Σκέφτεται την κατάργηση των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων η ΔΟΕ

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή βρίσκεται σε σκέψεις για να καταργήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, λόγω της κλιματικής και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τον αθλητισμό και όχι μόνο.

Σημαντικές εξελίξεις για τον παγκόσμιο αθλητισμό. Όπως έκανε γνωστό ο ρεπόρτερ Στιβ Γουίλσον ειδικός σε θέματα ΔΟΕ δημοσιεύοντας το κείμενό του στο επίσημο online περιοδικό της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, υπάρχουν σκέψεις των διοικούντων για ακόμη και κατάργηση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων εξαιτίας του υψηλού κόστους, που δεν έχει ανταποδοτικά οφέλη, με εξαίρεση τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ρόλο σε αυτή την απόφαση έχει παίξει η κλιματική κρίση και το πολύ περιορισμένο πεδίο φιλοξενίας του θεσμού καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δεν υπάρχουν πάνω από 20 περιοχές στον πλανήτη που μπορούν να φιλοξενήσουν έναν τόσο μεγάλο όγκο αποστολών και επισκεπτών και παράλληλα να πληρούν και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για αγωνιστικά event αυτού του επιπέδου. Μάλιστα αποκαλύπτουν, πως λόγω της κλιματικής αλλαγής, ως το 2050, ο αριθμός των εγκαταστάσεων που θα έχουν κατάλληλη χιονόπτωση για αγώνες, θα μειωθεί κι άλλο.

Ο Τόμας Μπαχ ανέφερε: «δεν είναι πάνω από 10-12 ολυμπιακές επιτροπές που μπορούν αυτή τη στιγμή να αναλάβουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες».

Το… rotation στις πόλεις φιλοξενίας

Πέρα από το σενάριο της κατάργησης υπάρχει και η πιθανότητα του rotation. Να υπάρχουν δηλαδή, συγκεκριμένες χώρες και πόλεις που μπορούν φιλοξενούν την διοργάνωση, κάτι που θα μειώσει και το κόστος αφού οι εγκαταστάσεις θα υπάρχουν ήδη και το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι η ανακαίνισή τους.

«Μέχρι το 2050 οι Χειμερινοί Αγώνες θα έχουν πάψει να υφίστανται με την μορφή που έχουν τώρα. Χρειάζονται άμεσες ενέργειες και ο μακροχρόνιος προγραμματισμός είναι απαραίτητος» είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΔΟΕ, Κριστόφ Ντουμπί.

«Παγκόσμιες ομοσπονδίες σε συνεργασία με εθνικές που αναλαμβάνουν μεγάλα αθλητικά ραντεβού χειμερινών σπορ, θα αναλάβουν τις διοργανώσεις των αθλημάτων, ενώ οι προμήθειες θα πάνε στις εκάστοτε οργανωτικές επιτροπές. Τα έσοδα θα κλειδώνουν από τοπικούς χορηγούς, ενώ δεν θα υπάρχει απαίτηση για Ολυμπιακό Χωριό» Αυτή είναι η σκέψη της ΔΟΕ.//Μ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ