Φούσκα πολλών δισεκατομμυρίων μεγαλώνει μέρα με τη μέρα γύρω από το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και ουσιαστικά η κατάργηση του Financial Fair Play γιγαντώνει αυτό το πρόβλημα. Το περίεργο δεν είναι ότι ταλαιπωρούνται περισσότερο οι υπερχρεωμένες ομάδες όσο κυρίως οι μικρομεσαίες που έχουν να λαμβάνουν δεκάδες εκατομμύρια από μεταγραφές.

Όταν ακούς για ομάδες όπως η Γιουβέντους, η Μίλαν, η Λίβερπουλ και η Μπαρτσελόνα, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό, είναι τίτλοι διακρίσεις και τρόπαια που κοσμούν τα γραφεία αυτών των κλαμπ. Πίσω, όμως, από την λαμπερή βιτρίνα υπάρχουν εκατοντάδες χρέη που διαρκώς αυξάνονται και δίνουν την αίσθηση μιας φούσκας που περιβάλλει μικρούς και μεγάλους του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, δίχως τρόπο διαφυγής από ένα τούνελ δίχως φως.

Οικονομικές εταιρείες κολοσσοί, διάφορα μαθηματικά μοντέλα που σώζουν από χρεωκοπίες και δεκάδες τρικ βασισμένα στη δημιουργική οικονομία έχουν δημιουργηθεί για να σώσουν όλα αυτά τα… μαγαζιά! Μάταια, όμως…

Όταν βλέπεις την άτυπη λίστα των χρεών όπου… πρωταθλήτρια είναι η Μπαρτσελόνα με επίσημα χρέη ύψους 1,36 δισεκατομμυρίων ευρώ και ακολουθεί η Γιουβέντους με 900.000.000 και λίγο πιο πίσω η Τότεναμ με 827.000.000, καταλαβαίνεις ότι το πρόβλημα περισσότερο θα μεγαλώνει παρά θα ανακουφίζει τις ομάδες οι οποίες συνεχίζουν να χαρίζουν δαπανηρές μεταγραφές στους οπαδούς-πελάτες, σαν να μην έχουν μάθει από τα λάθη του παρελθόντος.

Σε αυτή τη λίστα χρεών, δεν μπορείς να αφαιρέσεις τη Μίλαν με το “καταραμένο” 666.000.000 ευρώ, αλλά και τη Ρεάλ με τα 662.000.000 ευρώ όπως αυτά αποτυπώνονται από τα επίσημα νούμερα της προηγούμενης χρονιάς. Ακολουθεί, η Άρσεναλ με 625.000.000 (τα περισσότερα αφορούν στο δάνειο του γηπέδου της) και η Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ με 577.000.000. Γεγονός που δεν την εμπόδισε να αγοράσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο! Από το κάδρο των υπερχρεωμένων… νοικοκυριών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, δε φεύγει η Ατλέτικο Μαδρίτης με 523.000.000 και η Λίβερπουλ με 385.000.000.

Πρωταθλήτρια χώρα στα χρέη είναι αναμφίβολα η Αγγλία, διότι Φθινόπωρο του 2021 είχε δημοσιευτεί έρευνα που έδειχνε ότι τα χρέη των αγγλικών συλλόγων προς τους ιδιοκτήτες των ομάδων ή τις τράπεζες, ξεπερνούν τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναμφίβολα, η ολοένα και μεγαλύτερη επιδείνωση των ελλειμμάτων που δείχνουν να παρουσιάζουν οι ευρωπαϊκές ομάδες σε συνδυασμό με την αύξηση των επιπέδων του χρέους τους δίχως να αγνοείται η έλλειψη ρευστότητας που τις οδήγησε σε ασυνέπεια με τις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει, φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη άμεσης παρέμβασης από πλευράς ΟΥΕΦΑ. Το μεγάλο στοίχημα είναι να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των συλλόγων μακροπρόθεσμα και να μην είναι θύματα οικονομικής ασυνέπειας οι ποδοσφαιριστές κυρίως των μικρομεσαίων ομάδων που θα… πληρώσουν τα απόνερα από ένα τσουνάμι χρεών που θα τους συμπαρασύρει όλους.

Αλλιώς, θα πληθαίνουν τα φαινόμενα Μπάγερν που έχει κάνει τους ανθρώπους της Βαυαρικής ομάδας με επίσημες τοποθετήσεις να απορούν με την κίνηση της Μπαρτσελόνα να πληρώνει αδρά για την απόκτηση του Λεβαντόφσκι.//

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ