Κατάρ 2022: εκκίνηση με γκρίνια και… μοτοποδήλατο

 

Κατάρ ώρα μηδέν. Η αντίστροφη μέτρηση για το 22ο μουντιάλ εκπνέει απόψε στις 18:00. Σέντρα στο πιο πολυσυζητημένο, για οτιδήποτε έχει να κάνει με… μη ποδόσφαιρο, Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας.

Για τον τρόπο που διεφθαρμένα ανατέθηκε στο Κατάρ. Για τους αμέτρητους εργάτες – θύματα της έλλειψης μέτρων ασφάλειας στα έργα κατασκευής σταδίων και υποδομών. Για ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, όπως τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, που αντιμετωπίζονται με τον χειρότερο τρόπο από την ηγεσία της ασιατικής χώρας. Για τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικώς. Ο ντόρος είναι λογικός και απόλυτα δικαιολογημένος.

Σε μια εποχή ευρύτερων αυτοκαταστροφικών αποφάσεων για την ανθρωπότητα, από εκείνους που κρατούν στα χέρια τους τα ηνία, το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Στην πραγματικότητα το άθλημα είναι θύμα της ηγεσίας του, που έχει φροντίσει εδώ και πολλά χρόνια να ποτιστεί στη διαφθορά, πλουτίζοντας ασύστολα και ξεπλένοντας πακτωλούς βρώμικου χρήματος. Ασύλληπτο φαγοπότι, απληστία, ασυδοσία. Δεδομένο και αποδεδειγμένο. Μάλιστα, πολλοί από εκείνους που επωφελήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, τώρα βρίσκονται στην αντίπερα όχθη και κάνουν κριτική.

Εν προκειμένω το μεγάλο στοίχημα για το σπουδαιότερο ποδοσφαιρικό ραντεβού του πλανήτη, για το ίδιο το άθλημα, είναι να διατηρηθεί η διαφθορά εκτός των τεσσάρων γραμμών. Στο παρελθόν, κατά τον τελευταίο μισό αιώνα, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις που δεν κατάφερε να το κάνει. Δικτατορικά καθεστώτα που δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να πάρουν το χρίσμα της διοργάνωσης. Διαιτητές σε εντεταλμένη υπηρεσία. Σκανδαλώδεις αποφάσεις που άλλους τους καταδίκασαν και τούς στέρησαν τη διάκριση και άλλους τους εκτόξευσαν δίχως να το δικαιούνται.

Στο ποδοσφαιρικό σκέλος και στο σήμερα, μέσα σε όλα τα άλλα προβλήματά της, η FIFA είναι αναγκαίο να επαναπροσδιορίσει αυτό που ίσχυε μέχρι τη διοργάνωση του 2002. Στην πρεμιέρα του Μουντιάλ θα πρέπει να εμφανίζεται η τρέχουσα παγκόσμια πρωταθλήτρια, αποτρέποντας έτσι τη συγκυρία να γίνεται εκκίνηση στην κούρσα με… μοτοποδήλατο. Σεβαστή η εθνική ομάδα του Κατάρ, συμπαθής ο Ισημερινός, αλλά όχι για την πρεμιέρα ενός γεγονότος που οι φίλαθλοι ανά τον κόσμο περιμένουν 4,5 χρόνια.

Αφήνοντας στην άκρη την γκρίνια, σε μια εποχή ανασφάλειας και αστάθειας, από τις 18:00 ώρα Ελλάδος και μετά βρίσκουμε διέξοδο στο ουσιαστικό περιεχόμενο, που δεν είναι άλλο από το ποδόσφαιρο. Και, καλά να είμαστε, θα έχουμε μπροστά μας 3,5 χρόνια ως το 2026 (ΗΠΑ, Μεξικό, Καναδάς), για να καταπιαστούμε ξανά με τα μείζονα κοινωνικά ζητήματα του πλανήτη. Με την ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα λόγω των καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα που καταπατώνται εδώ και 20 χρόνια στη φυλακή – βάση των ΗΠΑ, στο Γκουαντάναμο της Κούβας. Ή μήπως όχι;

Υ.Γ. Για παρουσίες, απουσίες, φαβορί και αουτσάιντερ θα μιλάμε από αύριο, που είναι η πραγματική εκκίνηση της διοργάνωσης.


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΜΑΔΕΣ

ΟΜΑΔΕΣ