Αρνητική απόφαση ΣτΕ για την οικονομική επιβράβευση των αθλητών

 

Απόφαση, που θα… συζητηθεί προέκυψε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς αποφάνθηκε να μη λαμβάνουν χρήματα οι αθλητές, που κατακτούν μετάλλια, αν δεν συμπεριλαμβάνεται το αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το Συμβούλιο της Επικράτειας δημοσίευσε μια απόφαση, η οποία αποτελεί τομή για τον ελληνικό αθλητισμό. Το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε, ότι οι αθλητές του υγρού στίβου Ευρυσθένης Νικολαΐδης, Σπύρος Γιαννιώτης, Γιάννης Καλαϊτζογλίδης και Αντώνης Τσουρουνάκης, δε δικαιούνται να λάβουν την οικονομική επιβράβευση για τα μετάλλια, που έλαβαν, λόγω των αγωνιστικών τους διακρίσεων σε παγκόσμια πρωταθλήματα, επειδή τα αθλήματά τους δεν περιλαμβάνονται στον επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι συγκεκριμένοι αθλητές διακρίθηκαν στα εξής αθλήματα:

1) Ευρυσθένης Νικολαΐδης κατέλαβε τη 3η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης ανδρών-γυναικών που διεξήχθη το 2009 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, στο οποίο συμμετείχε ως μέλος της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας.

2) Σπύρος Γιαννιώτης κατέλαβε τη 2η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης μεγάλων αποστάσεων (open water) ανδρών-γυναικών που διεξήχθη το 2009 στην Ιταλία.

3) Γιάννης Καλαϊτζογλίδης διακρίθηκε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης Ανδρών-γυναικών που διοργανώθηκε στην Ρωσία το 2009, στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης ανδρών-γυναικών που διεξήχθη το 2010 στην Ρωσία και το 2011 στην Ουγγαρία.

4) Αντώνης Τσουρουνάκης διακρίθηκε ως μέλος της εθνικής ομάδας στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα τεχνικής κολύμβησης ανδρών-γυναικών των ετών 2009 και 2011 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, στο αγώνισμα 400 μέτρων επιφάνειας και στο 16ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης στο Χοντμεζοβάσαρχει της Ουγγαρίας στην σκυταλοδρομία των 4Χ100 και 4Χ200 επιφάνειας.

Οι τέσσερις Έλληνες αθλητές, προσέφυγαν στη Διοικητική Δικαιοσύνη και ζήτησαν να ακυρωθεί η παράλειψη των αρμόδιων οργάνων του Δημοσίου. Απαίτησαν την προβλεπόμενη από το νόμο 2725/1999 οικονομική βοήθεια για τις αγωνιστικές τους διακρίσεις ως μέλη της εθνικής ομάδας σε Παγκόσμια πρωταθλήματα.

Η απόφαση του ΣτΕ:

«Το ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 2389-2392/2022 αποφάσεις του, απέρριψε τις αναιρέσεις των αθλητών, κρίνοντας ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη χορήγηση της οικονομικής επιβράβευσης λόγω των διακρίσεων τους σε Παγκόσμια πρωταθλήματα, αφού τα αθλήματά τους δεν περιλαμβάνονται στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων».//

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΜΑΔΕΣ

ΟΜΑΔΕΣ