Καφτηράνης: «Ο Φοίνικας είναι το… στολίδι του ελληνικού βόλεϊ»

ΑΠΟΣΤΟΛΗ* ΣΥΡΟΣ Το ertsports.gr μίλησε με τον Πρόεδρο του Φοίνικα Σύρου στα… αποκαλυπτήρια της ομάδας για την αγωνιστική σεζόν 2022/2023 και ο ίδιος αναφέρθηκε στην αξία που έχει η παρουσία του συλλόγου στα… σαλόνια της Volley League και έκανε έναν απολογισμό από την ημέρα που εισήλθε στα διοικητικά του ως σήμερα.

Το ertsports.gr βρέθηκε στην παρουσίαση της ανδρικής ομάδας για την αγωνιστική σεζόν 2022/2023 στη Volley League και μετέφερε τον παλμό του νησιού για το… καμάρι του. Παράλληλα, μίλησε και αποκλειστικά με τον Πρόεδρο του Φοίνικα Σύρου, κ.Χρήστο Καφτηράνη για αρκετά θέματα που αφορούν την ομάδα, τα διοικητικά της θέματα και… όχι μόνο.

Καφτηράνης: «Ο Φοίνικας είναι το… στολίδι του ελληνικού βόλεϊ»
O πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Αντώνης Ρούσσος με τον Πρόεδρο του Φοίνικα, Χρήστο Καφτηράνη στην πρώτη Συνέντευξη Τύπου για την αγωνιστική σεζόν 2022/2023. (foinikasclub.gr)

Η ιστορία του του συλλόγου του Φοίνικα Σύρου ξεκινάει από στις 21 Ιανουαρίου 1981 οπότε και εγκρίθηκε το καταστατικό του από το Πρωτοδικείο Σύρου. Έξι μήνες αργότερα, το Υπουργείο Πολιτισμού χορηγεί την “Αναγνώριση Αθλητικού Σωματείου”. Παρά το γεγονός πως είχε ξεκινήσει με ομάδα ποδοσφαίρου, αλλά και έχοντας τμήμα μπάσκετ, το βόλεϊ ήταν αυτό που τελικά δόθηκε έμφαση και σταδιακά επικράτησε των υπολοίπων τμημάτων.

Από το… μακρινό 1991 λοιπόν και τη συμμετοχή του Φοίνικα στο τοπικό πρωτάθλημα Κυκλάδων, η ομάδα σταδιακά “ανηφόρισε” στη Γ’ Εθνική κατηγορία, τη Β’ Εθνική από τις αρχές του 2000, στην Α2 μέχρι το 2008 και έκτοτε με ένα διάλλειμα ενός έτους που επέστρεψε στην Α2, δεσπόζει με την παρουσία της στα κορυφαία “σαλόνια” του ελληνικού βόλεϊ.

Καφτηράνης: «Ο Φοίνικας είναι το… στολίδι του ελληνικού βόλεϊ»
Η κατάκτηση του League Cup “Νίκος Σαμαράς” τη σεζόν 2011-2012 από τον Φοίνικα στο κλειστό γυμναστήριο “Δ. Βικέλας” στη Σύρο. (foinikasclub.gr)

Σήμερα, είναι ένα σωματείο, που εκπέμπει υγεία και οικογενειακό κλίμα, έχοντας περάσει φυσικά πολύ μεγάλες δυσκολίες όπως κάθε σύλλογος. Το ertsports.gr μίλησε με τον ισχυρό άνδρα της ομάδας, κ.Χρήστο Καφτηράνη μετά την ολοκλήρωση των… αποκαλυπτηρίων της ομάδας για τη νέα σεζόν και ο ίδιος έκανε τον δικό του απολογισμό από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία του σωματείου ως σήμερα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Φοίνικα Σύρου, κ.Χρήστος Καφτηράνης αποκλειστικά στο ertsports.gr:

«Ο Φοίνικας είχε από πριν μια δυναμική ομάδα, μια ομάδα που μπορούσε να είναι στην τετράδα της βαθμολογίας συνέχεια. Αυτό αφορά όμως μόνο το αγωνιστικό κομμάτι. Όταν ήρθα πριν τρία χρόνια στην ομάδα, ήταν η σεζόν που ο Φοίνικας είχε ένα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και ήταν ένα βήμα πριν τη διάλυση. Τότε με κάλεσαν ο κύριος Ξενοκώστας με τον κύριο Σαββίδη, όπως και ο κύριος Ρούσσος του επιμελητηρίου και μου έκαναν την πρόταση να βοηθήσω την ομάδα, αν και εγώ ήμουν άνθρωπος του ποδοσφαίρου. Τότε το πήρα εντελώς… πατριωτικά, είδα ότι κόντευε να διαλυθεί μια ιστορική ομάδα, για την οποία πολλοί συμπολίτες μας είχαν δώσει πάρα πολλά και σε χρήμα και σε κόπους. Είχαν αφιερώσει πολύ χρόνο από τις οικογένειές τους και τη ζωή τους, οπότε δεν μου ήταν δύσκολο. Αμέσως πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με την ομάδα. Δεν πίστευα ποτέ όμως ότι μια ομάδα που άνηκε στις τέσσερις μεγαλύτερες ομάδες του ελληνικού βόλεϊ δεν θα ήταν καθόλου οργανωμένη».

ΤΟ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ Η… ΑΝΘΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Όπως κάθε σύλλογος, έτσι και ο Φοίνικας, όντας επαρχιακή ομάδα, αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα, που αφορούν το οικονομικό κομμάτι. Η πανδημία του κορονοϊού σίγουρα δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο την κατάσταση στο σωματείο της Σύρου, ωστόσο ο κ.Χρήστος Καφτηράνης εξηγεί τον τρόπο που βρήκε η ομάδα να… ορθοποδήσει.

«Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά το κομμάτι της οργάνωσης. Δεν θα αναφερθώ καν στο οικονομικό κομμάτι, το οποίο ήταν όντως τεράστιο θέμα για την περίοδο εκείνη. Τα ξεπεράσαμε όλα με τη βοήθεια της ΟΝΕΧ και των κυρίων Ξενοκώστα και Σαββίδη με τα ναυπηγεία και αυτή είναι η αλήθεια. Αν δυν υπήρχε η ΟΝΕΧ και τα ναυπηγεία, δεν θα υπήρχε και η ομάδα του Φοίνικα. Οπότε αρχίσαμε να οργανώνουμε από το μηδέν την ομάδα. Κάναμε γραφεία, πήραμε γραμματεία, δημιουργήσαμε λογιστήριο, φτιάξαμε φυσικοθεραπευτήριο, το οποίο το εμπλουτίσαμε. Πήραμε όργανα για τους αθλητές, δημιουργώντας ένα καλό γυμναστήριο στο γήπεδο, μιας και ο κορονοϊός μας ταλαιπώρησε αρκετά. Σε γενικές γραμμές, προσπαθήσαμε να δώσουμε στους παίκτες μας, όλα αυτά που έλειπαν τα προηγούμενα χρόνια από το σύλλογο. Φυσικά όλα αυτά απαιτούν χρήματα, τα οποία αν δεν ήταν οι χορηγοί, ακόμα και οι μικροί της περιοχής, θα είχε δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα. Φτάσαμε να είμαστε μια ομάδα θεωρώ πρότυπο για επαρχία. Έχουμε ένα γήπεδο… στολίδι. Έχουμε τον κόσμο, ο οποίος μας στηρίζει. Έχουμε όλα αυτά που πρέπει να έχει μια σωστή ομάδα και κάθε χρόνο βάζουμε και… το κάτι παραπάνω. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα καλό σημείο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως φτάσαμε στο τέλος. Έχουμε ακόμα πολλά να δώσουμε και όσον αφορά την ομάδα στο αγωνιστικό της κομμάτι, αλλά και από πλευράς οργάνωσης. Αντιμετωπίσαμε ήδη αρκετές δυσκολίες, τις οποίες βέβαια αντιμετωπίζουν και όλες οι υπόλοιπες ομάδες. Ο κορονοϊός ταλάνισε τους πάντες. Όταν υπάρχουν άδεια γήπεδα και μια… κρύα ατμόσφαιρα, δεν μπορούν και οι αθλητές όπως πρέπει. Ούτε εμείς οι ίδιοι δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε να ήμασταν, ωστόσο πιστεύω ότι και φέτος θα είμαστε ακόμα πιο έτοιμοι να διεκδικήσουμε ό,τι μας αρμόζει. Δεν έχουμε την… τρέλα με τα πρωταθλήματα και τα Κύπελλα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα αφήσουμε κάποιον τίτλο να φύγει χωρίς να το παλέψουμε».

Καφτηράνης: «Ο Φοίνικας είναι το… στολίδι του ελληνικού βόλεϊ»
Η κατάκτηση του League Cup “Νίκος Σαμαράς” από τον Φοίνικα Σύρου κόντρα στον Ολυμπιακό. (foinikasclub.gr)

Ο Φοίνικας είναι σίγουρα το… στολίδι στον αθλητισμό της Σύρου και ο ισχυρός άνδρας του συλλόγου εξηγεί πώς αυτό αποτυπώνεται στον κόσμο του νησιού λέγοντας τα εξής:

«Η παρουσία του Φοίνικα στο κορυφαίο επίπεδο του ελληνικού βόλεϊ νομίζω πως έχει βοηθήσει πολύ τον κόσμο του νησιού και σε άλλους τομείς. Τα δυο τελευταία χρόνια γίνεται αρκετά σοβαρή δουλειά και για αυτό οι γυναίκες αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες στις Κυκλάδες και επίσης έχουμε αποκτήσει περίπου 100 παιδιά στις ακαδημίες μας. Έχουμε αρκετά τμήματα, γίνεται καθημερινά σκληρή δουλειά εδώ και πολύ οργανωμένη. Θεωρώ ότι ο Φοίνικας βοηθάει τη νεολαία και τον αθλητισμό της περιοχής και όχι μόνο, γιατί όλες οι υπόλοιπες ομάδες θα ήθελαν ένα σύλλογο σαν το δικό μας που κινείται σε επαγγελματικά πλαίσια, παρά το γεγονός ότι είναι… επαρχιακή ομάδα. Ο καθένας μας πρέπει να κοιτάξει πρώτα το βόλεϊ. Πρέπει να ξεφύγουμε από το οπαδικό και από το συλλογικό και να μην νοιαζόμαστε μόνο για την ομάδα μας, αλλά και για να ανεβάσουμε το ελληνικό βόλεϊ σε γενικές γραμμές. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα ακόμα πιο αξιόλογο πρωτάθλημα. Θεωρώ ότι χρόνο με το χρόνο γίνεται κάτι καλύτερο και όσο περνούν τα χρόνια θα βελτιωνόμαστε και δεν θα χάνουμε αυτά που ήδη έχουμε φτιάξει. Υπάρχει πάντα το οικονομικό πρόβλημα, αλλά πρέπει να μάθουμε να ζούμε μέσα από αυτό και να βγαίνουμε πιο δυνατοί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ