Έγινε “Κέρβερος” στο θρίλερ της Προύσας

Ο ΠΑΟΚ πέρασε από την Τουρκία “δια πυρός και σιδήρου” επικρατώντας μετά από δυο παρατάσεις 88-87 της Τόφας παίζοντας σκληρή άμυνα σε όλο το παιχνίδι, ανακτώντας το πλεονέκτημα έδρας, με την πρόκριση να περνάει πλέον από την Πυλαία.

Ο αγώνας

Στην Προύσα, ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε για να σβήσει την βαριά ήττα του πρώτου αγώνα απέναντι στην Τόφας με 95-63, θέλοντας να ξαναφέρει την σειρά στην Θεσσαλονίκη. Στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης οι Τούρκοι πήραν τα ηνία, χωρίς να φτιάξουν τεράστια διαφορά με το σκορ να αυξομειώνεται από τους τέσσερις στους δυο πόντους (8-6). Οι παίκτες του Φώτη Τακιανού θέλησαν να παίξουν σκληρή άμυνα πάνω στην Τουρκική επίθεση με το σκορ να μένει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα στα πρώτα πέντε λεπτά. Ο ΜακΝίς και ο Φρίντρικσον έδωσαν προβάδισμα στον ΠΑΟΚ με 11-10 πετυχαίνοντας ένα τρίποντο και ένα δίποντο στην λήξη του χρόνου, δείχνοντας πως ο “δικέφαλος του βορρά” έχει έρθει για να προκαλέσει ζημιά ακόμα και στην περιφερειακή άμυνα της Τόφας. Οι γηπεδούχοι έκαναν σερί 9-0, αλλάζοντας τις ισορροπίες με το σκορ της πρώτης περιόδου να κλείνει στο 23-16.

Στην δεύτερη περίοδο ο Φώτης Τακιανός συνέχισε την σκληρή άμυνα, με τους παίκτες του να παίζουν ζώνη σε όλη την διάρκεια του δεκαλέπτου. Οι Τούρκοι δεν είχαν καλές επιθέσεις με αρκετές από αυτές να εκτελούνται και βεβιασμένα. Ο ΠΑΟΚ πάτησε πάνω σε αυτό και έχτισε τις επιθέσεις του με υπομονή, φτάνοντας μια ανάσα από την ισοφάριση. Ο “δικέφαλος του βορρά” έφτασε το παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο στα άκρα πιέζοντας την ομάδα του Ενέ. Το σκορ του πρώτου ημιχρόνου έκλεισε στο -1 για τους παίκτες του Τακιανού με 32-31.

Έγινε “Κέρβερος” στο θρίλερ της Προύσας
Η Τόφας έλεγχε τα ριμπάουντ στην πρώτη περίοδο, με τον ΠΑΟΚ να ψάχνει αντίδραση. (BCL.com)

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους ο ΠΑΟΚ συνέχισε την δουλειά της δεύτερης περιόδου. Οι παίκτες του Φώτη Τακιανού θέλησαν να κρατήσουν τον έλεγχο του ματς, με την Τόφας να έχει σοκαριστεί από την σκληρή άμυνα του “δικεφάλου του βορρά”. Με δυο τρίποντα του Μπελιάουσκας και του Χάρισον, οι Θεσσαλονικείς ξέφυγαν στο +6 (46-40) με τους παίκτες του Ενέ να αναζητούν λύσεις, καθώς είχαν καταλάβει πως η αναμέτρηση στην Πυλαία ήταν απλά μια παρένθεση. Με θαυμαστικό το κάρφωμα του Γκίλμορ, οι φιλοξενούμενοι ξέφυγαν με οκτώ πόντους, αναγκάζοντας την ομάδα από την Προύσα να καλέσει time out για να οργανωθούν. Η τρίτη περίοδος έκλεισε με προβάδισμα της Ελληνικής ομάδας και 54-44, με τρομερό “buzzer beater” του Τσιακμά για να ξαναβάλει την ομάδα του στο +10.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο το παιχνίδι πήγε στην επαφή, με τους Τούρκους να πλησιάζουν απειλητικά στο σκορ με την διαφορά να πέφτει και στους τέσσερις (60-56). Ο ΠΑΟΚ στα τελευταία λεπτά δυσκολεύτηκε αρκετά στην επίθεση του, με την Τόφας να βρίσκει ελεύθερα τρίποντα με τον Ντένμον, προσπερνώντας στο σκορ με 61-60. Ο Χάρισον με τέσσερις προσωπικούς του πόντους οδήγησε τον “δικέφαλο του βορρά” σε πιο σίγουρο δρόμο για το σκοράρισμα με το σκορ να αλλάζει και πάλι (67-62). Ο ΠΑΟΚ στα τελευταία δευτερόλεπτα έκανε πολλά λάθη δίνοντας το δικαίωμα στην Τόφας να ελπίζει στην ανατροπή, καθώς γύρισε από το -5. Στη τελευταία επίθεση ο Χάρισον πήρε την μπάλα, έκανε διείσδυση προς το καλάθι όμως η προσπάθεια του δεν κατέληξε εντός στόχου, με τις δυο ομάδες να οδηγούνται στην παράταση (70-70).

Έγινε “Κέρβερος” στο θρίλερ της Προύσας
Ο Χάρισον έδωσε πολλές “ανάσες” στο σκοράρισμα για την ομάδα του. (BCL.COM)

Με την έναρξη του έξτρα πεντάλεπτου το σκορ άλλαζε αρκετά γρήγορα, με τις άμυνες να μην έχουν θέση στο παιχνίδι των ομάδων στα πρώτα δυο λεπτά. Η συνέχεια ήταν διαφορετική, καθώς ο ΠΑΟΚ άλλαξε τον τρόπο που προσέγγισε το καλάθι της Τόφας, επιλέγοντας τα σουτ μέσης απόστασης και όχι τα τρίποντα. Από την άλλη οι παίκτες του Ενέ δεν είχαν τρόπο να πλησιάσουν το “ασπρόμαυρο” καλάθι, δοκιμάζοντας σουτ από πίσω από την γραμμή του τριπόντου. Στα τελευταία δευτερόλεπτα ο Ντένμον ευστόχησε σε τρίποντο μειώνοντας στο πόντο, με την επόμενη επίθεση να αλλάζει το σκορ ξανά μετά από καλάθι και φάουλ της Τόφας. Εκεί ο Χάρισον ξαναβγήκε μπροστά, σκοράροντας 20” πριν την λήξη της παράτασης και στην επόμενη επίθεση ο Γουάλι αστόχησε στέλνοντας τις δυο ομάδες σε νέα παράταση.

Στο δεύτερο έξτρα πεντάλεπτο ο ΠΑΟΚ έκανε τα πάντα για να τελειώσει την υπόθεση “απόδραση από την Προύσα“. Με ένα τεράστιο τρίποντο ο Τσιακμάς έβαλε σε ρόλο οδηγού την ομάδα του, αλλά υπήρξε άμεση απάντηση από τους γηπεδούχους με νέο τρίποντο. Ο Τσιακμάς με σουτ από μέση απόσταση ξαναέδωσε προβάδισμα στην Ελληνική ομάδα με 85-84. Μετά από ένα αυστηρό φάουλ του Μαργαρίτη, ο Ντένμον δεν έβαλε το ζευγάρι βόλων αστοχώντας στην πρώτη με το σκορ να αλλάζει εκ νέου σε 85-85. Έπειτα από τρεις εύστοχες βολές του Φριντρικσον ο ΠΑΟΚ έχτισε μια διαφορά ασφαλείας, με την ομάδα του Τακιανού να παίρνει το “θρίλερ” της Προύσας, οδηγώντας την σειρά στη Πυλαία για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Basketball Champions League.

Τα δεκάλεπτα: 23-16, 32-31, 44-54, 70-70, 78-78, 87-88

ΤΟΦΑΣ (Ενέ): Τσενγκίζ , Μέι 3 (1/6 τρίποντα, 6 ριμπάουντ) , Ντένμον 20 (3/10 τρίποντα, 6 ριμπάουντ) , Γκετσίμ , Χόμσλι 6 (2/9 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ) , Ο’ Μπράιεν 10, Σάκιτς 3, Γουάιλι 23 (9/13 δίποντα, 5/8 βολές, 16 ριμπάουντ, 2 μπλοκ, 2 λάθη) , Γουίνστον 22 (3/11 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 7/9 βολές, 6 ασίστ, 2 κλεψίματα, 3 λάθη)

ΠΑΟΚ (Τακιανός): Μπελιάουσκας 8 (2) , Φρίντρικσον 18 (3/6 τρίποντα, 8 ασίστ), Γκίλμορ 2 (5 ριμπάουντ) , ΜακΝίς 17 (8/10 δίποντα, 9 ριμπάουντ, 3 μπλοκ, 4 λάθη), Αρσενόπουλος 2 , Χάρισον 17 (1/8 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 3 λάθη) , Μαργαρίτης 3 (1) , Σχίζας 2 , Τσιακμάς 15 (5/7 δίποντα, 7 ριμπάουντ)//ΓΡ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ