Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Πολυθεματικό Συνέδριο Αθλητισμού με επίκεντρο τον Αθλητή, που διοργάνωσε (12-14 Μαΐου) το Υπουργείο Αθλητισμού. Ένα τριήμερο γεμάτο γνώση, συζήτηση και προοπτική, με τη συμμετοχή πρωταθλητών και προπονητών, οι οποίοι συγκίνησαν με τις βιωματικές εμπειρίες που μοιράστηκαν με το κοινό, κορυφαίων επιστημόνων, θεσμικών εκπροσώπων και υπηρεσιακών στελεχών. Ενα συνεδριακό τριήμερο, όπου αναδείχθηκε κάθε πτυχή και πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Έλληνας αθλητής και η Ελληνίδα, σε συνολικά 10 ενότητες με 19 θεματικές.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Βρούτσης επισήμανε: «Το συνέδριο αυτό δεν είναι μία ακόμη τυπική διαδικασία, αλλά μια νέα αρχή. Μια προσπάθεια να ακούσουμε, να συζητήσουμε και να τοποθετήσουμε τον αθλητή στο επίκεντρο των πολιτικών μας στο Υπουργείο Αθλητισμού. Θεσμοθετούμε ένα ετήσιο τριήμερο συνέδριο, στο οποίο θα συγκεντρώνεται όλη η γνώση, οι προβληματισμοί, οι ιδέες, οι ανησυχίες και οι προτάσεις για τον αθλητισμό».
Παράλληλα, o υπουργός Αθλητισμού, ανέδειξε τις θεματικές, που για πρώτη φορά εισέρχονται δυναμικά στον δημόσιο διάλογο για τον αθλητισμό και που είτε συζητήθηκαν στο φετινό Συνέδριο, είτε πρόκειται να συζητηθούν στα επόμενα, όπως: η ψυχική υγεία των αθλητών, η προώθηση της ισότητας των φύλων στον Αθλητισμό, η πρόκληση των e-sports, η οργανωτική ανασυγκρότηση των σωματείων.
«Ο αθλητισμός δεν είναι μόνο οι επιδόσεις και το σκορ. Είναι οι αξίες, η υγεία, η κοινωνική συνοχή. Είναι η δύναμη που ενώνει και εμπνέει. Είναι ευθύνη μας ως χώρα που γέννησε τον αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες να βλέπουμε μπροστά και να τολμάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως στόχος είναι αυτό το Συνέδριο να εξελιχθεί σε θεσμική δεξαμενή σκέψης, από την οποία θα προκύπτουν προτάσεις και λύσεις για το αύριο του ελληνικού αθλητισμού.
Επιπλέον, ο κ. Βρούτσης προχώρησε σε απολογισμό του έργου της διετίας, υπογραμμίζοντας τρεις καθοριστικές παρεμβάσεις: την ουσιαστική πρόοδο στην ασφάλεια των αθλητικών εγκαταστάσεων, την αποτελεσματική αντιμετώπιση της αθλητικής βίας και την πλήρη καταγραφή και αναδιοργάνωση του αθλητικού οικοσυστήματος, μέσω του συστήματος «e-Kouros».
Για ένα «στοίχημα που κερδήθηκε», έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, αναφερόμενος στο 1ο Πολυθεματικό συνέδριο για τον Αθλητισμό, και συνέχισε: «Για πρώτη φορά, επί τρεις ημέρες ο κόσμος του αθλητισμού άκουσε κορυφαίους επιστήμονες, άκουσε αθλητές με βιωματικές εμπειρίες, άκουσε στελέχη του αθλητισμού να συζητούν για εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα που πολλές φορές περνάνε κάτω από τα ραντάρ. Η επιτυχία του Συνεδρίου σχεδόν μας υποχρεώνει να το καθιερώσουμε κάθε χρόνο, όπως ανέφερε και ο υπουργός, με διαφορετική κάθε φορά θεματολογία, αλλά πάντα με τους πρωταγωνιστές, τους αθλητές, στο επίκεντρο. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες και τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, που προετοίμασαν και έφεραν εις πέρας με απόλυτη επιτυχία ένα τέτοιο δύσκολο εγχείρημα. Έχουμε ανάγκη τέτοιες εξωστρεφείς δραστηριότητες που φέρνουν το οικοσύστημα του αθλητισμού πιο κοντά».
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε στη γενικότερη στρατηγική του Υπουργείου ως προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τον Αθλητισμό, με πρωτοβουλίες για την πρόληψη της διαπροσωπικής βίας, τη Χρηστή Διακυβέρνηση, αλλά και δράσεις για την προαγωγή της υγείας και ευεξίας μέσω της ανάπτυξης του εργασιακού αθλητισμού.
Ειδικότερα αναφέρθηκε: στη θεσμοθέτηση της Διαρκούς Επιτροπής Ασφάλειας και Ευημερίας στον Αθλητισμό και την υποχρέωση ορισμού Υπευθύνου Ασφάλειας και Ευημερίας σε κάθε Ομοσπονδία, σύμφωνα με τον Νόμο 5176/25, στο πλαίσιο αξιολόγησης των Ομοσπονδιών του προγράμματος «ΧΙΛΩΝ» με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης για το 2024, καθώς και τον τρόπο αξιολόγησης των σωματείων που συνδέεται με τον αντικειμενικό και διαφανή τρόπο κατανομής των χρημάτων από το στοίχημα, στις μεγάλες προοπτικές συνεργασίας των Υπουργείων Αθλητισμού και Εργασίας για την προώθηση του εργασιακού αθλητισμού και την άσκηση στους χώρους εργασίας.
Ενδεικτικά, στο πλαίσιο του τριήμερου Συνεδρίου αναπτύχθηκαν θεματικές σχετικές με:
- την Ψυχική Υγεία των αθλητών
- τη διαπροσωπική βία (παρενόχληση-κακοποίηση)
- τη χρηστή Διακυβέρνηση
- τα αποτελέσματα του «ΧΙΛΩΝ» για την αξιολόγηση των Ομοσπονδιών
- τον επαγγελματικό προσανατολισμό αθλητών (dual career)
- τον Εργασιακό αθλητισμό
- την Άθληση για Όλους
- την αθλητική Διπλωματία
- την προώθηση της Ισότητας των Φύλων στον Αθλητισμό
- την πιστοποίηση διακεκριμένων αθλητών και τη συμμετοχή τους στην προώθηση των Αθλητικών Αξιών, μέσω του προγράμματος “ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ” του ΥΠΑΙΘΑ – Τομέας Αθλητισμού.
Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Υγείας, αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος ήταν και εισηγητής, η πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Ιωάννα Καρυοφύλλη, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Ζυγούρη, η πρόεδρος της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Βούλα Κοζομπόλη, η οποία μετέφερε το μήνυμα του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Ισίδωρου Κούβελου, κορυφαίοι επιστήμονες όπως ο Ακαδημαϊκός Γιώργος Χρούσος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών, των αθλητικών φορέων, των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων, Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες κ.α.
@Photo credits: INTIME/ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΘΩΜΑΪΣ
//Α.