Ο Χάαλαντ, το χρηματιστήριο και οι συνταξιούχοι

Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφικής περιόδου και η αίσθηση που έμεινε για ακόμα μία χρονιά, είναι ότι η πλειοψηφία των οπαδών πιστεύει πως το πάρε-δώσε των ομάδων καθορίζεται κυρίως από τους αγωνιστικούς στόχους των ομάδων.

Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος και για την ακρίβεια θα έλεγα είναι όσοι γνωρίζουν την μισή αλήθεια. Η πραγματικότητα κρύβεται στα βιβλία των λογιστών και όλων όσων έχουν τις τύχες των συλλόγων έξω από τις τέσσερις γραμμές, με βασικό γνώμονα τα έσοδα και τα έξοδα.

Θα μπορούσα να αναφέρω αρκετά παραδείγματα τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, αλλά προτίμησα να ασχοληθώ περισσότερο με ένα «hot» όνομα της φετινής χρονιάς.

Και το όνομα αυτού, Έρλινγκ Χάαλαντ. Μας απασχολεί καθημερινά με τις επιδόσεις και τα γκολ που πετυχαίνει με το «καλημέρα» φορώντας τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι και φυσικά έχοντας στο μυαλό μας ότι έκανε με την Ντόρντμουντ. Ελάχιστοι γνωρίζουν ή θυμούνται την μεγάλη εντύπωση που είχε προκαλέσει το… χρήμα που κατέθεσε ο γερμανικός σύλλογος στην Σάλτσμπουργκ το 2019 για την απόκτηση του απίθανου 20χρονου Νορβηγού επιθετικού.

Ταλέντο σπάνιο, ακατέργαστο που πέτυχε χατ-τρικ στην πρεμιέρα της Σάλτσμπουργκ στο Τσάμπιονς Λιγκ, σκόραρε σε πέντε συνεχόμενα παιχνίδια της διοργάνωσης και ορισμένοι έλεγαν ότι αποκλείεται να κοστίζει μόλις 20 εκατομμύρια ευρώ για να προσφέρει τις υπηρεσίες του τα επόμενα 4,5 χρόνια στην Ντόρτμουντ. Η εντύπωση έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν δημοσιεύτηκε το ενδιαφέρον μεγάλων ομάδων της Πρέμιερ, συν την Μπαρτσελόνα, την Ρεάλ την Γιουβέντους και την Παρί Σεν Ζερμέν. Κλαμπ που θα έδιναν τα διπλάσια και ακόμα περισσότερα για να κάνουν τον Χάαλαντ δικό τους.

Περίπου ενάμιση μήνα μετά την υπογραφή Χάαλαντ – Ντόρτμουντ, δημοσιεύτηκε η συμφωνία της γερμανικής ομάδας με τον μάνατζερ του ποδοσφαιριστή Μίνο Ραϊόλα, για την ρήτρα ενδεχόμενης πώλησης που υπερβαίνει τα 75 εκατομμύρια ευρώ. Σε καμία περίπτωση η απόκτηση του Νορβηγού δεν κόστισε 20 εκατομμύρια ευρώ, καθώς η Ντόρτμουντ… ξέχασε να δηλώσει τα μπόνους στον πατέρα-μάνατζερ του!

Ο Χάαλαντ, το χρηματιστήριο και οι συνταξιούχοι
Ο Έρλινγκ Χάαλαντ με τη φανέλα της Σάλτσμπουργκ (AP Photo)

Τα πραγματικά νούμερα υπολογίστηκαν ότι είναι γύρω στα 45 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, τόσο κόστισε η «επιχείρηση» καθώς έπρεπε να… βολευτεί ο Αλ Ίνγκνε Χάαλαντ. Σε όλα αυτά εάν προσθέσουμε το μισθό του νεαρού που έφτανε τα 11 εκατομμύρια ευρώ τη σεζόν από τα ταμεία της Ντόρτμουντ θα έπρεπε να κατατεθούν συνολικά 56 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, εάν μία ομάδα πληρώνεται 75 εκατομμύρια ευρώ της ρήτρας, άρα η υπεραξία της μεταγραφής θα έκανε την γερμανική ομάδα πλουσιότερη κατά 19 εκατομμύρια ευρώ.

Κάπου εκεί αρχίζει να ξετυλίγεται το… μυστήριο για έναν παίκτη που γνώριζε ότι πάει σε μία ομάδα που είναι εισηγμένη στο γερμανικό χρηματιστήριο. Και αυτό γιατί, ανάμεσα στους μετόχους της Ντόρτμουντ εμφανίζεται το ίδιο το Νορβηγικό κράτος!

Συγκεκριμένα, από το 2018 το συνταξιοδοτικό ταμείο της πατρίδας του Χάαλαντ επένδυσε περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ στην αγορά του 1,04% των μετοχών της Ντόρτμουντ. Σε διάστημα ενός μήνα τα πέντε γκολ του Χάαλαντ και η ανακοίνωση της ρήτρας πώλησης, έκανε πλουσιότερους (sic) κατά 280.000 ευρώ τους Νορβηγούς συνταξιούχους και κατά πολύ περισσότερο τους άλλους επενδυτές στις μετοχές της Ντόρτμουντ. Όπως, η εταιρεία ενδυμασίας που κατείχε το 5% των μετοχών, η οποία πούλησε περισσότερες από 6000 φανέλες με το όνομα του Χάαλαντ σε διάστημα 12 ημερών!

Από εκεί και πέρα ήταν προδιαγεγραμμένο το μέλλον για την πώληση του παίκτη σε βρετανικό σύλλογο με παρουσία στο χρηματιστήριο όπου θα μοίραζε μερίδιο κέρδους στους μετόχους. Ήδη από τις πρώτες μέρες παρουσίας αλλά και τερμάτων που έχει σημειώσει ο Νορβηγός θα έλεγε κανείς ότι έχει κάνει απόσβεση σε ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων που δαπανήθηκαν διότι η μετοχή της Σίτι εκτοξεύτηκε και τα κέρδη πολλαπλασιάστηκαν για όλους.

Άρα οι δηλώσεις του πατέρα Χάλαντ: «Το πρώτο μας κριτήριο για την μεταγραφή ήταν ποιος χρειαζόταν έναν στράικερ. Η Μάντσεστερ Σίτι το κάλυπτε αυτό 10/10. Ήταν η τέλεια επιλογή. Δώσαμε στη Ρεάλ ένα 5-6/10 λόγω του τρόπου που αγωνίζεται ο Μπενζεμά. Επίσης αναρωτιόμασταν αν θα υπογράψει ο Κιλιάν Έμπαπέ στη Ρεάλ», ήταν απλά το… αμπαλάρισμα γιατί ο γιος του επέλεξε τη Σίτι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ