Τα χρήματα που θα δώσει η UEFA στις ομάδες έως και το 2027

Το ποσό των 4,4 δις ευρώ θα μοιράζει σε ετήσια βάση η UEFA στις τρεις ευρωπαϊκές, διασυλλογικές διοργανώσεις την επόμενη τριετία, όπως αποφασίστηκε κι εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας στο Παρίσι.

Μετά τη συνολική αλλαγή στο format και των τριών διοργανώσεων της UEFA, θα υπάρξει αντίστοιχα και νέο σύστημα στη διανομή των εσόδων σε όσες ομάδες συμμετέχουν στο Champions League, στο Europa League και στο Conference League.

Η UEFA θα μοιράζει 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ με τον εξής τρόπο:

-Το 10% (440 εκατ. ευρώ) θα καταβάλλεται ως «αλληλεγγύη» σε κλαμπ που δεν συμμετέχουν στην κύρια φάση των διοργανώσεων.

-Το 7% (308 εκατ. ευρώ) θα πληρώνεται στις ομάδες που δεν συμμετέχουν στην Ευρώπη.

-Το 3% (132 εκατ. ευρώ) θα δίνεται στους συλλόγους που συμμετέχουν στα προκριματικά, αλλά δεν προκρίνονται.

-Επίσης θα δεσμεύεται ένα ποσό ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ για το Champions League γυναικών και το UEFA Youth League.

Από εκεί και πέρα, το υπόλοιπο «καθαρό» ποσό των 3,371 δισ. ευρώ θα μοιραστεί κατά ποσοστό 93,5% στις ομάδες και κατά 6,5% στην UEFA.

Τα 2,467 δισ. ευρώ (74,38%) θα πληρωθούν στις ομάδες που συμμετέχουν στο Champions League και το ευρωπαϊκό Super Cup, τα 565 εκατ. ευρώ (17,02%) θα μοιραστούν στις ομάδες που συμμετέχον στο Europa League και τα 285 εκατ. ευρώ (8,6%) στο Conference League.

Επίσης, όλα τα παραπάνω ποσά θα μοιραστούν μέσω τριών «κριτηρίων»: 1.Ισα μερίδια (27,5%), 2.Πυλώνες εμφανίσεων (37,5%), 3.Πυλώνες αξίας. Το τρίτο κριτήριο αφορά τα χρήματα που λαμβάνουν οι ομάδες από το market pool κι απ’ τη βαθμολογία στην UEFA και θα είναι μειωμένα σε ποσοστό σε σχέση με την προηγούμενη τριετία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ