Παρούσα σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα η Ελλάδα με 16 ξιφομάχους

Παρούσα σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα και στα τρία όπλα σε επίπεδο ανδρών/γυναικών θα δηλώσει η ελληνική ξιφασκία το τριήμερο 9-11 Φεβρουαρίου, με δεκαέξι ξιφομάχους να ρίχνονται στη μάχη, δέκα Ελληνίδες και έξι Έλληνες.

Από τη Λίμα του Περού και την Τιφλίδα της Γεωργίας μέχρι τη Βαρκελώνη της Ισπανίας και το Τορίνο της Ιταλίας τα ελληνικά σπαθιά θα διασταυρωθούν με τους καλύτερους και τις καλύτερες ξιφομάχους του κόσμου με στόχο τη διάκριση και τη συγκομιδή βαθμών.

Οι Δώρα Γκουντούρα και Δέσποινα Γεωργιάδου μετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο σπάθης στη Λίμα του Περού, οι Δημήτρης Καφαταρίδης, Γιάννης Πρίφτης, Βασίλης Πρεδάρης θα αγωνιστούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο σπάθης στην Τιφλίδα, οι Νεφέλη Ροδοπούλου, Ανδριάνα Θεοδωροπούλου, Νικόλ Χατζησαράντου και Ελευθερία Μιμιγιάννη ρίχνονται στη «μάχη» του Παγκόσμιου Κυπέλλου ξίφους μονομαχίας στη Βαρκελώνη, ενώ αρκετές συμμετοχές έχει η Ελλάδα και στο Γκραν πρι ξίφους ασκήσεως ανδρών/γυναικών στο Τορίνο.

Αναλυτικά:

Παγκόσμιο κύπελλο σπάθης γυναικών
9-11 Φεβρουαρίου | Λίμα (Περού)

Οι δύο κορυφαίες Ελληνίδες αθλήτριες μπαίνουν στην τελική ευθεία της περιόδου Ολυμπιακής πρόκρισης. Το Σάββατο 10/2 η Δώρα Γκουντούρα και η Δέσποινα Γεωργιάδου θα αγωνιστούν στο κυρίως ταμπλό των 64 του ατομικού με στόχο τη διάκριση και την εξασφάλιση πολύτιμων βαθμών για το Ολυμπιακό ranking και για την παγκόσμια κατάταξη. Θα βρίσκονται εκεί ως Νο2 και Νο5 του κόσμου ανάμεσα σε άλλες 149 αθλήτριες από 34 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Από τις αθλήτριες του top30 θα λείπουν μόλις τρεις: για ακόμα μία φορά η Γαλλίδα Σάρα Μπαλζέρ (Νο1) και η Ουγγαρέζα Άνα Μάρτον (Νο16) αλλά και η Κινέζα Γιάκι Σάο (Νο8).

Η Γκουντούρα θα μεταβεί στη Λίμα στις 8/2 από τη Νέα Υόρκη όπου έκανε την προετοιμασία της μεταξύ 2-7/2 μαζί με τον ομοσπονδιακό προπονητή Θανάση Δελενίκα. Επέλεξαν να συμμετέχουν σε προπονητικό camp στις ΗΠΑ προκειμένου να προσαρμοστεί πιο εύκολα η Ελληνίδα ξιφομάχος στη ζώνη ώρας του Περού. Στο ίδιο camp συμμετείχαν αθλήτριες από την Ουκρανία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, το Αζερμπαϊτζάν και βέβαια από τις ΗΠΑ. Η Δέσποινα Γεωργιάδου από την άλλη επικεντρώθηκε στις προπονήσεις της στη βάση της στην Ορλεάνη μαζί με το υπόλοιπο γκρουπ της ακαδημίας του Κρίστιαν Μπάουερ και θα μεταβεί απευθείας από τη Γαλλία στο Περού, ενώ από την Ελλάδα θα ταξιδέψει ο προπονητής της, Χρήστος Σαΐνης. Η Ελλάδα σε αυτό το παγκόσμιο κύπελλο δεν θα συμμετάσχει στο ομαδικό τουρνουά που θα διεξαχθεί την Κυριακή 11/2. Το παρών στο παγκόσμιο κύπελλο της Λίμα θα δώσει και ο Έλληνας διεθνής διαιτητής Γιώργος Τσουρούτας με πρόκληση από τη FIE.

Οι Ελληνίδες της διοργάνωσης:

Δώρα Γκουντούρα (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)

Δέσποινα Γεωργιάδου (ΠΑΟ)

Παγκόσμιο κύπελλο σπάθης ανδρών
9-11 Φεβρουαρίου | Τιφλίδα (Γεωργία)

Τρεις Έλληνες θα αγωνιστούν στο δεύτερο παγκόσμιο κύπελλο της αγωνιστικής περιόδου ο οποίος είναι παράλληλα ένας από τους αναγνωρισμένους αγώνες του εξωτερικού που συμμετέχουν στην πανελλήνια κατάταξη και ο τρίτος από τους επτά αγώνες-κριτήρια για την επιλογή των αθλητών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο ευρωπαϊκό Ολυμπιακό τουρνουά πρόκρισης στο Λουξεμβούργο τον Απρίλιο. Οι συναθλητές Καφαταρίδης, Πρίφτης και Πρεδάρης θα πάρουν θέση στον προκριματικό γύρο την Παρασκευή 9/2 και θα συναγωνιστούν άλλους 200 αθλητές από 40 διαφορετικές χώρες. Στόχος τους είναι η είσοδος στο κυρίως ταμπλό των 64 που θα διεξαχθεί το Σάββατο 10/2. Για την Τιφλίδα θα ταξιδέψει και ο διεθνής Έλληνας διαιτητής Ανδρέας Δουβής μετά από πρόσκληση της FIE.

Οι Έλληνες της διοργάνωσης:

Δημήτρης Καφαταρίδης (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)

Γιάννης Πρίφτης (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)

Βασίλης Πρεδάρης (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)

Παγκόσμιο κύπελλο ξίφους μονομαχίας γυναικών
9-11 Φεβρουαρίου | Βαρκελώνη (Ισπανία)
Τέσσερις Ελληνίδες θα δώσουν το παρών στην πρωτεύουσα της Καταλονίας με στόχο τη διάκριση. Είναι κρίσιμος αγώνας και για τη «μάχη» της πρόκρισης στο ευρωπαϊκό τουρνουά Ολυμπιακής πρόκρισης στο Λουξεμβούργο καθώς έχουν ολοκληρωθεί τα τρία πανελλήνια κύπελλα και απομένει η διοργάνωση της Βαρκελώνης, το γκραν πρι της Βουδαπέστης και το πανελλήνιο πρωτάθλημα. Θα αγωνιστούν την Παρασκευή 9/2 στον προκριματικό γύρο με στόχο την πρόκριση στο κυρίως ταμπλό των 64 που θα διεξαχθεί το Σάββατο 10/2.

Έχουν δηλωθεί να αγωνιστούν συνολικά 307 αθλήτριες από 60 διαφορετικές χώρες. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ροδοπούλου τόσο στο παγκόσμιο κύπελλο του Λενιάνο όσο και στο γκραν πρι της Ντόχα που προηγήθηκαν είχε φτάσει πολύ κοντά στην πρόκριση στις 64 καλύτερες. Επίσης, η Ανδριάνα Θεοδωροπούλου και η Νικόλ Χατζησαράντου βρίσκονται στη Βαρκελώνη από τις αρχές της εβδομάδας μαζί με τον προπονητή τους, Γιώργο Πασσά, για να συμμετάσχουν σε προπονητικό camp με 90 αθλήτριες από 25 διαφορετικές χώρες.

Οι Ελληνίδες της διοργάνωσης:

Νεφέλη Ροδοπούλου (Ίριδα)

Ανδριάνα Θεοδωροπούλου (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)

Νικόλ Χατζησαράντου (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)

Ελευθερία Μιμιγιάννη (ΠΑΟ)

Γκραν πρι ξίφους ασκήσεως ανδρών/γυναικών
9-11 Φεβρουαρίου | Τορίνο (Ιταλία)

Όπως και το 2023, οι κορυφαίοι και οι κορυφαίες ξιφομάχοι της χώρας μας στο ξίφος ασκήσεως θα βρεθούν στο «Παρίσι της Ιταλίας» για το τρόπαιο Inalpi. Την Παρασκευή 9/2 θα διεξαχθεί ο προκριματικός γύρος των γυναικών με τέσσερις ελληνικές συμμετοχές και το Σάββατο 10/2 θα διεξαχθεί ο προκριματικός γύρος των ανδρών με τρεις ελληνικές συμμετοχές. Στις γυναίκες έχουν δηλωθεί 189 αθλήτριες από 40 χώρες και στους άνδρες ΄251 αθλητές από 54 χώρες του κόσμου.

Η Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου και ο Νίκος Κοντοχριστόπουλος προηγούνται και στην πανελλήνια κατάταξη και στην εσωτερική κατάταξη για τον αγώνα του Λουξεμβούργου με 435β και 300β αντίστοιχα. Συγκεκριμένα για τις γυναίκες ο αγώνα στο Τορίνο είναι ο έκτος από τους επτά που αξιολογούνται και αν η Κοντοχριστοπούλου μπορέσει να αυξήσει τη διαφορά της πάνω από 150β από τη δεύτερη, Μαρία Χαλδαίου (325β), τότε θα εξασφαλίσει την παρουσία της στο Λουξεμβούργο πριν από το πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Οι Έλληνες της διοργάνωσης:

Νίκος Κοντοχριστόπουλος (ΑΟΞ Αιγάλεω)

Γιώργος Μανώλικας (ΑΞΙΑ)

Δημήτρης Παναγόπουλος (ΑΕΚ)

Οι Ελληνίδες της διοργάνωσης:

Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου (ΑΟΞ Αιγάλεω)

Σταυρίνα Γαρυφάλλου (ΑΟΞ Αιγάλεω)

Μαρία Χαλδαίου (ΑΞΙΑ)

Μαρία Στάμος (ΠΑΟ)

H Ελληνική ομοσπονδία ξιφασκίας έχει γνωστοποιήσει τα κριτήρια της επιλογής αθλητών-ριών για τους αγώνες πρόκρισης με την ενημέρωση της 25ης Μαΐου και τη δεύτερη ενημέρωση της 9ης Ιουνίου. Με εξαίρεση τη σπάθη γυναικών που έχει διαφορετικό «μονοπάτι» πρόκρισης, ο πρώτος και η πρώτη σε κάθε όπλο, σύμφωνα με τα κριτήρια επιλογής, θα διεδικήσουν το τελευταίο ηπειρωτικό Ολυμπιακό εισιτήριο στο ευρωπαϊκό τουρνουά Ολυμπιακής πρόκρισης του Λουξεμβούργου (26-28/04). Ακολουθούν οι προσωρινές βαμθολογίες για την επιλογή των αθλητών και των αθλητριών για το ευρωπαϊκό τουρνουά Ολυμπιακής πρόκρισης για τα όπλα που έχουν αγώνες-κριτήρια αυτό το Σαββατοκύριακο:

Σπάθη ανδρών:

1. Δημήτρης Καφαταρίδης (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) – 200β

2. Γιάννης Πρίφτης (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) – 175β

3. Παναγιώτης Κοντοειδής (ΑΕΚ) – 160β

4. Θωμάς-Αβραάμ Γρόλλιος (Άρης Θεσσαλονίκης) – 155β

5. Γκυ-Γιώργος Λεωτόν Ά(ρης Θεσσαλονίκης) – 140β

Ξίφος μονομαχίας γυναικών:

1. Νεφέλη Ροδοπούλου (ΑΟΦΙΨ Ίριδα) – 325β

2. Ανδριάνα Θεοδωροπούλου (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) – 275β

3. Ασπασία Καραμπάση (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) – 235β

4. Νικόλ Χατζησαράντου (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) – 225β

5. Αριάδνη Νάσκαρη (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) – 205β

Ξίφος ασκήσεως γυναικών:

1. Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου (ΑΟΞ Αιγάλεω) – 435β

2. Μαρία Χαλδαίου (ΑΞΙΑ) – 325β

3. Ελένη Μπάλλου (ΑΟΞ Αιγάλεω) – 300β

4. Σταυρίνα Γαρυφάλλου (ΑΟΞ Αιγάλεω) – 285β

5. Μαρία Στάμος (ΠΑΟ) – 275β

Ξίφος ασκήσεως ανδρών:

1. Νίκος Κοντοχριστόπουλος (ΑΟΞ Αιγάλεω) – 300β

2. Αρτέμιος Τζοβάνης (ΑΟΞ Αιγάλεω) – 235β

3. Ραφαήλ Σούλιος (ΑΞΙΑ) – 235β

4. Γιώργος Μανώλικας (ΑΞΙΑ) – 230β

5. Γιάννης Τσιμικλής (ΓΕΦ) – 215β

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ