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο επέστρεψε στην Αγγλία και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προκαλώντας πανικό στις τάξεις του συλλόγου. Αυτή τη φορά, δεν τον… περίμενε ο μέντοράς του και ποδοσφαιρικός του πατέρας Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καριέρα του, χτίζοντας την αυτοκρατορία που υπογράφεται με τα αρχικά «CR7». «Ο Φέργκιουσον με ρώτησε ποιον αριθμό θέλω και του είπα το 28 που είχα στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Δεν το δέχτηκε και μου είπε να πάρω το 7, που αποτέλεσε έξτρα κίνητρο και τιμή για μένα» θυμάται ο Ρονάλντο. Μια φανέλα με βαριά ιστορία, καθώς διέπρεψαν με τον αριθμό αυτό στην πλάτη ποδοσφαιρικοί αστέρες, όπως ο Ερίκ Καντονά, ο Τζορτζ Μπέστ και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ. Η ιστορία έδειξε πως ο Φέργκιουσον είχε απόλυτο δίκιο και η φανέλα με το εμβληματικό Νο7 βρίσκεται σε… πολύ καλά χέρια.

Πελέ, Μαραντόνα, Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο είναι μόνο λίγα από τα πολλά παραδείγματα, που αριθμοί και παίκτες συνδέθηκαν σαν «ένα». Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τον Αργεντίνο χωρίς το Νο10 στην πλάτη ή τον Κριστιάνο Ρονάλντο χωρίς το εμβληματικό 7 στη φανέλα; Παίκτες που ενέπνευσαν ακόμη και αστέρες άλλων αθλημάτων. «Φοράω το νούμερο 10 στη φανέλα μου στην Εθνική των ΗΠΑ, προς τιμήν του καλύτερου παίκτη που έχω δει, τον Μέσι» είχε πει σε δηλώσεις του ο Κόμπε Μπράιαντ. Γιατί όπως είναι φυσικό, οι αριθμοί αποτελούν την μοναδική παγκόσμια γλώσσα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ