ertnews.gr

Χειμερινό Μουντιάλ ήταν και πάει…

19/12 - 13:44

AP Photo

Όλα τα ωραία έχουν ένα τέλος. Μια διοργάνωση που σίγουρα θα έχουμε να θυμόμαστε τα κατορθώματα του Μέσι, τη γκρίνια του Ρονάλντο, τις άτυχες στιγμές του Κέιν και τον Εμπαπέ να στροβιλίζεται ανάμεσα στις αντίπαλες περιοχές.

Από πλευράς τακτικής δεν γίναμε πιο σοφοί και ίσως αυτή να ήταν η αιτία που πολλοί προπονητές μετά το τέλος του Μουντιάλ έφυγαν ή τους… έφυγαν. Ωστόσο, δε μπορείς να αγνοήσεις την αξία και το ταλέντο πολλών τερματοφυλάκων σε φάσεις-κλειδιά που είπαν “όχι” στους αντιπάλους, αλλά και τον… τρόμο που προκαλούσαν στους παίκτες που εκτελούσαν πέναλτι!

Στο Μουντιάλ του Κατάρ, μετά το 3:3 του τελικού ανάμεσα σε Αργεντινή και Γαλλία, σημειώθηκαν συνολικά 172 τέρματα. Το προηγούμενο ρεκόρ σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν 171 γκολ και σημειώθηκε το 1998 και το 2014. Ακόμα ένα δείγμα πόσο έχει αλλάξει η ουσία του αθλήματος που είναι το γκολ.

Το καλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο από το 1986 (…ως το πρώτο που θυμάμαι να έχω παρακολουθήσει) ήταν αυτό που ολοκληρώθηκε στο Κατάρ. Πλούσιο θέαμα, εκπλήξεις, άφθονα γκολ και ένας τελικός ανεπανάληπτος με τον Μέσι να κατακτά την κορυφή του κόσμου. Την ίδια στιγμή που ο Εμπαπέ άφηνε υποσχέσεις για το μέλλον. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι έγινε ο δεύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία,που σκοράρει χατ-τρικ σε τελικό της διοργάνωσης, μετά τον Τζέοφ Χαρστ, το 1966, ενώ έγινε ο ποδοσφαιριστής, που έχει σκοράρει τα περισσότερα γκολ σε τελικό Μουντιάλ στην ιστορία του θεσμού.

Μια διοργάνωση που τα είχε όλα στο μέγιστο βαθμό και σίγουρα δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα αντίστοιχα Μουντιάλ του παρελθόντος. Το αντίθετο. Μας έδειξε πόσο χρήσιμο είναι το ημιαυτόματο οφσάιντ αλλά και η… τσιπαρισμένη μπάλα που είναι ακριβοδίκαιη στο χιλιοστό εάν περνάει ή όχι τη γραμμή. Όσο για τα γήπεδα, εκεί είδαμε την τεχνολογία κατασκευής της επόμενης δεκαετίας. Όσο για τους… νοικιασμένους φιλάθλους, φοβάμαι ότι είναι και αυτός ένας οιωνός για την Ευρώπη λόγω οικονομικής κρίσης και υπερβολικής τηλεθέασης γεγονότων. Τότε που θα αναζητούν οι ομάδες κόσμο για… ντεκόρ προκειμένου να παρουσιάσουν πιο ελκυστικό το πανάκριβο θέαμα.

Η περίοδος που έγινε το Μουντιάλ, είχε τη δική της σημασία και ίσως μέσα σε αυτή τη συγκυρία να έπαιξαν ρόλο τόσα θετικά στοιχεία που είδαμε. Ίσως με τη λογική ότι οι παίκτες δεν είναι τόσο… ξεζουμισμένοι όπως τα καλοκαίρια που γίνονται συνήθως παρόμοιες διοργανώσεις.

Όσο και αν θέλουμε να επαναληφθεί κάτι παρόμοιο, θεωρώ απίθανο να επαναληφθεί μέσα στα επόμενα 20 με 30 χρόνια. Διότι οι καιρικές και γεωγραφικές συνθήκες του Κατάρ ανάγκασαν τους υπευθύνους να αλλάξουν το καλεντάρι και να διοργανωθεί χειμώνα για την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.

Άρα, οι μελλοντικές αναθέσεις θα μας επαναφέρουν στην καλοκαιρινή πραγματικότητα των Μουντιάλ όπου οι τελικοί θα γίνονται βράδυ και όχι πέντε το απόγευμα όπου όλοι θα βρίσκονται ακόμα στις παραλίες.//

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version