Στο πρώτο παιχνίδι κόντρα στην Φιορεντίνα, οι Αθηναίοι κυριάρχησαν από το 1′ έως το 20′ και από το 46′ έως το 90′. Στη ρεβάνς, αυτό συνέβη από το 46′ έως το 90′. Στα λεπτά που δεν αναφέρονται παραπάνω, οι Ιταλοί έκαναν σχεδόν ότι ήθελαν στο χορτάρι. Αυτό φάνηκε αρκετό, σε συνδυασμό με την ποιότητά τους, για να τους δώσει την πρόκριση στα προημιτελικά του Conference League. Από την άλλη, η ελληνική ομάδα έμεινε εκτός στόχων από τις 13 Μαρτίου, γεγονός που υποτιμά την ποιότητα του ρόστερ της.
Το ποδόσφαιρο πολλές φορές είναι ένα άδικο άθλημα. Ωστόσο, εν προκειμένω απένειμε δικαιοσύνη. Θα ήταν απίστευτο μία ομάδα που έκανε τόσα πολλά λάθη το καλοκαίρι – αλλά και τον Ιανουάριο – σε οργανωτικό επίπεδο, να επιβραβευτεί με μία σπουδαία πορεία σε διοργάνωση της UEFA. Ακόμα κι έτσι, μένει ένα “κρίμα”, διότι στη Φλωρεντία υπήρξαν πολλές ευκαιρίες για να ανατραπεί το αρχικό 2-0 των “βιόλα”. Μάλιστα, λίγο νωρίτερα είχαν έρθει και τα “μαντάτα” ότι η Τσέλιε περιμένει στους “8” τον νικητή του ζευγαριού, με το δρόμο στα ημιτελικά να είναι ορθάνοιχτος.
Όλα αυτά, όμως, αποτελούν παρελθόν και δεν έχει σημασία να τα αναλύουμε. Ο Παναθηναϊκός απέτυχε παταγωδώς φέτος στις εγχώριες διοργανώσεις, όμως στην Ευρώπη έδειξε να βρίσκεται στο δρόμο της “ανάκτησης” του DNA του. Οι νίκες σε βάρος των Άγιαξ, Λανς και Φιορεντίνα θύμισαν κάτι από το παρελθόν. Παράλληλα, η βαθμολογία του στο coefficient βελτιώθηκε σημαντικά, κάτι που – λογικά – δεν θα τον ξαναφέρει σε θέση να παίζει στα προκριματικά δύο διοργανώσεων με τα φαβορί τους.
Πλέον, στοΝ αθηναϊκό σύλλογο οφείλουν να κάνουν δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να παλέψουν για τη 2η θέση της Super League, η οποία οδηγεί στα προκριματικά του επόμενου Champions League. Το δεύτερο – και σημαντικότερο – είναι να αρχίσουν από τώρα τον προγραμματισμό για την επόμενη σεζόν. Άλλωστε, το να μένεις εκτός στόχων είναι σίγουρα αρνητικό, όμως έχει και κάποια “θετικά”.
Είναι η ώρα, λοιπόν, να ξεκινήσουν οι πρώτες συζητήσεις, αρχής γενομένης από εκείνη με τον Ρουί Βιτόρια. Η αναφορά στον Πορτογάλο δεν είναι τυχαία, καθώς ναι μεν κατάφερε να συμμαζέψει την “καμένη γη” που βρήκε από τον Ντιέγκο Αλόνσο, όμως πρέπει να ξεκαθαριστεί η διάθεση αμφοτέρων των πλευρών για συνέχιση της μεταξύ τους συνεργασίας. Οι επόμενες συζητήσεις, οι οποίες δεν πρέπει να αργήσουν, αφορούν τις “σταθερές” του ρόστερ. Δύο σημαντικά παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων είναι ο Γουίλιαν Αράο (λήγει το συμβόλαιο του) και ο Αζεντίν Ουναΐ (ολοκληρώνεται ο δανεισμός του). Ειδικά στην περίπτωση του Μαροκινού, πρέπει να γίνει η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για παραμονή του στην Αθήνα.
@Photo credits: EUROKINISSI
//Α.