ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Το βραβείο του MVP είναι υπόθεση των “ηττημένων”

Στα τελευταίες έξι διοργανώσεις παγκοσμίων κυπέλλων, καμία νικήτρια χώρα δεν είδε ποδοσφαιριστή της να αναδεικνύεται και πολυτιμότερος παίκτης του θεσμού, χωρίς φυσικά αυτό να είναι ανεξήγητο.


Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 στο Κατάρ, είναι προ των πυλών, στην ίσως πιο αμφιλεγόμενη διοργάνωση των τελευταίων 20 ετών στο διεθνές ποδόσφαιρο. Οι αντιρρήσεις πολλές και είναι δικαιολογημένες, όμως υπάρχει και ένα τρόπαιο, για το οποίο αθλητές ζουν όλη την καριέρα τους, για να το κατακτήσουν.

Το Μουντιάλ αποτελεί έναν θεσμό, που μας έχει συνηθίσει στην επικράτηση των εκάστοτε ισχυρών, ακόμη και αν δεν μιλάμε πάντα για κατάκτηση από το θεωρητικά πρώτο φαβορί, πριν την έναρξη. Οι εκπλήξεις, όσον αφορά το τελικό νικητή, είναι ελάχιστες, με τις “μεγάλες δυνάμεις” του διεθνούς ποδοσφαίρου, να έχουν τη μερίδα του λέοντος.

Εκεί, που υπάρχει η ανατροπή τα τελευταία έτη, είναι η ανάδειξη του Most Valuable Player (MVP), του πολυτιμότερου παίκτη δηλαδή, στη διοργάνωση. Στα τελευταία έξι παγκόσμιο κύπελλα, από το μακρινό 1998, καμία χώρα που κατέκτησε το τρόπαιο, δεν είδε και ποδοσφαιριστή της, να αναδεικνύεται πολυτιμότερος στο θεσμό.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Το βραβείο του MVP είναι υπόθεση των “ηττημένων”
Ο Ρονάλντο ανάμεσα σε τρεις ποδοσφαιριστές στην αναμέτρηση με τη Νορβηγία. ASSOCIATED PRESS

Το 1998 και στο Μουντιάλ, που διοργάνωσε η Γαλλία, οι οικοδεσπότες το κατέκτησαν στο τελικό με την Βραζιλία, με τη “Σελεσάο” όμως να βλέπει τον Ρονάλντο Λουίς Ναζάριο ντα Λίμα, να του απονέμεται το βραβείο, του πιο πολύτιμου παίκτη, διότι σημείωσε δύο κομβικά γκολ με τη Χιλή στους “16” του θεσμού και άλλο ένα στον ημιτελικό με την Ολλανδία, ενώ συνολικά τελείωσε το τουρνουά με τέσσερα τέρματα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Το βραβείο του MVP είναι υπόθεση των “ηττημένων”
Ο Όλιβερ Καν στην αναμέτρηση κόντρα στις ΗΠΑ. @Twitter

Τέσσερα χρόνια μετά μεταφερόμαστε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Η Βραζιλία μετά το χαμένο τελικό από την Γαλλία, πήγε αποφασισμένη για την κατάκτηση, πράγμα που το πέτυχε, στο τελικό με την Γερμανία, με τον Ρονάλντο να πετυχαίνει και τα δύο γκολ, στο τελικό 2:0. Ο Όλιβερ Καν όμως ήταν αυτός, που αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης, καθώς ήταν οι δικές του επεμβάσεις, που έστειλαν τα “Πάντσερ” στο τελικό.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Το βραβείο του MVP είναι υπόθεση των “ηττημένων”
Ο Ζινεντίν Ζιντάν αποχωρεί από το γήπεδο, μετά την κουτουλιά στον Ματεράτσι, στο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2006. ASSOCIATED PRESS

Το 2006 ήταν η σειρά των Γερμανών να φέρουν στα γήπεδά τους τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Μετά από ένα συναρπαστικό τουρνουά, Ιταλία και Γαλλία βρέθηκαν αντιμέτωπες στο τελικό, στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του Ζινεντίν Ζιντάν. Οι Ιταλοί κατέκτησαν το τρόπαιο στη διαδικασία των πέναλτι, με τον Φάμπιο Γκρόσο να ευστοχεί στη τελευταία εκτέλεση.

Φυσικά ο τελικός έχει μείνει αξέχαστος και για την κουτουλιά του Ζιντάν πάνω στον Ματεράτσι, μετά από διαπληκτισμό των δύο. Ο Γάλλος σούπερ σταρ αναδείχθηκε MVP του Μουντιάλ, καθώς σκόραρε και στη φάση των “16” με την Ισπανία, ενώ το δικό του γκολ έστειλε τη Γαλλία στο τελικό, στον ημιτελικό με την Πορτογαλία. Παράλληλα είχε δώσει την ασίστ στον Ανρί, για την πρόκριση με 1-0 επί της Βραζιλίας στα προημιτελικά.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Το βραβείο του MVP είναι υπόθεση των “ηττημένων”
Ο Ντιέγκο Φορλάν με το βραβείο του MVP, αριστερά του τον CEO της Adidas, Χέρμπερτ Χέινερ και δεξιά τον Φρανζ Μπεκενπάουερ. ASSOCIATED PRESS

Μουντιάλ 2010 και η Νότιος Αφρική αναλαμβάνει τη διοργάνωση του θεσμού. Η έκπληξη του τουρνουά Ουρουγουάη, σταματά τη τρομερή της πορεία στα ημιτελικά, μετά τον αποκλεισμό από την Ολλανδία με 3:2. Ο Ντιέγο Φορλάν όμως αναδεικνύεται πολυτιμότερος παίκτης του θεσμού, για τα γκολ, που σημείωσε στη φάση των ομίλων και την εκπληκτική εμφάνιση στα προημιτελικά με την Γκάνα, όπου ισοφάρισε το αρχικό 0:1 και έδωσε την πρόκριση με το τελευταίο πέναλτι στη διαδικασία από τα 11 μέτρα. Παράλληλα σκόραρε και στον ημιτελικό με τους “οράνιε”, με τον Σνάιντερ όμως να είναι εκπληκτικός σε εκείνο το παιχνίδι και μέσα σε τρία λεπτά να καθαρίζει την πρόκριση.

Το 2014, στα γήπεδα της Βραζιλίας, λίγο έλειψε να γραφτεί μια συγκλονιστική ιστορία. Στο πρώτο, ομολογουμένως, μεγάλο τουρνουά του Λιονέλ Μέσι με την εθνική Αργεντινής, η “αλμπισελέστε” ηττήθηκε στην παράταση του τελικού, στο Μαρακανά, με 1:0 από την Γερμανία, με το γκολ του Γκέτσε. Ο Αργεντινός θρύλος του ποδοσφαίρου πήρε το βραβείο του πολυτιμότερου ποδοσφαιριστή του τουρνουά και όχι αδικαιολόγητα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Το βραβείο του MVP είναι υπόθεση των “ηττημένων”
Ο Λιονέλ Μέσι στη χειραψία με τον Σεπ Μπλάτερ, μετά το χαμένο τελικό της Αργεντινής από την Γερμανία το 2014. ASSOCIATED PRESS

Ο Μέσι πρόσφερε τις δύο ασίστ στα δύο 1-0 της Αργεντινής, αρχικά με Ελβετία στη φάση των “16” για το γκολ του Ντι Μαρία και έπειτα για το γκολ του Ιγκουαίν με το Βέλγιο στα προημιτελικά. Παράλληλα ήταν το δικό του τελευταίο πέναλτι στη “ρώσικη ρουλέτα” των ημιτελικών με την Ολλανδία, που έστειλε την Αργεντινή στο τελικό, σε μία από τις πιο εχθρικές έδρες για αυτή.

Πριν από τέσσερα χρόνια είχαμε και το τελευταίο παγκόσμιο κύπελλο, πριν φτάσουμε σε αυτό που ξεκινά στο Κατάρ σε δύο ημέρες. Η Ρωσία ανέλαβε την διοργάνωση του μεγάλου αυτού γεγονότος, με την Γαλλία να επιστρέφει στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου, μετά από 20 χρόνια. Η αποκάλυψη του Κιλιάν Εμπαπέ, το μαεστρικό παιχνίδι του Πολ Πογκμπά και τα ατελείωτα χιλιόμετρα του Ενγκολό Καντέ χάρισαν το τρόπαιο στους “τρικολόρ”, με τον Λούκα Μόντριτς όμως να λαμβάνει το βραβείο του MVP του θεσμού.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Το βραβείο του MVP είναι υπόθεση των “ηττημένων”
Ο Λούκας Μόντριτς με το βραβείο του MVP, μετά το χαμένο τελικό της Κροατίας από τη Γαλλία, το 2018. ASSOCIATED PRESS

Ο Κροάτης μέσος σημείωσε δύο τέρματα στη φάση των ομίλων, όπου η εθνική του ομάδα έκανε το απόλυτο με τρεις νίκες σε τρία παιχνίδια, ενώ στη συνέχεια κατέγραψε δύο προκρίσεις στη διαδικασία των πέναλτι με Δανία και Ρωσία αντίστοιχα, ενώ στα ημιτελικά ξεπέρασε το εμπόδιο της Αγγλίας στην παράταση, με τον Μόντριτς να έχει σκοράρει και στις δύο εκτελέσεις πέναλτι στα νοκ-άουτ, ενώ είχε την ασίστ για το ένα από τα δύο γκολ με τα “λιοντάρια” στα ημιτελικά.//

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ