Δύο διαφορετικές ιστορίες που επαναλαμβάνονται

Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και Μπόστον Σέλτικς ρίχνονται στη «μάχη» των φετινών τελικών του ΝΒΑ και το ertsports.gr εξετάζει διεξοδικά τα προφίλ των δυο ομάδων.

Το σύγχρονο μπάσκετ και τα… λάβαρα

Δύο διαφορετικές ιστορίες που επαναλαμβάνονται
(AP Photo/Lennox McLendon)

Η φετινή παρουσία στους τελικούς του ΝΒΑ έχει διαφορετική σημασία για τον κάθε οργανισμό. Οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς επιστρέφουν στην τελική φάση μετά από τρία χρόνια «ξηρασίας». Αυτή θα είναι και η έκτη παρουσία τους τα τελευταία οκτώ χρόνια. Αυτό το «διάλλειμα» των δυο ετών προήλθε φυσικά από τη «φυγή» του Κέβιν Ντουράντ, τους τραυματισμούς αρκετών αστέρων όπως αυτοί του Κλέι Τόμσον, του Στεφ Κάρι, αλλά και του Ντρέιμοντ Γκριν. Όπως γίνεται αντιληπτό, ο οργανισμός των «Πολεμιστών» θέλει άτυπα να συνεχίσει μια «δυναστεία» που είχε «χτίσει» τα προηγούμενα έτη.

Δύο διαφορετικές ιστορίες που επαναλαμβάνονται
(AP Photo/Paul Sancya, File)

Μπορεί οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς να αποτελούν τη σύγχρονη ιστορία της Λίγκα, ωστόσο στην τροπαιοθήκη τους κρατούν και κάποια επιτεύγματα του παρελθόντος. Συγκεκριμένα, οι Ουόριορς κατέχουν έξι πρωταθλήματα ΝΒΑ. Τα τελευταία τρία φυσικά αφορούν τις σεζόν 2014-2015, 2016-2017 και 2017-2018, ωστόσο και τα τρία προηγούμενα έχουν τη δική τους σημασία. Η ομάδα είχε ονομασία Φιλαδέλφια Ουόριορς και μάλιστα κατέκτησε τον πρώτο τίτλο στην ιστορία του ΝΒΑ το 1947. Mε την ίδια επωνυμία και ως έδρα τη Φιλαδέλφια, ο σύλλογος κατέκτησε ακόμα ένα πρωτάθλημα το 1956. Ο τίτλος που οι πραγματικοί φίλοι των «Πολεμιστών» ονομζατίζουν ως πρώτο, ήταν αυτός του 1975. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ουόριορς θα συναντήσουν για δεύτερη φορά στην ιστορία τους την ομάδα της Βοστώνης σε τελικούς, με την προϊστορία να δείχνει… «Κέλτες», καθώς το 1964, η ομάδα του ασταμάτητου Μπιλ Ράσελ επιβλήθηκε του Ουίλτ Τσάμπερλεϊν και της «παρέας» του.

Δύο διαφορετικές ιστορίες που επαναλαμβάνονται
(AP Photo/Sam Myers)

Από την άλλη όμως μεριά «μιλάει» η εμπειρία χρόνων. Οι Μπόστον Σέλτικς έχουν κατακτήσει τον τίτλο του ΝΒΑ 17 φορές και μαζί με τους Λος Άντζελες Λέικερς που έχουν ισάριθμες κατακτήσεις, «μάχονται» για την πρωτιά. Φέτος… είναι σίγουρα η μεγάλη ευκαιρία τους να προσπεράσουν την ομάδα του Λος Άντζελες και να επιστρέψουν στο «θρόνο» τους. Οι «Κέλτες» μάλιστα συνολικά μετρούν δέκα περισσότερες παρουσίες σε τελικούς σε σχέση με το Γκόλντεν Στέιτ. Στην τελική φάση μάλιστα, η Βοστώνη εμπνέει εμπιστοσύνη, καθώς μετράει 17-4 στο ρεκόρ της, ενώ οι Ουόριορς 6-5.

Η ιστορία σίγουρα είναι αυτό που έχουν να αναδείξουν οι Σέλτικς, ασχέτως με την εκπληκτική τους φετινή πορεία. Με «θρύλους» όπως ο Μπιλ Ράσελ, ο Σαμ Τζόουνς, ο Κέι Σι Τζόουνς, ο Τζον Χάβλιτσεκ, o Kέβιν ΜακΧέιλ, ο Ρόμπερτ Πάρις, ο Λάρι Μπερντ και ίσως αργότερα οι Κέβιν Γκαρνέτ, Πολ Πιρς, Ραζόν Ρόντο και Ρέι Άλεν, η φανέλα γίνεται «βαριά». Οι φίλοι της ομάδας είχαν υπομονή. Τελευταία φορά που η Βοστώνη κατέκτησε το πρωτάθλημα ήταν το 2008 απέναντι στους Λος Άντεζελες Λέικερς του Κόμπι Μπράιαντ. Ύστερα, ακολούθησε και η παρουσία τους σε τελικούς το 2010 όταν οι «Λιμνάνθρωποι» πήραν το «αίμα» τους πίσω και δώδεκα χρόνια μετά, ο Τζέισον Τέιτουμ και η «παρέα» του, οδηγούν την ομάδα στην τελική φάση ξανά.

Δύο διαφορετικές ιστορίες που επαναλαμβάνονται
(AP Photo/Alex Gallardo)

Το σήμερα

Καλή και η ιστορία, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι την ιστορία την διαμορφώνουν οι παρόντες. Οι Μπόστον Σέλτικς με προσπάθεια συνεχόμενων χρόνων, βρήκαν στο φετινό ρόστερ τους την «αναγέννηση» του συλλόγου τους. Μπορεί η φετινή σεζόν να μην άρχισε με τους καλύτερους «οιωνούς», καθώς οι «Κέλτες» στην εκκίνηση του πρωταθλήματος, δεν έδειξαν το πλήρως ανταγωνιστικό προφίλ που… κρατούσαν για το φινάλε της παράστασης. Στα μέσα της χρονιάς, με 25-25 ρεκόρ βρισκόντουσαν στην όγδοη θέση της Ανατολικής Περιφέρειας και βασικός τους στόχος ήταν ίσως μια χαμηλή θέση στην οκτάδα που θα τους οδηγούσε στα πλέι-οφ. Με ένα συνεχόμενο «ξέσπασμα» και εκπληκτικό μπάσκετ, η ομάδα της Βοστώνης «έτρεξε ένα σερί» 26 νικών και 6 μόλις ηττών, με αποτέλεσμα να τερματίσει στη δεύτερη θέση της Ανατολής με συνολικό ρεκόρ 51-31 πίσω από τους πρωτοπόρους Μαϊάμι Χιτ (53-29), οι οποίοι στη συνέχεια θα τους απασχολούσαν αρκετά.

Στα πλέι-οφ, αντίπαλος των Μπόστον Σέλτικς θα ήταν οι Μπρούκλιν Νετς των Κέβιν Ντουράντ, Καϊρί Ίρβινγκ και Μπεν Σίμονς που τελικά δεν εμφανίστηκε ποτέ στο παρκέ. Οι προβλέψεις σίγουρα δεν ήταν με τους «Κέλτες», ωστόσο απέδειξαν περίτρανα στο γήπεδο πως ήταν καλύτερο και πιο «δεμένο» σύνολο, περνώντας στην επόμενη φάση με…σκούπα (4-0). Εκεί, βρήκαν τους πρωταθλητές, Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μια σειρά που τα είχε όλα. Επτά παιχνίδια, μεγάλες «μάχες», τρομερό θέαμα και… τους Σέλτικτς νικητές. Τα «Ελάφια» παρά την τεράστια προσπάθεια του «Greak Freak», δεν κατάφεραν να βρουν πολλές λύσεις, με τον Κρις Μίντλετον να μην επιστρέφει από τον τραυματισμό του. Στο έβδομο και τελευταίο παιχνίδι της σειράς στο «TD Garden» το συγκρότημα του Ίμε Ουντόκα επιβλήθηκε με 109-81 και πανηγύρισε την πρόκριση στους τελικούς της Ανατολής μετά από 12 χρόνια. Τελευταίος αντίπαλος της περιφέρειας για τους Σέλτικς ήταν οι σκληροτράχυλοι Μαϊάμι Χιτ. Ακόμη μια σειρά που μας χάρισε υπερθέαμα και τράβηξε πολλά βλέμματα. Οι Σέλτικς κατάφεραν να διατηρήσουν την ανοδική τους πορεία και να ξεπεράσουν το εμπόδιο του Τζίμι Μπάτλερ και των υπόλοιπων, επικρατώντας στο έβδομο παιχνίδι με 100-96. Άλλο ένα εμπόδιο έμεινε για τους Σέλτικς που θέλουν να γράψουν και πάλι ιστορία.

Το εμπόδιο αυτό φυσικά δεν είναι και εύκολο. Οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς του Στιβ Κερ έχουν αλλάξει αρκετά στοιχεία στο σύγχρονο μπάσκετ του ΝΒΑ. Μια ομάδα που έφερε μια άτυπη «επανάσταση», με γρήγορο ρυθμό, τρομερό αλτρουισμό και ταχύτατη εκτέλεση κυρίως έξω από τη γραμμή του τριπόντου. Φέτος, η χρονιά σε αντίθεση με τον αντίπαλό τους, άρχισε ιδανικά για τους «Πολεμιστές». Από νωρίς οι Ουόριορς εξασφάλισαν μια θέση στα υψηλά στρώματα της Δυτικής Περιφέρειας. Στη συνέχεια της σεζόν, η επιστροφή του Κλέι Τόμσον στα παρκέ ήταν ένα γεγονός που ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό την ομάδα, όπως και η εξαιρετική χρονιά που διανύουν οι Άντριου Ουίγκινς και Τζόρνταν Πουλ. Φυσικά αξίζει να αναφερθεί πως ο Στεφ Κάρι έγινε και με τη «βούλα» ο κορυφαίος σουτέρ τριών πόντων στην ιστορία του ΝΒΑ. Όλα αυτά τα κατορθώματα και ένα άκρως ανταγωνιστικό προφίλ, έφερε τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς στην τρίτη θέση της Δυτικής Περιφέρειας με συνολικό ρεκόρ 53-29. Από πάνω τους τερμάτισαν οι Μέμφις Γκρίζλις με ρεκόρ 56-26 και στην κορυφή οι Φοίνιξ Σανς με 64-18.

Στη φάση των πλέι-οφ, οι «Πολεμιστές» έδειξαν τα «δόντια» τους από νωρίς. Με πρώτο τους αντίπαλο τους Ντένβερ Νάγκετς του back-to-back MVP Νίκολα Γιόκιτς δεν έδειξαν να δυσκολεύονται ιδιαίτερα και επικράτησαν με 4-1 στη σειρά. Σκληρός αντίπαλος φάνηκε ο Τζα Μοράντ και η «παρέα» του. Σε μια σειρά με αρκετή ένταση, η οποία σημαδεύτηκε και από τον τραυματισμό του νεαρού σταρ των Μέμφις Γκρίζλις, οι Ουόριορς άντεξαν στην πίεση και επιβλήθηκαν με 4-2, για να πάρουν το εισιτήριο για τους τελικούς της Δύσης, όπου θα βρισκόντουσαν αντιμέτωποι με τους Ντάλας Μάβερικς του Λούκα Ντόντσιτς. Εκεί, ο Στιβ Κερ φάνηκε να χρησιμοποίησε έξυπνα παίκτες «κλειδιά», με τους Ουόριορς να επικρατούν με 4-1 στη σειρά και πλέον είναι τέσσερις νίκες μακριά από το να γράψουν ιστορία με μια εμφατική επιστροφή στους τίτλους.

Το οξύμωρο της εμπειρίας

Αναφέρθηκε προγουμένως πως βάσει της ιστορίας των δυο ομάδων στη Λίγκα, οι Σέλτικς είναι αυτοί που «ξέρουν» από τελικούς. Ωστόσο, στο φετινό ρόστερ των «Κελτών» δεν υπάρχει ούτε ένας παίκτης που έχει βρεθεί ξανά σε τελικούς. Σε αντίθεση με τους παίκτες του Ουντόκα, το συγκρότημα του Στιβ Κερ έχει μέσα παίκτες που γνωρίζουν πολύ καλά από την τελική φάση του πρωταθλήματος. Στεφ Κάρι, Κλέι Τόμσον, Ντρέιμοντ Γκριν, ακόμη και ο «γερόλυκος» Άντρε Ιγκουαντάλα. Φυσικά και η ανάδειξη αυτών των αστέρων αφορά κόπο και πλάνα αρκετών χρόνων.

Τελευταία ομάδα που πήγε σε τελικούς χωρίς έναν παίκτη με παρόμοια εμπειρία ήταν οι περσινοί πρωταθλητές, οι Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Νωρίτερα φυσικά κάτι τέτοιο το έχει πετύχει ακόμη μια και τελευταία ομάδα, αυτή των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς τη σεζόν 2014-2015, όταν μάλιστα άρχισαν τη «δυναστεία» των τελευταίων οκτώ χρόνων.

Το αγωνιστικό προφίλ των δυο ομάδων

Είναι δυο ομάδες διαφορετικές, αλλά και τόσο αξιόλογες ταυτόχρονα. Από τη μια μεριά, ο Τζέισον Τέιτουμ, φετινός MVP των τελικών της Ανατολικής Περιφέρειας, έχει συμμετάσχει τρεις φορές σε All-Star Game και φέτος κατάφερε να μπει στην κορυφαία πεντάδα του ΝΒΑ. Παράλληλα κατέκτησε και ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο με συμπαίκτη του μεταξύ άλλων και τον Ντρέιμοντ Γκιρν. Αναφορικά με τις άμυνες των δυο πλευρών και οι δυο τραβούν τα βλέμματα. Για τους «Κέλτες» πρωταγωνιστεί εκεί ο φετινός κορυφαίος αμυντικός του ΝΒΑ, Μάρκους Σμαρτ. Πολύτιμη βοήθεια προσφέρει και ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς ΙΙΙ, ο οποίος εισήλθε και στη δεύτερη καλύτερη αμυντική πεντάδα της χρονιάς. Πάντα υπολογίσιμη δύναμη φυσικά είναι και ο Αλ Χόρφορντ, ο οποίος και στο παρελθόν έχει αναδείξει τα αμυντικά του προσόντα. Το ίδιο βέβαια έχει δείξει και ο Ντρέιμοντ Γκριν των «Πολεμιστών». Ένας φόργουορντ/σέντερ, ο οποίος μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει και ως πόιντ γκαρντ αρκετές φορές, είναι παράλληλα και η «κολόνα» της ρακέτας των Ουόριορς. Φυσικά και η περιφερειακή γραμμή του Γκόλντεν Στέιτ δεν μπορεί μην υπολογίζεται ως αρκετά σκληρή, καθώς και ο Άντριου Ουίγκινς έδειξε εξαιρετικά αμυντικά σημάδια μαρκάροντας τον Λούκα Ντόντσιτς.

Η γλώσσα των αριθμών

Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς

Πρώτος σκόρερ της ομάδας κατά τη διάρκεια των φετινών πλέι-οφ, είναι ο ηγέτης της, Στεφ Κάρι, ο οποίος σκοράρει 25,9 πόντους με 38% στα τρίποντα και 82,2% στις ελεύθερες βολές κατά μέσο όρο ανά ματς.

Πρώτος ριμπάουντερ στα πλέι-οφ είναι ο Κέβον Λούνεϊ με 7,7 στο σύνολο. Από αυτά, 5,1 αφορούν τα αμυντικά και τα 2,6 τα επιθετικά αντίστοιχα.

Πρώτος πασέρ της ομάδας στην τελική φάση του πρωταθλήματος είναι ο Ντρέιμοντ Γκριν, ο οποίος μοιράζει 6,3 ασίστ κατά μέσο όρο, με τον Στεφ Κάρι όμως να ακολουθεί με 6,2.

Τρομερή βοήθεια προσφέρουν και άλλοι παίκτες όπως είναι ο Τζόρνταν Πουλ, ο οποίος κυριαρχεί στο καλύτερο ποσοστό σε ελεύθερες βολές και είναι παράλληλα και τρίτος σκόρερ μετά τους «Splash Brothers», ο Άντριου Ουίγκινς, ο οποίος αν και δείχνει μεγάλη προσήλωση στα αμυντικά του καθήκοντα, πάντα αποτελεί μεγάλο επιθετικό κίνδυνο. Παίκτες «κλειδιά» είναι επίσης οι Όττο Πόρτερ Τζούνιορ, Τζόναθαν Κουμίνγκα, ενώ ερωτηματικό παραμένει η κατάσταση που θα βρίσκονται από τους τραυματισμούς τους οι Άντρε Ιγκουαντάλα και Γκάρι Πέιτον Τζούνιορ.

Μπόστον Σέλτικς

Πρώτος σκόρερ της ομάδας κατά τη διάρκεια των φετινών πλέι-οφ, είναι ο ηγέτης της, Τζέισον Τέιτουμ, ο οποίος σκοράρει 27 πόντους με 37,5% στα τρίποντα και 83,3% στις βολές κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι.

Πρώτος ριμπάουντερ στα πλέι-οφ είναι ο Αλ Χόρφορντ, ο οποίος μαζεύει 9,6 ριμπάουντ στο σύνολο, με 8,1 από αυτά να είναι αμυντικά και 1,5 επιθετικά αντίστοιχα.

Πρώτος πασέρ της ομάδας έιναι ο Μάρκους Σμαρτ, ο οποίος μοιράζει 6,2 ασίστ κατά μέσο όρο, με τον Τζέισον Τέιτουμ να ακολουθεί ελάχιστα πίσω στη δεύτερη θέση με 5,9 αντίστοιχα.

Μεγάλη βοήθεια προσφέρει στην ομάδα φυσικά η παρουσία του άλλοτε All-Star, Τζέιλεν Μπράουν, ο οποίος αποτελεί και τον δεύτερο σκόρερ της ομάδας με 22,9 πόντους ανά ματς, ενώ παράλληλα θεωρείται και αμυντικός «πυλώνας» μαζί με τους Σμαρτ, Χόρφορντ και Ουίλιαμς. Οι Γκραντ Ουίλιαμς, Ντέρικ Ουάιτ, Ντάνιελ Τάις και Πέιτον Πρίτσαρντ συμπληρώνουν με απόλυτη επιτυχία τα πλάνα και το «rotation» της ομάδας.

Φυσικά η «μονομαχία» που ξεχωρίζουμε είναι αυτή ανάμεσα στον Στεφ Κάρι και τον Μάρκους Σμαρτ, με τον γκαρντ των Σέλτικς να έχει δυσκολέψει πολλές φορές στο παρελθόν τον ηγέτη των «Πολεμιστών».

Η μάχη των προπονητών

Δύο διαφορετικές ιστορίες που επαναλαμβάνονται
(AP Photo/David Zalubowski)

Οι παίκτες είναι οι πρωταγωνιστές, αλλά και οι προπονητές έχουν άμεση σχέση με αυτούς. Οι δυο αυτοί προπονητές αποτελούν εξίσου μια ενδιαφέρουσα «μάχη» στρατηγικής. Από τη μια μεριά, ο Στιβ Κερ, ο οποίος έχει ξεχωρίσει και ως παίκτης ειδικά με τη φανέλα των Σικάγο Μπουλς, έχει τραβήξει μια δική του πορεία στον τομέα της προπονητικής. Πρωταθλήματα, βραβεία και δόξα δεν έβαλαν τέλος στην ύψιστη προσπάθεια εκπλήρωσης ενός μακροπρόθεσμου πλάνου, φτάνοντας ξανά την ομάδα του στους τελικούς του ΝΒΑ. Ο Κερ, έγινε παράλληλα και Ομοσπονδιακός προπονητής, αρχίζοντας αμέσως με επιτυχίες. Φέτος, έχει την ευκαιρία να κατακτήσει τον τέταρτο τίτλο στην προπονητική του καριέρα, ο οποίος θα τον φέρει σε ένα κλειστό «κλαμπ» τεχνικών που έχουν καταφέρει κάτι παρόμοιο. Αυτό αποτελείται από τους Φιλ Τζάκσον (11), Ρεντ Άουερμπακ (9), Τζον Κούντλα (5), Γκρεγκ Πόποβιτς (5) και Πατ Ράιλι (5).

Από την άλλη μεριά, ο Ίμε Ουντόκα στην «παρθενική» του σεζόν ως πρώτος προπονητής σε πάγκο ΝΒΑ, οδήγησε την ομάδα του στους τελικούς του πρωταθλήματος με ένα ξεχωριστό τρόπο. Ο 44χρονος τεχνικός έχει την ευκαιρία να κατακτήσει το πρώτο του δαχτυλίδι στην πρώτη του χρονιά, κάτι που το έχουν καταφέρει μόνο οι Στιβ Κερ (Ουόριορς 2015), Τάιρον Λου (Καβαλίερς 2016), αλλά και Νικ Νερς (Ράπτορς 2019). Το γεγονός πως έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον «θρύλο» και πολυνίκη της Λιγκα, Γκρεγκ Πόποβιτς, έχει συμβάλει καθοριστικά στο παιχνίδι των Σέλτικς. Ίσως και να είναι το στοιχείο που τους έλειπε όλα αυτά τα χρόνια. Στηρίχτηκε σε νεαρούς παίκτες με ταλέντο και παράλληλα δημιούργησε ένα κράμα ταλέντων και έμπειρων αθλητών, το οποίο φαίνεται να είναι επιτυχημένο. Παρόμοιο μοτίβο βλέπουμε πως είχαν ακολουθήσει και οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς στην αρχή της «αυτοκρατορίας» τους.

Δύο διαφορετικές ιστορίες που επαναλαμβάνονται
(AP Photo/Lynne Sladky)

Μπόστον Σέλτικς-Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς πράξη… πρώτη. Θα συνεχιστεί η κυριαρχία των «Πολεμιστών» ή θα “αναγεννηθούν” οι «Κέλτες»;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ