Λουτσέσκου: «Είμαι ένας προπονητής που μου έκλεψαν έναν τίτλο, o Γιοβάνοβιτς δεν ήταν σε αυτή την κατάσταση»

Ο Ρουμάνος τεχνικός στη συνέντευξη Τύπου της αναμέτρησης του ΠΑΟΚ κόντρα στην Άιντραχτ αναφέρθηκε στον προπονητή του Παναθηναϊκού και στις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι του “Δικέφαλου του Βορρά” απέναντι στο “τριφύλλι”.

Ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί στην Τούμπα, την Άιντραχτ Φρανκφούρτης (5/10, 22:00, ΕΡΑ ΣΠΟΡ) για την δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Europa Conference League. Ο Λουτσέσκου στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, μετά και τη δική του δήλωση έπειτα από το παιχνίδι, ΠαναθηναϊκόςΠΑΟΚ. Επίσης, στάθηκε στην προσέγγιση της αυριανής αναμέτρησης, με τους Γερμανούς και για την ενσωμάτωση των νέων παικτών.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Ραζβάν Λουτσέσκου:

Για τον Γιοβάνοβιτς και ότι χαρακτήρισε γελοία μία ατάκα του: «Ποτέ δεν επιτίθεμαι σε ένα πρόσωπο, είμαι μορφωμένο, Αν κριτικάρω, για να πω πιο σωστά, αν πω την πραγματικότητα, αυτή ήταν η πραγματικότητα, υπάρχει σύστημα στην Ελλάδα ή δύο συστήματα που λειτουργούν για τις ομάδες των Αθηνών. Είμαι ένας προπονητής που μου έκλεψαν έναν τίτλο, μου τον πήραν από επιτροπή. Ο Γιοβάνοβιτς δεν ήταν σε αυτή την κατάσταση. Έχασα ένα κύπελλο από λάθος αποφάσεις και απόλαυσε ένα Κύπελλο που δεν κερδήθηκε από την ομάδα του, αλλά από λάθη του διαιτητή.

Είμαι ένας προπονητής που έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές την ομάδα του, δεν μπορεί να πει ότι κερδίσαμε ένα παιχνίδι ότι βοηθηθήκαμε από διαιτητή. Πέρσι χάσαμε ένα Κύπελλο και ανέφερα ότι η ομάδα που το κέρδιζε το άξιζε. Όταν να πω κάτι, το αναλύω, δεν λέω ψέματα, λέω την πραγματικότητα. Αλλά και γι’ αυτό την Κυριακή, ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος από εμάς, αν ήταν 3-1 δεν θα έλεγα κάτι. Όμως το ποδόσφαιρο είναι και το δεύτερο ημίχρονο. Είναι λεπτομέρειες, νικούσαμε 2-1 στα 95′. Δεν κριτίκαρα την ομάδα του, δεν τον ανέφερα. Αυτό που μισώ σε αυτή την ιστορία είναι η υποκρισία, αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Είπα τι έγινε την Πέμπτη, τι έγινε πέρσι, ανέλυσα παιχνίδια και έτσι βλέπω πολλά, για πράγματα που δεν λέει κάτι, γιατί δεν καταλαβαίνει.

Έζησα την κατάσταση που ο Παναθηναϊκός κέρδισε στην Τρίπολη στην Κρήτη με τον ΟΦΗ, σε αυτούς έδωσε πέναλτι, σε εμάς όχι. Δεν το ανέφερα όμως, προσπάθησα να είμαι ισορροπημένος. Όταν βλέπω τόσα πράγματα έχω το δικαίωμα να αντιδρώ. Τέσσερα λεπτά έδειξε ο διαιτητής στον 4ο, έγινε φάουλ στον Ζίβκοβιτς, αλλά συνεχίσαμε να παίζουμε. Πρόσθεσαν 60 δευτερόλεπτα, γιατί;, ήταν προφανώς ότι πίεζαν με τρόπο για να ισοφαρίσουν. Έχω δικαίωμα να μιλήσω . Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την ποιότητα ή την δουλειά του Γιοβάνοβιτς. Θέλω να τον δω να μιλάει μετά από αυτές τις καταστάσεις. Σε σέβομαι πολύ είσαι καταπληκτικός προπονητής, αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή που είπα».

Για το αυριανό παιχνίδι και την κατάσταση της ομάδας: «Σε αυτή τη φάση, κάθε ποδοσφαιριστής έχει κίνητρο και αυτοπεποίθηση και έτσι, μπορείς να προσπεράσεις το οτιδήποτε. Η ομάδα βλέπω ότι είναι καλά, χθες είχαμε το χρόνο έστω και για λίγο -καθώς δεν πέρασαν πολλές ώρες από το τελευταίο ντέρμπι- να προπονηθούμε όλοι μαζί. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο αυτό και γενικότερα, από την αρχή της σεζόν μέχρι σήμερα, βλέπω την ομάδα να κινείται συνεχώς μπροστά κι αυτό περιλαμβάνει και το αυριανό παιχνίδι»

Για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η Άιντραχτ: «Ο σεβασμός θα πρέπει να υπάρχει πάντα, ανεξαρτήτως αντιπάλου. Αν δεν το κάνεις, είναι το πρώτο βήμα προς την αποτυχία. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να μπαίνεις στο γήπεδο με αυτοπεποίθηση για την ομάδα σου και για την δουλειά και την προετοιμασία που έχεις κάνει γι’ αυτό το παιχνίδι. Οι παίκτες μας ξέρουν πολύ καλά τι αντιπροσωπεύει ο αντίπαλος. Η Άιντραχτ, δεν είναι καθόλου εύκολος αντίπαλος. Βρίσκεται σε μία κατάσταση στην οποία δεν κερδίζει εύκολα, είναι μία νεανική ομάδα με ενθουσιασμό κι ενδεχομένως οι παίκτες της να οδηγούνται σε μερικά λάθη, ωστόσο, είναι μία καλή ομάδα με ποιότητα. Στο ποδόσφαιρο, δεν κερδίζει πάντα η ομάδα που στα δεδομένα είναι καλύτερα. Θα πρέπει να παίξουμε με σωστή νοοτροπία, να κυριαρχήσουμε στο παιχνίδι όταν θέλουμε, να αντιδράσουμε όταν χάσουμε τη μπάλα και να εκμεταλλευτούμε την κάθε στιγμή».

Για την ομάδα του και τις αλλαγές: «Αρχικά δε θέλω να πω ότι υπάρχει ροτέισον. Έχω ένα σύνολο παικτών που θέλω να χρησιμοποιήσω. Θέλω να το εκφράζω -εγώ προσωπικά- σαν την χρησιμοποίηση του ρόστερ. Η πνευματική φρεσκάδα είναι πολύ σημαντική για αυτά τα παιχνίδια. Θα πρέπει να αναζητούμε λύσεις και παίκτες που το έχουν αυτό. Είναι πολλά τα συναισθήματα, οι πληροφορίες που πρέπει να επεξεργαστούν οι παίκτες κι αν δεν έχεις αυτή την πνευματική φρεσκάδα ρισκάρεις να μην έχεις τις σωστές αντιδράσεις και να μη κινείσαι σωστά στο γήπεδο. Ο καθένας θα πρέπει να κληθεί να καταλάβει αυτές τις επιλογές και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται. Αν επιμένει να μην το κάνει, αυτόματα θα βγάλει εκτός τον εαυτό του, γιατί δε θα μπορεί να το ακολουθήσει αυτό.
Υπάρχουν και τα ατομικά χαρακτηριστικά και η ποιότητα που πρέπει να φέρουμε σε κάθε παιχνίδι. Ο Αντρέ, είναι το απόλυτο παράδειγμα. Είναι ο κορυφαίος των κορυφαίων, αλλά δεν μπορεί δυστυχώς να παίζει σε όλα τα παιχνίδια και θα πρέπει να διαλέξουμε τα παιχνίδια που θα παίξει και θα μας βοηθήσει με την ποιότητά του. Το ποδόσφαιρο και το πώς διαμορφώθηκε μετά τον Covid, είναι μία ακόμη παράμετρος. Μπορείς σε κάποια φάση του ματς να αλλάξεις 5 παίκτες και να δώσεις ώθηση στην ομάδα σου. Είναι πολύ σημαντικό και είναι στο χέρι των παικτών να καταλάβουν ότι δεν είναι πρόβλημα το να μείνουν στον πάγκο. Αν το κατανοήσουν αυτό, είναι ένα όπλο στα χέρια κάθε ομάδας.»

Για το πώς θα προσεγγίσει το αυριανό παιχνίδι, δεδομένων των αποτελεσμάτων της Άιντραχτ: «Μακάρι το ποδόσφαιρο να ήταν τόσο εύκολο και να ξέραμε τα πάντα μέσα από τις στατιστικές αναλύσεις. Η Bundesliga είναι από τα πιο δύσκολα πρωταθλήματα. Η αλήθεια είναι πως το ελληνικό πρωτάθλημα είναι επίσης δύσκολο, μπορεί να μην είναι στα καλύτερα, αλλά είναι δύσκολο. Χαρακτηρίζεται κυρίως από τις αμυντικές προσεγγίσεις των αντιπάλων. Όποια ομάδα κι αν κοιτάξεις θα δεις ότι έχει στοιχεία, η Λαμία, ο ΟΦΗ, ο Αστέρας, ο ΠΑΣ είναι ομάδες που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Το να παίζεις με αυτές τις ομάδες δεν είναι εύκολο. Όσον αφορά στον αντίπαλο, δεν έχει σημασία το πόσα γκολ βάζουν ή δέχονται. Τα παιχνίδια τους στο πρωτάθλημα μπορεί να μας δώσουν κάποια συμπεράσματα, αλλά υπάρχει ένα γενικότερο πλάνο που θα πρέπει να βγάλουμε εις πέρας εμείς για να συνεχίσουμε.»

Για την ενσωμάτωση των νέων παικτών: «Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα στο πνευματικό κομμάτι. Το αν συμφωνώ βέβαια, είναι τελείως διαφορετικό με το αν πρέπει να τους πιέσουμε να μπουν σε μία διαδικασία για να ενσωματωθούν όσο πιο σύντομα γίνεται. Είναι πολύ διαφορετικό να έρχονται οι παίκτες σε ένα σημείο της χρονιάς με παιχνίδια κάθε 2-3 ημέρες. Παίζουμε ένα ματς την Κυριακή και τη Δευτέρα και την Τρίτη κάνουμε προπόνηση με 11-12 παίκτες. Την Τετάρτη προπονούμαστε όλοι μας με χαμηλή ένταση γιατί παίζουμε την Πέμπτη και έτσι, το ίδιο ισχύει και μετά.
Έχουμε πάλι την Παρασκευή και το Σάββατο δύο προπονήσεις με παίκτες που δεν έπαιξαν, χαμηλής έντασης, μία μέρα πριν το παιχνίδι και αυτόματα δεν υπάρχει μία φυσιολογική διαδικασία. Το θεμιτό είναι να έρχονται οι παίκτες στην αρχή της προετοιμασίας. Είναι σημαντικό και να αντιληφθούν το πρωτάθλημα. Στην Ελλάδα υπάρχουν πέντε μεγάλες ομάδες και στα πρωταθλήματα που ήταν, ενδεχομένως να μη συνέβαινε αυτό. Εδώ είναι διαφορετικά τα πράγματα. Οι παίκτες εχουν την ατομική ποιότητα, όπως ο Ντεσπόντοφ που μας έδωσε το γκολ και ουσιαστικά, τη νίκη κόντρα στην Ελσίνκι.
Αν με ρωτάτε το πότε θα έχουν ενσωματωθεί οι παίκτες απόλυτα, θα σας πω τον Ιανουάριο. Μιλάω για μία συνολική ενσωμάτωση των παικτών και μεταξύ τους. Ο Μεϊτέ, είχε ένα δύσκολο καλοκαίρι, προπονούνταν μόνος και είναι τελείως διαφορετικό το να παίζει κάθε 2-3 ημέρες. Ο Οζντόεφ είχε -επίσης- ένα περίεργο καλοκαίρι, πίεζε να φύγει ήταν εκτός-εντός και ήρθε σε ένα σημείο που παλεύαμε για την πρόκριση. Ο Ντεσπόντοφ ξέρετε πότε ήρθε, πήγε κατευθείαν στην Εθνική. Οι παίκτες πρέπει να αντιλαμβάνονται το τι πρέπει να κάνουμε, αλλά πέρα από την κατανόηση, το θέμα είναι να εφαρμόσουν και πρακτικά μέσα στο γήπεδο αυτά που λέμε. Το ίδιο ισχύει και για τον Σαμάτα».//ΓΓ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ