Αναμνήσεις από μια ιδιαίτερη «boxing day»

 

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα που περνάω την πόρτα του στούντιο της ΕΡΑΣΠΟΡ, το μυαλό μου γυρίζει πολλά χρόνια πίσω. Τότε που το Στοιχηματικό… εγγονάκι φιλοξενούσε τον… παππού Παρασκευά.

Δεκέμβριος του 2003 όπου ελάχιστοι είχαν μπει στη διαδικασία ή γνώριζαν πως να ταιριάξουν επαγγελματική ανάλυση για όλα τα στοιχηματικά… συμβαίνοντα. Μια δεκαετία αργότερα, άρχισαν να παίρνουν… μυρωδιά οι επαγγελματίες του χώρου πως θα γίνουν “tipsters” για να εξυπηρετούν συμφέροντα εταιριών Στοιχημάτων!

Γυρίζω 19 χρόνια πίσω και θυμάμαι κουβέντες και αναλύσεις που είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Τότε που ο Γιώργος Παρασκευάς προσπαθούσε να μεταφέρει γνώσεις και εμπειρίες προκειμένου να αποφύγουμε… λακκούβες στο δρόμο για το εύκολο κέρδος!

«Σε σύγκριση με τους παλαιούς μπουκ, οι σημερινοί είναι «παιδικές χαρές». Ναι μεν οι τζίροι τους είναι τεράστιοι σε σύγκριση με τους παλιούς (είναι και ο πληθωρισμός!), ναι μεν ο κύκλος εργασιών τους έχει επεκταθεί πέραν εθνικών συνόρων (κυρίως με το Internet), αλλά οι μπουκ σήμερα είναι λογιστές και τεχνοκράτες.

Δεν υπάρχει πια ένας Γουίλιαμ Χιλ, ή ένας πιο πρόσφατος, ο Σκωτσέζος Τζον Μπανκς, που την δεκαετία του ’70 φόραγε το μουτόν και την τραγιάσκα του, κατέβαινε στον ιππόδρομο και γινόταν το έλα-να-δεις (και στο τέλος πήρανε χαμπάρι οι «μεγάλοι» τις μανούβρες και τα «πραξικοπήματα» του ως παίκτη-μπουκ, συμμάχησαν εναντίον του και τον διέλυσαν). Δεν υπάρχουν πια τέτοιοι. Έχουν φάει το παιχνίδι οι τεχνοκράτες. Νταλαβέρι μου, τα πάθη σου…

Ο όγκος του στοιχήματος είναι τέτοιος σήμερα, που δεν σηκώνει «μαγκιές». Όταν ένας μπουκ δίνει στα 4 μεγάλα φαβορί της ημέρας καλύτερες αποδόσεις από τους άλλους, έστω με τα μίνιμουμ των διαφορών, τότε αυτός θα τραβήξει ΟΛΟ το παιχνίδι. Και είναι τέτοια τα ποσά, που ΚΑΝΕΝΑΣ δεν το θέλει όλο. Ένας Γουίλιαμ Χιλ μπορεί να το ήθελε, όπως το ήθελε το 1947, που κόντραρε τον Τιούντορ Μίνστρελ στο αγγλικό ντέρμπι ρισκάροντας όλα τα περιουσιακά στοιχεία του, εταιρικά και προσωπικά, πήρε ΟΛΟ το χαρτί κι έκτισε την αυτοκρατορία του, όμως οι σημερινοί λογιστές, τεχνοκράτες και γιάπηδες, με τις πολυεθνικές και τους μετόχους τους, ΔΕΝ το θέλουν όλο.

Οι μπουκ προσέχουν. Δεν μιλάμε γι’ αυτούς που έχουν γεμίσει το Internet, και πιθανό να παίζουν από Internet Café στο Σαράγιεβο, ή την Ποντγκόριτσα, αλλά για τους «σοβαρούς».
Αν πάρετε τα 8 μεγαλύτερα φαβορί μιας ημέρας και συγκρίνετε τις αποδόσεις των διεθνών μπουκ, θα δείτε ότι συνήθως είναι «μία η άλλη». Από τα 8 φαβορί, ο ένας είναι λίγο πιο «ψηλός» σε δυο-τρία, ο άλλος λίγο πιο ψηλός σε δυο-τρία και έχουν ακριβώς τις ίδιες αποδόσεις σε δυο-τρία! ΔΕΝ ρισκάρουν να τραβήξουν όλο το παιχνίδι.

Ο μπουκ ο οποίος αγνοούσε την «αγορά», αυτός που έπαιζε με «γνώμη» (opinion), εξαφανίστηκε όπως οι δεινόσαυροι! Θα είχε μείνει ένα γονιμοποιημένο αυγουλάκι, όμως, και μάλιστα σε καμιά σπηλιά στην Πεντέλη, ή τα Τουρκοβούνια, διότι ξαφνικά ΝΑ ένας μπουκ που παίζει με γνώμη!

Ένα έχω να πω: Συνήθως βρίσκουμε εταιρίες που, ενώ γενικά πετσοκόβουν τα φαβορί, παίζουν (;) με προσωπική γνώμη σε επιλεγμένα παιχνίδια και προσφέρoυν τεράστιες παικτικές ευκαιρίες. Αυτό χρειάζεται υπομονή και ένστικτο της… κόμπρας! Κάτι τέτοια δεν είναι γι’ αυτούς που παίζουν κάθε μέρα, που θέλουν να κερδίσουν μόνο και μόνο για να έχουν να παίξουν και την επαύριον, αλλά για… «αιμοδιψείς». Γι αυτούς που θέλουν να τα πάρουν χοντρά δυο-τρεις φορές τον χρόνο και μετά να κάτσουν στ’ αυγά τους (χωρίς να εκκολάψουν οι ίδιοι κάνα βροντοσαυράκι και να τους φύγουν τα… μπατζάκια).

Προσέξτε ΠΟΛΥ κυρίως την επαύριον των Χριστουγέννων, στην Αγγλία. Πριν παίξετε, ΑΝ παίξετε στις 26/12, φροντίστε να μάθετε το ρεπορτάζ με τραυματισμούς, κατάσταση γηπέδων κλπ. Συνήθως υπάρχουν ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ παικτικές ευκαιρίες «Boxing Day» (26/12) και ένας από τους λόγους είναι ότι και οι μπουκ κάνουν Χριστούγεννα!

Καλά Χριστούγεννα να έχετε! Η μέρα του «Ηρώδη» είναι η Δευτέρα 26/12 και όχι η αυριανή…//

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΜΑΔΕΣ

ΟΜΑΔΕΣ