Ο Σκωτσέζος που ήθελε να κάνει θρησκεία τους Ρέιντζερς

Η ιστορία του… παθιασμένου οπαδού, που η αγάπη και η αφοσίωσή του για την ομάδα, ήταν ο λόγος της απόλυσης του και συνεχίζει κυνηγώντας ένα τρελό όνειρο… τη δικαίωση. Ο Έντουαρντ ΜακΚλανγκ έφτασε μέχρι το δικαστήριο, για να αποδείξει ότι ο αγαπημένος του σύλλογος, είναι κάτι παραπάνω από αυτό που πρεσβεύει.

“Το ποδόσφαιρο, δεν είναι ένα παιχνίδι, ούτε απλά ένα άθλημα, είναι θρησκεία». Είχε πει κάποτε ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα και δεν είναι λίγοι αυτοί, που είναι σύμφωνοι με τη φράση του θρύλου του αθλήματος. Πολλοί λατρεύουν την ομάδα τους σαν θεό, φτάνουν στα άκρα για να την… υπερασπιστούν. Οπαδοί που ακολουθούν με πάθος τη… θρησκεία τους, που θα πήγαιναν στην άλλη άκρη της γης, που συγκινούνται όταν ο σύλλογος που αγαπούν, φτάνει στην κορυφή ή στον πάτο.

Ένας από αυτούς είναι και ο Έντουαρντ ΜακΚλανγκ. Ο οπαδός της Ρέιντζερς που… έφτασε στα δικαστήρια για την ομάδα που αγαπάει. Στόχος του; Να καταφέρει να πείσει, πως το να είσαι φίλαθλος, συνδέεται με την πίστη σε έναν θεό.

Ο Σκωτσέζος που ήθελε να κάνει θρησκεία τους Ρέιντζερς

Η ιστορία του, προκαλεί το ενδιαφέρον, τόσο ως προς την κοινωνική διάστασή της, όσο και για το μέλλον που μπορεί να προσφέρει στους απανταχού φιλάθλους, η… εξέγερση του Σκωτσέζου. Ο Έντι λοιπόν, ζητά αποζημίωση από τον πρώην εργοδότη του, ύψους 80.000 λιρών. Ξεκίνησε διαμάχη κατά της εταιρείας προσλήψεων NRL και του πρώην εργοδότη του Donald Ross, καθώς και της Doosan Babcock, της εταιρείας που εργαζόταν, γιατί όπως αναφέρει, έπεσε θύμα διακρίσεων όταν απολύθηκε λόγω της… πίστης του στη Ρέιντζερς.

«Οι διακρίσεις συμβαίνουν στη δουλειά επειδή είσαι οπαδός της Ρέιντζερς. Οι υποστηρικτές χρειάζονται προστασία απέναντι σε κάτι τέτοιο» δήλωσε ο Σκωτσέζος.

Το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό, έκρινε πως η αφοσίωσή του στον σύλλογο, δεν μπορεί να θεωρηθεί θρησκεία, με τον ίδιο να μην το βάζει κάτω, δηλώνοντας πως θα ασκήσει έφεση στην “αηδιαστική” όπως χαρακτήρισε απόφαση του δικαστή.

«Αναγνώρισα τα στοιχεία σχετικά με την αγορά εισιτηρίου για έναν αγώνα, την προσμονή και την προετοιμασία πριν το παιχνίδι, το ξύπνημα με “καρδιοχτύπι” τις αγωνιστικές ημέρες, το τραγούδι στο γήπεδο, αλλά αυτά είναι όλα προσωπικά του θέματα, είναι υποκειμενικά» ανέφερε ο δικαστής κατά τη διάρκεια της ακρόασης.

Ο Σκωτσέζος που ήθελε να κάνει θρησκεία τους Ρέιντζερς

Μαζί με όσα υποστηρίζει ο κ. ΜακΚλανγκ, προσθέτει ότι η υπόθεσή του, πρέπει να δικαστεί βάσει της εργατικής νομοθεσίας, μαζί με τη φυλή, το φύλο, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την αναπηρία. Η απώλεια της δουλειάς του τον Μάιο του 2019, είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση του γάμου του, ενώ σε συνδυασμό με την καραντίνα και τον κόβιντ, αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι του για να τα βγάλει πέρα. Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε, ήταν η αιτία που παρακολούθησε μόνο 12 αγώνες της αγαπημένης του ομάδας την περασμένη σεζόν, ενώ κάτι που τον διέλυσε, ήταν ότι δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τη Ρέιντζερς στη Σεβίλλη, για τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ κόντρα στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

Η ιστορία αφοσίωσης και πίστης μεταξύ του Έντι και των Ρέιντζερς, ξεκινά 43 χρόνια πριν. Όταν ο πατέρας του, τον πήγε για πρώτη φορά στο γήπεδο, σε έναν αγώνα εναντίον της Σέλτικ για το πρωτάθλημα της Σκωτίας. Έκτοτε, η σχέση αυτή βασίζεται μόνο στην αγάπη.

Ο Έντι, έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές, στα συναισθήματα που του προκαλεί, η παρουσία του στο γήπεδο, παρομοιάζοντας τα, με την ανατριχίλα που νιώθουν οι πιστοί, όταν επισκέπτονται έναν ναό. «Αν οι άνθρωποι λένε ότι η θρησκεία τους προστατεύεται, πόσες φορές πηγαίνουν στην εκκλησία; Θα έλεγα ότι είναι τόσο σημαντικό για μένα όσο για κάποιον που πιστεύει σε έναν θεό. Δεν πηγαίνω στην εκκλησία. Πάω στο Άιμπροξ. Είναι μια πεποίθηση για μένα».

Ο Σκωτσέζος που ήθελε να κάνει θρησκεία τους Ρέιντζερς

Κάποιοι, μπορεί να τον θεωρήσουν ως έναν τρελό οπαδό, ενώ άλλοι μπορεί να ταυτιστούν. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αφοσίωση και την πίστη του για την ομάδα. Μπορεί να μην δικαιωθεί από το δικαστήριο, ο ίδιος όμως γνωρίζει καλά, πως έφτασε στα άκρα για το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή του, αυτό που του δίνει χαρά, τη Ρέιντζερς. Κι αν κάποιος δεν μπορεί να διαφωνήσει μαζί του είναι ο… μεγάλος Ερίκ Καντονά, ο οποίος κάποτε είχε πει, πως μπορείς να αλλάξεις τη γυναίκα σου, το κόμμα που ψηφίζεις, τη θρησκεία σου, αλλά ποτέ, ποτέ δεν μπορείς να αλλάξεις την ομάδα που υποστηρίζεις…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ