Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας

Η Ολυμπιακή Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα φιλοξενηθούν το προσεχές καλοκαίρι στο Παρίσι, θα παραδοθεί σήμερα (26/4) στους Γάλλους διοργανωτές κατά την διάρκεια ειδικής τελετής στην Αθήνα, πριν... επιβιβασθεί το Σάββατο (27/4) στο τρικάταρτο Belem, με προορισμό το λιμάνι της Μασσαλίας.

Σύμβολο ενότητας και ειρήνης, η Ολυμπιακή Φλόγα, που άναψε στις 16 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία, θα παραδοθεί (18:30) στο Παναθηναϊκό Στάδιο, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα των διοργανωτών.

Το πρωί της Παρασκευής (26/4), η Ολυμπιακή Φλόγα θα κάνει μία… στάση στο εμβληματικό σημείο του Μαραθώνα, 42 χλμ. από την Αθήνα, αφού έχει διανύσει 5.000 χλμ. σε όλη την Ελλάδα, σε μία Λαμπαδηδρομία από 600 άτομα σε νησιά και αρχαιολογικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένου του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης της Αθήνας.

Στον ιστορικό χώρο του σταδίου που φιλοξένησε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής το 1896, η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραδοθεί στον Τόνι Εστανγκέ, πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων “Παρίσι 2024” από τον Σπύρο Καπράλο, πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Στην τελετή αυτή, η Ελληνίδα διεθνούς φήμης τραγουδίστρια, Νανά Μούσχουρη θα ερμηνεύσει τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού, Αμελί Ουντέα Καστερά και ο Πιέρ Ραμπαντάν, εκρόσωπος του Δήμου Παρισίων, θα παρασθούν σε αυτήν την τελετή, που θα ολοκληρωθεί περίπου στις 19:25.

Στην συνέχεια, η Ολυμπιακή Φλόγα θα φθάσει στο λιμάνι του Πειραιά και θα… επιβιβασθεί στο τρικάταρτο Belem το Σάββατο (27/4) με προορισμό την Μασσαλία, στη νοτιοανατολική Γαλλία, όπου αναμένεται να την υποδεχθούν στις 8 Μαΐου, περίπου 150.000 άτομα.

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα… εισέλθει στην Γαλλία μέσω της Μασσαλίας, που ιδρύθηκε από τους Έλληνες το 600 π.Χ., όπως δήλωσε η Σάμια Γκάλι, αντιδήμαρχος της Μασσαλίας στις 16 Απριλίου.

Πριν μπει στο Παλιό Λιμάνι, το Belem θα “παρελάσει” σε όλο το λιμάνι της Μασσαλίας και θα συνοδεύεται από 1.024 σκάφη, ενώ έχουν προγραμματισθεί διάφορες δράσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

«Έχουμε ρυθμίσει τα πάντα για την παρουσία 150.000 ατόμων σε μια περιοχή που περιλαμβάνει το Παλιό Λιμάνι, το τέλος του Canebière -εμβληματική αρτηρία του κέντρου της Μασσαλίας-, τους κήπους Pharo (που δεσπόζουν στο Παλιό Λιμάνι) και την Place aux Huiles», επίσης στο το κέντρο, εξήγησε η κυρία Γκάλι. Η βραδιά θα κλείσει με συναυλία των ράπερ της Μασσαλίας Soprano και Alonzo.

Στις 9 Μαΐου, η Ολυμπιακή φλόγα θα αρχίσει το ταξίδι της στην Γαλλία από την Μασσαλία, με “επισκέψεις” στην βασιλική της Notre-Dame de la Garde και στο Stade Vélodrome.

Ακολούθως, θα διασχίσει ολόκληρη την χώρα, περνώντας επίσης από τις Αντίλλες και την Γαλλική Πολυνησία, για να φθάσει στο Παρίσι την ημέρα της Τελετής Έναρξης των Αγώνων, στις 26 Ιουλίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα – έναρξη 18:30:

Πολιτιστικό – αθλητικό δρώμενο Ελλάδας «Wolves Team | Gymnastics Club»
(Xορογραφία Ολυμπία Δραγούνη, με συμμετοχή 60 χορευτών)
Πολιτιστικό – αθλητικό δρώμενο Γαλλίας «Danse des Jeux by Mourad Merzouki» με συμμετοχή 150 μαθητών από ΕλληνόΓαλλικό Σχολείο « ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΝΤΕΛΑΚΡΟΥΑ» και «The Olympic Cypher» του Ηλία Χατζηγεωργίου με συμμετοχή 6 χορευτών και ενός μουσικού
Ολυμπιακός Ύμνος – Έπαρση Ολυμπιακής Σημαίας (Τον Ολυμπιακό ύμνο ερμηνεύει το φωνητικό σύνολο Κόρες «CHORES» συνοδεία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ)
Εθνικός Ύμνος Γαλλίας – Έπαρση Σημαίας Γαλλίας
Εθνικός Ύμνος Ελλάδας – Έπαρση Σημαίας Ελλάδας

Οι εθνικοί ύμνοι ερμηνεύονται από τη Νάνα Μούσχουρη με συνοδεία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας υπό την διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου και της Χορωδίας της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Μιχάλη Παπαπέτρου.

Είσοδος Πρωθιέρειας Μαίρης Μηνά, Ιερειών και Κούρων
Είσοδος Ολυμπιακής Φλόγας – Λαμπαδηδρομία εντός Σταδίου
Αφή Βωμού (Ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος Ολυμπιονίκης και αρχηγός της ομάδας Πόλο Ιωάννης Φουντούλης θα ανάψει τον βωμό συνοδεία της Εθνικής Ομάδας)
Χορογραφία Ιερειών και Κούρων (Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Παπαδημητρίου και η Χορωδία της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Μιχάλη Παπαπέτρου.
Ερμηνεία: Τενόρος Μπάμπης Βελισσάριος

Χαιρετισμός προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, προέδρου Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, και μέλους της ΔΟΕ κ. Σπύρου Καπράλου

Χαιρετισμός προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων «PARIS 2024», κ. Τόνι Εστανγκέ

Αφή Δάδας από την Πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά

Παράδοση της Δάδας από την Πρωθιέρεια στον πρόεδρο της ΕΟΕ, προέδρο των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και Μέλος της ΔΟΕ, κ. Σπύρο Καπράλο

Παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας από τον πρόεδρο της ΕΟΕ, προέδρο των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και Μέλος της ΔΟΕ, κ. Σπύρο Καπράλο στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «PARIS 2024» κ. Τόνι Εστανγκέ

Αποχώρηση Ολυμπιακής Φλόγας (Μουσική Σύνθεση: Δημήτρης Παπαδημητρίου,
Ερμηνεία: Υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη)//Λ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ