Βασιλεία 2024: Η Γκουντούρα στην 8η θέση της Ευρώπης, ολοκλήρωσαν τις παρουσίες τους οι Έλληνες

Βασιλεία 2024: Η Γκουντούρα στην 8η θέση της Ευρώπης, ολοκλήρωσαν τις παρουσίες τους οι Έλληνες

Οι ελληνικές εμφανίσεις στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ξιφασκίας ανδρών γυναικών ολοκληρώθηκαν και η Δώρα Γκουντούρα έκανε την καλύτερη εμφάνιση ανάμεσα στους 14 ξιφομάχους της Ελλάδας.

Ξίφος ασκήσεως

Ο Νίκος Κοντοχριστόπουλος σημείωσε 2 νίκες και 3 ήττες στην πουλ και εξασφάλισε την πρόκριση για τα νοκ-άουτ. Από την άλλη ο Γιάννης Τσιμικλής με 5 ήττες και 1 νίκη δεν κατάφερε να προκριθεί και ολοκλήρωσε την πορεία του στη διοργάνωση με την 62η θέση ανάμεσα σε 71 αθλητές. Ο Νίκος Κοντοχριστόπουλος στη μάχη για την είσοδο στος 32 καλύτερους ηττήθηκε με 15-9 από τον Βρετανό Ντέιβιντ Σοσνόφ και ολοκλήρωσε την παρουσία του με την 42η θέση στην Ευρώπη ανάμεσα σε 71 αθλητές. Για ακόμα μία χρονιά ο κορυφαίος φλερετίστας της τελευταίας δεκαετίας έδωσε το παρών στο κορυφαίο ραντεβού της Γηραιάς Ηπείρου.

42ος – Νίκος Κοντοχριστόπουλος
62ος – Γιάννης Τσιμικλής

Οι τρεις Ελληνίδες του ξίφους ασκήσεως πήραν θέση στην πιστα για τις πουλ. Η Σταυρίνα Γαρυφάλλου και η Μαρία Στάμος πέρασαν με 2/3 και 2/2 νίκες ήττες, ενώ η Κατερινα Κοντοχριστοπούλου έμεινε δυστυχώς εκτός συνέχειας με 1/4 νίκες ήττες και κατέκτησε την 47η θέση στη διοργάνωση. Στο κυρίως ταμπλό των 64 η Στάμος έδωσε πολύ μεγάλη μάχη κόντρα στη Ρουμάνα Μαλίνα Καλουγκαρεάνου, λύγισε όμως στον τελευταίο και καθοριστικό πόντο του 15-14 και ολοκλήρωσε την παρουσία της με την 35η θέση. Η Γαρυφάλλου από την άλλη αντιμετώπισε την Ισραηλινή Γκίλι Κουρίτζκι και ηττήθηκε με 15-4. Κατέκτησε την 37η θέση ανάμεσα σε 58 αθλήτριες.

35η – Μαρία Στάμος
37η – Σταυρίνα Γαρυφάλλου
47η – Κατερινα Κοντοχριστοπούλου

Ξίφος μονομαχίας

Οι τέσσερις Ελληνίδες δεν κατάφεραν να περάσουν τον γύρο των πουλ και έμειναν από νωρίς εκτός συνέχειας στη διοργάνωση. Η Νεφέλη Ροδοπούλου και η Ανδριάνα Θεοδωροπούλου δεν μπόρεσαν να καταγράψουν νίκη (0/6 και 0/5 νίκες/ήττες αντίστοιχα), ενώ η Νικόλ Χατζησαράντου σημείωσε 1/5 νίκες/ήττες. Η Αριάδνη Νάσκαρη έφτασε πιο κοντά από όλες με 2/4 νίκες/ήττες, αλλά έμεινε για μία θέση εκτός νοκ-άουτ, και μάλιστα για ένα μόλις χτύπημα. Η Νάσκαρη κατέκτησε την 65η θέση, η Χατζησαράντου την 73η, η Θεοδωροπούλου την 82η και ηη Ροδοπούλου την 84η ανάμεσα σε 85 αθλήτριες.

65η – Αριάδνη Νάσκαρη
73η – Νικόλ Χατζησαράντου
82η – Ανδριάνα Θεοδωροπούλου
84η – Νεφέλη Ροδοπούλου

Σπάθη

Ο Δημήτρης Καφαταρίδης ήταν ο μόνος Έλληνας που αγωνίστηκε στην κατηγορία. Σημείωσε 2 νίκες και 3 ήττες στην πουλ αλλά εξασφάλισε την πρόκριση στο κυρίως ταμπλό των 64. Εκεί ηττήθηκε από τον Ρουμάνο Ράντου Νίτου με 15-3 κα ολοκλήρωσε την παρουσία του στη διοργάνωση με την 40η θέση.

40ος – Δημήτρης Καφαταρίδης

Από τις τέσσερις Ελληνίδες της διοργάνωσης, οι δύο πέρασαν την φάση των πουλ. Η Δέσποινα Γεωργιάδου με 4/2 νίκες/ήττες και η Δώρα Γκουντούρα με 3/2 νίκες/ήττες προκρίθηκαν στα νοκ άουτ και μάλιστα πέρασαν άνευ αγώνα το ταμπλό των 64 και θα αγωνιστούν στο Τ32 για την είσοδο στις 16 καλύτερες. Με 1/4 νίκες ήττες η Αθηναΐς Μαυρικάκη και η Μαρίνα Παΐζη δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν την πορεία τους και ολοκλήρωσαν τις παρουσίες τους με την 43η και την 44η θέση στην Ευρώπη αντίστοιχα.

Στον γύρο των 32 η Γκουντούρα επικράτησε της Γεωργιανής Αλεξάντρα Κουβάεβα με 15-8 και θα συνεχίσει την πορεία της στις 16 καλύτερες. Η Γεωργιάδου από την άλλη δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ισπανίδας Λουθία Μαρτίν Πορτουγκές, από την οποία λύγισε με 15-12. Η αθλήτρια του Χρήστου Σαΐνη κατέκτησε την 21η θέση στην Ευρώπη.

Η Γκουντούρα στο ταμπλό των 16 προχώρησε σε άλλη μία νίκη κόντρα στην Ιταλίδα Μαρτίνα Κρίσιο με 15-10. Στη συνέχεια όμως η αθλήτρια του Θανάση Δελενίκα έδωσε μάχη για την είσοδο στη ζώνη των μεταλλίων απέναντι στην Ισπανίδα Θέλια Πέρεζ Κουένκα αλλά ηττήθηκε με 15-11 και ολοκλήρωσε την παρουσία της στη διοργάνωση με την 8η θέση. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια που είχε πάρει το χάλκινο στο ευρωπαϊκό του 2022 έχει πλέον μπροστά της μόνο τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

8η – Δώρα Γκουντούρα
21η – Δέσποινα Γεωργιάδου
43η – Αθηναΐς Μαυρικάκη
44η – Μαρίνα Παΐζη

Ελληνική εκπροσώπηση στη διαιτησία

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στη διοργάνωση και στη διαιτησία με τον Ανδρέα Δουβή, ο οποίος θα βρεθεί το καλοκαίρι σε ακόμα μία διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, στο Παρίσι, μετά τη συμμετοχή του σε Αθήνα (2004) και Τόκιο (2021). Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης ανέλαβε να διαιτητεύσει τον τελικό της σπάθης ανδρών και τον ημιτελικό του ομαδικού της σπάθης γυναικών.//Λ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ