Γιατί η Ferrari προσηλώνεται στο μονοθέσιο του 2024 και όχι στο φετινό

Η βελτιωμένη SF-73 βγάζει… μάτι, αλλά ο νέος επικεφαλής της ομάδας, Φρεντ Βασέρ, παραδέχτηκε πως η προσήλωση του ιταλικού “κολοσσού” στρέφεται στο μονοθέσιο της νέας σεζόν.

Τον Δεκέμβρη του 2022 έγινε γνωστή η αποχώρηση του Ματία Μπινότο και η Scuderia δεν άργησε να τον αντικασταστήσει με τον Φρεντ Βασέρ, τον πρώην επικεφαλής της Alfa Romeo Sauber. Ωστόσο, η σχεδίαση της πορείας της ομάδας μέχρι το 2026 είχε ήδη ξεκινήσει από το 2021, όσο ο Ιταλός ήταν στο τιμόνι της Ferrari. Η Formula1 δεν είναι σαν το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και άλλα πολλά αθλήματα όμως.

Ο Βασέρ δεν μπορεί να μπει σαν «προπονητής» και να διώξει ή να κρατήσει όποιον θέλει. Πρέπει να πορευτεί για αρκετό καιρό με κάτι το οποίο κάποιος άλλος έχει δημιουργήσει, να επομιστεί τις ευθύνες και να το ελέγξει, ακόμα και αν δεν είναι δικό του δημιούργημα. Να υπενθυμίσουμε πως στο πρώτο GP αυτής της χρονιάς, στο Μπαχρέιν, ο Σάινθ βρέθηκε εκτός βάθρου (4ος) και ο Λεκλέρ εγκατέλειψε της προσπάθειάς του. Μέχρι και τον τρίτο γύρο του κάλενταρ, η Ferrari φάνηκε αναξιόπιστη, ωσότου φτάσαμε στον τέταρτο αγώνα, στο Αζερμπαϊτζάν, όταν και ο Λεκλέρ ανέβηκε στην τρίτη θέση του podium. Η στρατηγική της ομάδας ξεκίνησε να καλυτερεύει και αυτό φάνηκε στον Καναδά. Οι Σάινθ και Λεκλέρ ξεκίνησαν απο την 8η και 11η θέση, αντίστοιχα, και τερμάτησαν στην 4η (ο Μονεγάσκος) και στην 5η(ο Ισπανός), κάνοντας μονάχα ένα pit-stop, την στιγμή που όλοι οι άλλοι καταπόνεσαν τα ελαστικά τους και επικαλέστηκαν δις για «box» (εκτός από τον Μπότας). Στην Αυστρία «σημειώθηκε» το δεύτερο φετινό βάθρο για την ιταλική ομάδα, ξανά με τον Λεκλέρ, κάνοντας εμφανέστατη την βελτίωση της Ferrari, χωρίς αυτή όμως να φέρνει πάντα το… κάτι παραπάνω.

Επομένως, ο νυν επικεφαλής ομάδας δήλωσε πως το σύνολο βρίσκεται ήδη στη σχεδίαση της επόμενης χρονιάς, με στόχο να διορθώσει (!) ό, τι μπορεί φέτος για το υπόλοιπο της σεζόν. «Εργαζόμαστε στο πρόγραμμα του 2024 και προσπαθούμε να διορθώσουμε την κατεύθυνσή μας για φέτος. Για την ώρα, δεν μας επιτρέπεται η αλλαγή του τωρινού προγράμματος ή η δημιουργία ενός καινούργιου. Αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από ένα ή δύο χρόνια. Άρα, έπρεπε να προσαρμοστούμε και παρόλα αυτά κάναμε πρόοδο. Ωστόσο, οι κανονισμοί είναι πιο συγκεκριμένοι από άλλοτε και αυτό δυσκολεύει την πορεία μας»./ΓΚ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ